Ομιλία Ολυμπίας Τελιγιορίδου στην ολομέλεια της Βουλής στις 19-1-2021 στο Σ/Ν του Υπουργείου Εξωτερικών: «Καθορισμός του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου»

 

 

Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε,

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

 

 

Παρακολουθώντας την τακτική, την επικοινωνιακή τακτική, της Νέας Δημοκρατίας παρατηρούμε ότι όσο ήταν στην αντιπολίτευση ο μεγαλύτερος στόχος της ήταν να παραπληροφορεί αλλά και να καταστροφολογεί, ώστε να πλήξει τον ΣΥΡΙΖΑ και να έχει εκλογικά οφέλη.

 

Όσο η Νέα Δημοκρατία είναι στην κυβέρνηση ο μεγαλύτερος στόχος της είναι να ποντάρει στη λήθη του ελληνικού λαού για να ξεχαστούν όλα όσα έλεγε πριν πάρει την εξουσία. Είναι όμως πολύ πρόσφατα τα γεγονότα για να μπορέσουμε να τα ξεχάσουμε.

 

Τον Οκτώβριο του 2018 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με επιλογή του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ανακοίνωνε την επιλογή για την προώθηση της άσκησης του κυριαρχικού δικαιώματος της χώρας μας για την σταδιακή επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια, αρχής γενομένης στο Ιόνιο. Και είχε ανακοινώσει ο τότε πρωθυπουργός ότι θα προηγηθεί ενημέρωση και διάλογος με τα κόμματα ώστε να προχωρήσουμε στη συνέχεια στην κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή.

 

Απέναντι σε αυτή την επιλογή,  που αποτελεί αναφαίρετο κυριαρχικό μας δικαίωμα με βάση το Διεθνές Δίκαιο, το 2018 υπήρξανε σφοδρότατες αντιδράσεις από την τότε αξιωματική αντιπολίτευση, τη Νέα Δημοκρατία, η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ μιλούσε για εθνική υποχώρηση, ενώ σήμερα φέρνει ακριβώς αυτό που είχε επιλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα μιλάει για ιστορικό νομοσχέδιο και ότι είναι μεγάλη τιμή της να το φέρνει στο ελληνικό κοινοβούλιο.

 

Τότε για παράδειγμα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, όπως ο κύριος Γεωργιάδης, έλεγαν ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ξεχωρίζει το Ιόνιο από το Αιγαίο και αυτό είναι λάθος.»

 

Ο κύριος Κουμουτσάκος έλεγε: «Με πρωτοφανή επιπολαιότητα και προχειρότητα ο κύριος Κοτζιάς χώρισε τη χώρα στη μέση. Το έκανε προαναγγέλλοντας την επέκταση των χωρικών υδάτων μόνο στο Ιόνιο και μάλιστα με την συγκατάθεση του κυρίου Τσίπρα. Έδωσε έτσι τη δυνατότητα στην Τουρκία να ενισχύσει τη θέση της ότι στο Αιγαίο δεν μπορεί να εφαρμοστεί πλήρως το δίκαιο της θάλασσας και ότι είναι δήθεν ειδική περίπτωση. Για μία ακόμη φορά η κυβέρνηση (του ΣΥΡΙΖΑ) με φθηνούς εντυπωσιασμούς υποσκάπτει θεμελιώδεις θέσεις της εξωτερικής μας πολιτικής».

 

Αυτά έλεγε η ΝΔ. Με περισσή υποκρισία, απίστευτη διπροσωπία  και σκόπιμη δημαγωγία παραπλανούσε τον ελληνικό λαό για μικροκομματικά οφέλη. Έσπαγε το μέτωπο της εθνικής ομοψυχίας. Αυτήν την εθνική ομοψυχία που ζητάει σήμερα.

 

Πότε ήταν πατριωτική η στάση της; Τότε ή τώρα;

 

Για να δικαιολογηθεί η ΝΔ λέει πως σήμερα άλλαξε στάση γιατί το 2018 ήταν μια άλλη μακρινή εποχή! Και πάλι δεν λέει την αλήθεια. Η αλήθεια είναι πως τώρα είναι στην κυβέρνηση και το μόνο που την ενδιέφερε όσο ήταν στην αντιπολίτευση ήταν να πάρει την εξουσία που γι αυτήν είναι αυτοσκοπός και δε διστάζει για την κατάκτησή της να κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό.

 

Υπάρχει μία διαφορετική στάση, λοιπόν, χθες και σήμερα, η οποία κατά τη γνώμη μας δεν δείχνει σοβαρότητα και υπευθυνότητα, γιατί δεν είναι δυνατόν για θέματα εθνικά να έχεις διαφορετική στάση όσο είσαι στην κυβέρνηση και διαφορετική όσο ήσουν στην αντιπολίτευση. Ο ελληνικός λαός βέβαια γνωρίζει, έχει πλέον την κρίση και την αντίληψη να αντιληφθεί αυτόν τον εμπαιγμό.

 

Εμείς από την δική μας πλευρά είμαστε μία υπεύθυνη δύναμη, η οποία δεν ποντάρει στον διχασμό της ελληνικής κοινωνίας για να έχει μικροκομματικά οφέλη. Εννοείται ότι στηρίζουμε την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια, γιατί έχουμε μάθει να βάζουμε πλάτη και να στηρίζουμε την εθνική προσπάθεια. Μία προσπάθεια όμως που θα πρέπει να βασίζεται σε μία ενιαία εθνική στρατηγική.

 

Καλωσορίζουμε, λοιπόν, την προσχώρηση της Νέας Δημοκρατίας σε αυτή τη σημαντική στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και εμείς είμαστε εδώ για να ενώσουμε. Αφήνουμε λοιπόν στους πολιτικούς μας αντιπάλους την λογική του διχασμού.

 

Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο βρίσκεται στην θετική κατεύθυνση για την εξυπηρέτηση των εθνικών μας συμφερόντων. ‘Έχουμε μια ένσταση στο Άρθρο 4, στην οποία αναφέρθηκε αναλυτικά ο εισηγητής μας ο κύριος Κατρούγκαλος, που αφορά την αλιεία και τη δυνατότητα αλίευσης ανάμεσα στα 6 και στα 12 ναυτικά μίλια σε ψαράδες συνολικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θεωρώ ότι σε αυτό το θέμα θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή.

 

Τελειώνω, λοιπόν, λέγοντας ότι στηρίζουμε την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο γεωπολιτικό περιβάλλον που προκύπτει κυρίως από την αναθεωρητική και προκλητική στάση της Τουρκίας και μπροστά στις διεθνείς εξελίξεις, τις ανακατατάξεις και τις διεργασίες που επηρεάζουν και την δική μας περιοχή οφείλουμε όλοι να κάνουμε την εθνική προσπάθεια η οποία θα βασίζεται αποκλειστικά στο Διεθνές Δίκαιο χωρίς εκπτώσεις.

 

Από το βήμα της Βουλής τον Ιούλιο του 2019 στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης έλεγα ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα είμαστε συμπαραστάτες όσον αφορά την εθνική γραμμή της χώρας. Αλλά να μην διανοηθεί κανείς να κάνει χωρίς όρους και χωρίς προϋποθέσεις συνδιαλλαγή με τον κύριο Ερντογάν. Στα ανατολίτικα παζάρια θα μας βρείτε απέναντι.»

 

Και αυτό λέμε και τώρα. Συζητάμε λοιπόν με την Τουρκία μόνο την μία υπαρκτή διαφορά και αυτή μπορεί να επιλυθεί σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας. Οποιεσδήποτε άλλες παράλογες και ανιστόρητες απαιτήσεις της Τουρκίας δεν μπορούν και δεν πρέπει να μπουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

 

Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, ο κύριος Μητσοτάκης, οφείλει να αποκλείσει με απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο κάθε τουρκική απόπειρα διεύρυνσης της ατζέντας, είτε για τις γκρίζες ζώνες, είτε για αποστρατικοποιημένα νησιά.

 

Αυτό απαιτεί η εθνική γραμμή της χώρας, αυτό απαιτεί ο ελληνικός λαός και αυτό πιστεύουμε πως πρέπει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση.

 

 

Σας ευχαριστώ.

 

You May Also Like

Μητέρες μαθητών εθελοντικά μεταμόρφωσαν την αυλή του 5ου Νηπιαγωγείου Καστοριάς

Ο εθελοντισμός είναι «μια δραστηριότητα που συνεπάγεται τη διάθεση χρόνου, τη μη…

«Χρόνια τώρα αγωνίζομαι για το καλό της παράταξης και βρίσκομαι σταθερά δίπλα στους πολίτες»

Δήλωση της Μαρίας Αντωνίου για την ανακοίνωση του ψηφοδελτίου στην Καστοριά

Διαρκής μέριμνα και συστηματική προσπάθεια από το Δήμο Καστοριάς για τη βελτίωση της καθημερινότητας: Απομακρύνθηκαν 54 εγκαταλειμμένα αυτοκίνητα και 7 ανενεργά περίπτερα

Διαρκής μέριμνα και συστηματική προσπάθεια από το Δήμο Καστοριάς για τη βελτίωση…

Εξιχνιάσθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Καστοριάς περίπτωση φθοράς ξένης ιδιοκτησίας σε κατάστημα στην πόλη της Καστοριάς

Σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 25χρονου ημεδαπού

Με 4 θέματα στην ατζέντα της συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καστοριάς την ερχόμενη Δευτέρα

Με 4 θέματα στην ατζέντα της συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου…

Συγχαρητήριο μήνυμα της Μαρίας Αντωνίου για τη μεγάλη νίκη της ΔΑΠ στις φοιτητικές εκλογές: «Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ έδειξε τον δρόμο της μεγάλης πολιτικής αλλαγής που έρχεται για την πατρίδα μας»

Συγχαρητήριο μήνυμα της Μαρίας Αντωνίου για τη μεγάλη νίκη της ΔΑΠ στις…

Σύλληψη 64χρονου ημεδαπού, σε περιοχή των Γρεβενών, για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης και κατοχή ναρκωτικών ουσιών

Σύλληψη 64χρονου ημεδαπού, σε περιοχή των Γρεβενών, για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης και…