Κορωνοϊός: Αρνητική για το πιστοποιητικό εμβολίου προς το παρόν η Μέρκελ

Δεν πείθεται για το πιστοποιητικό εμβολίου η Γερμανίδα καγκελάριος

Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δεν αναμένει οριστικές αποφάσεις από την τηλεδιάσκεψη των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, οι οποίοι θα συζητήσουν για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού και το συντονισμό των μέτρων καταπολέμησής της.

Σε συνέντευξη τύπου το μεσημέρι στο Βερολίνο άφησε να εννοηθεί ότι σε αυτή τη φάση δεν προτίθεται να συμφωνήσει σε ταξιδιωτικές διευκολύνσεις μέσω πιστοποιητικού εμβολιασμού που θα ισχύουν για ολόκληρη την ΕΕ. Την πρόταση που αφορά πρωτίστως τον τομέα του τουρισμού, είχε καταθέσει στην Κομισιόν ο έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για να συζητηθεί στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής.

«Ακόμη δεν γνωρίζουμε»

Απαντώντας σε ερώτηση αν θα εξακολουθούν να ισχύουν οι περιορισμοί και για εκείνους που έχουν εμβολιαστεί, η καγκελάριος απάντησε ότι το θέμα δεν τίθεται για όσο διάστημα παραμένει άγνωστο αν όσοι έχουν εμβολιαστεί μεταδίδουν τον κορωνοϊό ή όχι. Επίσης δεν είναι γνωστό αν τα εμβόλια που κυκλοφορούν θα εξακολουθούν να είναι αποτελεσματικά και στην περίπτωση των μεταλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού που θα εμφανιστούν στην πορεία. Ένας άλλος αστάθμητος παράγοντας είναι σύμφωνα με την καγκελάριο κατά πόσο οι εταιρείες που παράγουν τα εμβόλια θα είναι σε θέση να προμηθεύσουν τις απαιτούμενες ποσότητες εμβολίων.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης η καγκελάριος απέφυγε να απαντήσει ευθέως στην ερώτηση, μέχρι ποια ημερομηνία θα επιτευχθεί στη Γερμανία η «ανοσία της αγέλης», δηλαδή ο εμβολιασμός του 60% με 70% του πληθυσμού που είναι αναγκαίος για να μειωθούν αποτελεσματικά οι ρυθμοί εξάπλωσης της πανδημίας. Όπως δήλωσε, ελπίζει ότι μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου η Γερμανία θα διαθέτει αρκετές ποσότητες εμβολίου έτσι ώστε να μπορεί καθένας που θα το θελήσει, να εμβολιαστεί.

Έλεγχοι στα γερμανικά σύνορα

Αναφερόμενη στο ενδεχόμενο να επιβληθούν έλεγχοι στα γερμανικά σύνορα ή ακόμη το κλείσιμό τους, η καγκελάριος τόνισε ότι αυτό ακριβώς θέλει να αποφύγει, αλλά δεν το απέκλεισε ως έσχατο μέσο. Για να μην αναγκαστεί η Γερμανία να πάρει μέτρα, θα πρέπει και οι άλλες χώρες να ακολουθούν μια πολιτική που στοχεύει στη μείωση του αριθμού νέων κρουσμάτων. Όταν όμως κάποιο άλλο κράτος έχει διπλάσιους αριθμούς νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών σε σχέση με τη Γερμανία και «διατηρεί ανοιχτά όλα τα καταστήματα και εμείς τα έχουμε ακόμη κλειστά, τότε έχουμε πρόβλημα», δήλωσε ενδεικτικά. Συγκεκριμένα η Άγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε στην Τσεχία και την Ελβετία

. Όπως όμως διαβεβαίωσε, η Γερμανία δεν πρόκειται να δράσει βεβιασμένα αλλά αναζητά από κοινού λύσεις. Η καγκελάριος κατέστησε σαφές ότι τα όποια μέτρα στα σύνορα δεν θα αφορούν την ελεύθερη μετακίνηση εμπορευμάτων.Τέλος, για μια ακόμη φορά και με κατηγορηματικό τρόπο τόνισε ότι η θητεία της στο αξίωμα που κατέχει τελειώνει οριστικά με την εκλογή νέου καγκελαρίου. Παράλληλα εξέφρασε την επιθυμία αυτή η διαδικασία να ολοκληρωθεί μετά τις βουλευτικές εκλογές τις 26 Σεπτεμβρίου «πάρα πολύ γρήγορα.»

Πηγή: DW

You May Also Like

Σοκαριστικές εικόνες: Κεραυνός χτύπησε 8χρονο σε παραλία

Νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΠΕΚΕΠΕ Η ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΟΥ 70% ΤΗΣ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΒΑΣΙΚΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ

Ολοκληρώθηκε, την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου,  από τον ΟΠΕΚΕΠΕ η πληρωμή του 70%…

Κοντοζαμάνης: Τεστ & σε εργαζόμενους του λιανεμπορίου -Πότε έχουν δικαίωμα άδειας

Κοντοζαμάνης: Τεστ & σε εργαζόμενους του λιανεμπορίου -Πότε έχουν δικαίωμα άδειας

Μία θέση εργασίας (6μηνης διάρκειας), στον εθελοντικό οργανισμό «Κέλετρον Αγάπη για το Παιδί»

Μία θέση εργασίας (6μηνης διάρκειας), στον εθελοντικό οργανισμό «Κέλετρον Αγάπη για το…

«Δεν θα στείλει κανένας το παιδί του στο σχολείο» – Νέες κινητοποιήσεις κατά της χρήσης μάσκας

«Δεν θα στείλει κανένας το παιδί του στο σχολείο» – Νέες κινητοποιήσεις…

Η Τουρκία διατηρεί την επιθετική στάση προς την Ελλάδα και «στάζει μέλι» για την Αίγυπτο – Οι «θριαμβολογίες» Καλίν και η πολιτική «στροφή» Ερντογάν

Η Τουρκία διατηρεί την επιθετική στάση προς την Ελλάδα και «στάζει μέλι»…

Χάρισαν ακοή σε 25 μωράκια με σοβαρή βαρηκοΐα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Χάρισαν ακοή σε 25 μωράκια με σοβαρή βαρηκοΐα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Σε λειτουργία το 3d-makers.gov.gr για την συμμετοχή στην παραγωγή και προσφορά εξοπλισμού προστασίας από τον COVID-19

Σε λειτουργία το 3d-makers.gov.gr για την συμμετοχή στην παραγωγή και προσφορά εξοπλισμού…

Μ. Παγώνη: Νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου στο Γεννηματάς – Πάμε προς 10.000 κρούσματα άμεσα

Μ. Παγώνη: Νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου στο Γεννηματάς – Πάμε προς 10.000…