«Κατάθεση κοινοβουλευτικής ερώτησης των Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Δυτικής Μακεδονίας για την συρρίκνωση του Π.Δ.Μ.»

           

 

Οι Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ Δυτικής Μακεδονίας κκ. Καλλιόπη Βέττα, Πέτη Πέρκα και Ολυμπία Τελιγιορίδου κατέθεσαν κοινοβουλευτική ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων με θέμα: «Η αλλαγή των προϋποθέσεων εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Eκπαίδευση θα οδηγήσει στη συρρίκνωση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας».

Στην ερώτηση γίνεται αναφορά στην διάταξη του νομοσχεδίου του Υπουργείου σχετικά με την εφαρμογή Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, γεγονός που θα πλήξει καίρια τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα όλης της χώρας, με ιδιαίτερη έμφαση στα περιφερειακά πανεπιστήμια, όπως το Π.Δ.Μ..

Ειδικότερα, αναμένεται δραματική μείωση των φοιτητών και βέβαιη κατάργηση τμημάτων καθώς, για παράδειγμα, οι πρωτοετείς φοιτητές της τρέχουσας χρονιάς θα ήταν -αν ίσχυε το νέο σύστημα- στην Κοζάνη 423 αντί για 1.737, στην Φλώρινα 418 από 628, στην Καστοριά 415 από 498 και στα Γρεβενά 18 από 460.

Επίσης, παρατίθενται στοιχεία για την ταυτότητα του Π.Δ.Μ. , την εκπαιδευτική και ερευνητική του συνεισφορά, όπως και την διεθνή του εμβέλεια, ενώ γίνεται αναφορά στον πολυεπίπεδο ρόλο που διαδραματίζει στην ενεργειακή μετάβαση, με την υλοποίηση καινοτόμων δράσεων και προγραμμάτων επανακατάρτισης.

Παράλληλα, ασκείται κριτική  στο γεγονός ότι απουσιάζει –και σε αυτή την απόφαση για τη Δυτική Μακεδονία- οποιαδήποτε μελέτη κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων, όπως επίσης και διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, τους θεσμικούς, παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς.

Τέλος,  επισημαίνεται ότι με την απόφαση της κυβέρνησης ανοίγει ο δρόμος για την μετακίνηση υποψήφιων φοιτητών προς ιδιωτικά κολλέγια όπου δεν ισχύει καμία προϋπόθεση εισόδου πλην της καταβολής διδάκτρων.

Η αποψίλωση και απαξίωση του Π.Δ.Μ. αποτελεί έναν ακόμη κρίκο στην υποβάθμιση της ιδρύματος, έπειτα από τη αναστολή λειτουργίας των έξι Τμημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, τη κατάργηση των Διετών Προγραμμάτων Σπουδών των ΕΠΑ.Λ, τις μηδενικές προσλήψεις μελών Δ.Ε.Π., γεγονός που αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν ενδιαφέρεται για το Π.Δ.Μ., αλλά συνειδητά απεργάζεται την απαξίωση και την υποβάθμισή του.

Ωστόσο, η τοπική κοινωνία δεν θα επιτρέψει την υλοποίηση των σχεδίων και των μεθοδεύσεων της Νέας Δημοκρατίας. Οι αντιδράσεις των κατοίκων και των φορέων θα οδηγήσουν την κυβέρνηση σε υποχώρηση.

Είναι πια καιρός να συνειδητοποιήσει ότι η Δυτική Μακεδονία αξίζει σεβασμό και στήριξη και όχι αδιαφορία και εγκατάλειψη.

 

Επισυνάπτεται η ερώτηση των τριών Βουλευτών.

 

 

 

 

Βουλευτής Κοζάνης, Κ. Βέττα

Βουλευτής Φλώρινας, Π. Πέρκα

Βουλευτής Καστοριάς, Ο. Τελιγιορίδου

You May Also Like

Επανέρχεται η Μαρία Αντωνίου για το ζήτημα των αποζημιώσεων από τον παγετό. Κατέθεσε και νέα Ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό

Με νέα Ερώτηση που κατέθεσε στην Βουλή, προς τον αρμόδιο Υπουργό, επανέρχεται…

Το Σάββατο 24/02 η Γενική Συνέλευση της Εταιρείας Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό – Δ.Α.Δ. Ν. Καστοριάς

Το Σάββατο 24/02 η Γενική Συνέλευση της Εταιρείας Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό…

Συμμετοχή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας σε εκδήλωση του Γενικού Προξενείου στο Μοναστήρι.

Συμμετοχή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας σε εκδήλωση του Γενικού Προξενείου στο Μοναστήρι.

Η Υποδοχή του ιερού Λειψάνου του  Αγίου Αρτεμίου στον Ιερό Ναό Αγίου Τρύφωνα

Η Υποδοχή του ιερού Λειψάνου του  Αγίου Αρτεμίου στον Ιερό Ναό Αγίου…

Άργος Ορεστικό: Για καθαρά προληπτικούς λόγους  κατά της διασποράς της Covid-19 Κλειστό το Daily

Άργος Ορεστικό: Για καθαρά προληπτικούς λόγους  κατά της διασποράς της Covid-19 Κλειστό…

Οι Δυτικομακεδόνες ενωμένοι στην Θεσσαλονίκη.

Η εκδήλωση της κοπής πίτας-χοροεσπερίδας της Ομοσπονδίας Δυτικομακεδονικών Σωματείων Θεσσαλονίκης είχε μεγάλη…

Δια βίου πρόγραμμα «Διαχείριση κρίσεων και αλλαγών. Πρακτικές εφαρμογές στη διοίκηση» από το Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

  Δια βίου πρόγραμμα «Διαχείριση κρίσεων και αλλαγών. Πρακτικές εφαρμογές στη διοίκηση»…

Σωστή χρήση και συντήρηση του κλιματισμού στο αυτοκίνητο

Σωστή χρήση και συντήρηση του κλιματισμού στο αυτοκίνητο

Δήμος Καστοριάς: Ματαίωση εκδηλώσεων για την επέτειο απελευθέρωσης της Καστοριάς

Δήμος Καστοριάς: Ματαίωση εκδηλώσεων για την επέτειο απελευθέρωσης της Καστοριάς