Το ΕΚΝΚ ζητά την ακύρωση του σχεδιασμού για τη δημιουργία πλωτού φωτοβολταϊκού στη λίμνη Πολυφύτου

 

 

Έντονο προβληματισμό και ανησυχία προκαλεί στο Εργατικό Κέντρο Ν. Κοζάνης αλλά και σε μεγάλη μερίδα θεσμικών φορέων και της κοινωνίας ο σχεδιασμός για τη δημιουργία πλωτού Φωτοβολταϊκού Πάρκου στη λίμνη Πολυφύτου καθώς ο σχεδιασμός αυτός έρχεται σε άμεση «σύγκρουση» με τα συμφέροντα και τις δραστηριότητες που ήδη αναπτύσσονται αλλά και που μπορούν να αναπτυχθούν στην εν λόγω περιοχή.

Το ΕΚΝΚ έχει επανειλημμένως εκφράσει την θέση του για αξιοποίηση της παραλίμνιας περιοχής της λίμνης Πολυφύτου και ποτέ δεν φανταζόταν ότι ο «αναπτυξιακός σχεδιασμός» για την περιοχή θα περιελάμβανε ένα έργο που ακυρώνει τις  πραγματικές προϋποθέσεις ανάπτυξης της περιοχής.

Την ώρα που περιμέναμε έναν σχεδιασμό που θα έχει ως πυρήνα:

Ø  Τις υπάρχουσες δράσεις που αναπτύσσονται στη λίμνη από τους ψαράδες μας

Ø  Την ιδιαιτέρου κάλλους περιοχή της λίμνης και το φυσικό τοπίο πέριξ αυτής

Ø  Την ανάπτυξη τουριστικών υποδομών και δραστηριοτήτων που θα μπορούσαν να δώσουν ανάσα στον τόπο

Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια προοπτική που όχι μόνο θα καταρρακώσει περαιτέρω ότι υπάρχει ως δυνατότητα αλλά και θα ακυρώσει υπάρχουσες δράσεις οι οποίες θρέφουν οικογένειες και συμβάλουν στην οικονομία. Οι γεωργοί μας έχουν ήδη στερηθεί εκτάσεις που αντί να διατεθούν για καλλιέργεια καλύφθηκαν με φωτοβολταϊκά στο όνομα της ΑΠΕλευθέρωσης της αγοράς Η/Ε. Μετά τα χερσαία εδάφη, πάνε να εφαρμόσουν την ίδια τακτική και στα πολύτιμα νερά μας.

Ο σχεδιασμός για την εγκατάσταση δύο πλωτών φωτοβολταϊκών ισχύος 500MW έκαστο, τα οποία πρόκειται να καταλάβουν σημαντικότατο μέρος της λίμνης, μας βρίσκει κάθετα αντίθετους και ζητούμε την ακύρωση του προϊδεασμένοι μάλιστα και για ενδεχόμενη πρόθεση της επιχείρησης να ξεχάσουμε το θέμα της μη αποκατάστασης εδαφών.

Οι προθέσεις για πραγματική και βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής, είναι σαφές πως θα πρέπει να έχουν διαφορετική βάση και θα πρέπει, πρωτίστως, να εκφράζουν σεβασμό στους κατοίκους.

Επιπροσθέτως, είναι πραγματικά παράξενο και παράδοξο το γεγονός η ΔΕΗ να προχωρά μονομερώς στον σχεδιασμό ενός έργου χωρίς να έχει εξασφαλίσει την συναίνεση των φορέων και της κοινωνίας.

Δε είμαστε διατεθειμένοι να δεχθούμε να μετατραπεί η περιοχή μας σε πρίζα των φωτοβολταικών όταν μάλιστα δεν δημιουργούν θέσεις εργασίας, αλλά με τις τεράστιες εκτάσεις που καλύπτουν δημιουργούν προϋποθέσεις αντίθετων αποτελεσμάτων.

You May Also Like

Η ΕΕ ενέκρινε ενίσχυση 33,8 εκατ. ευρώ λόγω covid-19 σε επίσπορη και βιομηχανική πατάτα, λεβάντα, επιτραπέζιες ελιές, μανταρίνια, ξερά σύκα και καπνό

Η ΕΕ ενέκρινε ενίσχυση 33,8 εκατ. ευρώ λόγω covid-19 σε επίσπορη και…

Γ. Κασαπίδης: Βάζουμε τα θεμέλια για τη διαφοροποίηση του παραγωγικού μοντέλου της Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 2ης Συνεδρίασης της Εδαφικής Επιτροπής Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης

 Παρεμβάσεις Βελτίωσης και Ανάδειξης του Οικοσυστήματος από την Π.Ε. Φλώρινας

 Παρεμβάσεις Βελτίωσης και Ανάδειξης του Οικοσυστήματος από την Π.Ε. Φλώρινας

Εκδήλωση για την Καθαρή Δευτέρα από τον Πολιτιστικό Εξωραϊστικό Σύλλογο Γυναικών Κορεστείων

Εκδήλωση για την Καθαρή Δευτέρα από τον Πολιτιστικό Εξωραϊστικό Σύλλογο Γυναικών Κορεστείων

Ο Ζήσης Τζηκαλάγιας απάντησε στην απρέπεια και αγένεια του Παύλου Πολάκη

Ο Ζήσης Τζηκαλάγιας απάντησε στην απρέπεια και αγένεια του Παύλου Πολάκη

Επί ποδός τα εκχιονιστικά του Δήμου Κοζάνης (Φωτογραφίες)

Σε πλήρη εξέλιξη είναι από νωρίς το πρωί οι εργασίες αποχιονισμού και ρίψης αλατιού  από τα εκχιονιστικά του Δήμου Κοζάνης

Ο. Τελιγιορίδου: «Σήμερα Τετάρτη θα πιστωθούν από τον ΕΛΓΑ στους λογαριασμούς των αγροτών και κτηνοτρόφων του νομού Καστοριάς 1.870.310,80 ευρώ»

Ο. Τελιγιορίδου: «Σήμερα Τετάρτη θα πιστωθούν από τον ΕΛΓΑ   στους λογαριασμούς των…

Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

Η Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, έχοντας υπόψη: