Πώς επηρεάζουν οι άλλοι άνθρωποι τα συναισθήματά μας;

Φαίνεται ότι ο καλύτερος τρόπος για να ρυθμίσετε τα συναισθήματά σας είναι να ξεκινήσετε με την επιλογή του περιβάλλοντος σας.


Σε μια έρευνα, ψυχολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Stanford εξέτασαν γιατί ορισμένοι άνθρωποι αντιδρούν διαφορετικά σε ένα γεγονός που τους αναστατώνει και διαπίστωσαν ότι τα κίνητρα των ανθρώπων διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο αντιδρούν.

Η μελέτη τους βρήκε ότι όταν ένας άνθρωπος θέλησε να παραμείνει ήρεμος, παρέμεινε σχετικά ατάραχος από τις έντονες αντιδράσεις θυμωμένων ανθρώπων, αλλά αν ήθελαν να νιώσουν θυμωμένοι, τότε επηρεάστηκαν έντονα από θυμωμένους ανθρώπους.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι οι άνθρωποι που ήθελαν να νιώθουν θυμό, παρουσίασαν επίσης μία πιο έντονη συναισθηματική αντίδραση όταν έμαθαν ότι και άλλοι άνθρωποι ήταν εξίσου αναστατωμένοι όπως ήταν και οι ίδιοι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας σειράς εργαστηριακών πειραμάτων που διεξήγαγαν οι ερευνητές.

Τα ευρήματά τους, που δημοσιεύτηκαν στις 13 Ιουνίου στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Experimental Psychology. Γενικότερα, η έρευνα αποκαλύπτει ότι οι άνθρωποι αποκτούν μεγαλύτερο έλεγχο στον τρόπο με τον οποίο επηρεάζονται τα συναισθήματά τους, από ό, τι είχαν συνειδητοποιήσει προηγουμένως, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Γνωρίζουμε εδώ και καιρό ότι οι άνθρωποι προσπαθούν συχνά να ελέγχουν και να ρυθμίζουν τα συναισθήματά τους όταν πιστεύουν ότι δεν τους βοηθούν, δήλωσε ο Τζέιμς Γκρος, καθηγητής ψυχολογίας στη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών και Επιστημών του Στάνφορντ. Αυτό το σύνολο μελετών επεκτείνει αυτή τη γνώση δείχνοντας ότι οι άνθρωποι μπορούν επίσης να ρυθμίσουν τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζονται από τα συναισθήματα των άλλων.


 

Πώς επηρεάζουν οι άλλοι άνθρωποι τα συναισθήματα μας;

Για να μάθουν πώς αντιδρούν οι άνθρωποι σε καταστάσεις που τους αναστατώνουν και πώς αντιδρούν στους άλλους γύρω τους, οι ερευνητές σε μια σειρά εργαστηριακών μελετών με 107 συμμετέχοντες, μελέτησαν το θυμό των πολιτών απέναντι σε πολιτικά φορτισμένα γεγονότα, όπως το κάψιμο της αμερικανικής σημαίας ή την κακοποίηση αιχμαλώτων από Αμερικανούς στρατιώτες στις φυλακές του Abu Ghraib.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που ήθελαν να αισθανθούν λιγότερο θυμωμένοι, ήταν τρεις φορές πιο πιθανό να επηρεαστούν περισσότερο από ανθρώπους που εξέφραζαν ήρεμα συναισθήματα παρά από θυμωμένους ανθρώπους.

Όμως οι συμμετέχοντες που ήθελαν να αισθάνονται θυμωμένοι ήταν επίσης τρεις φορές πιο πιθανό να επηρεαστούν από άλλους ανθρώπους που ήταν πιο θυμωμένοι απ’ αυτούς, σε αντίθεση με τους ανθρώπους με πιο ήρεμα συναισθήματα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι αυτοί οι συμμετέχοντες είχαν πιο έντονη συναισθηματική αντίδραση όταν έμαθαν ότι και άλλοι ένιωθαν παρόμοια συναισθήματα με αυτούς.

Ο βαθμός στον οποίο οι άνθρωποι δήλωσαν ότι είχαν κίνητρο να αισθάνονται ή να μην αισθάνονται συγκεκριμένα συναισθήματα, προέβλεπαν πόσο θα επηρεάζονταν όταν εκτίθονταν στα συναισθήματα από άλλα μέλη της ομάδας, δήλωσε ο Άμιτ Γκόλντεμπεργκ, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Τα συναισθήματα ως εργαλεία

Οι ερευνητές, σε προηγούμενες μελέτες, έχουν διαπιστώσει σε μεγάλο βαθμό ότι τα συναισθήματα των ανθρώπων επηρεάζονται αυτόματα, μέσα από μια ασυνείδητη, άμεση ανταπόκριση στα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων, είπε ο Γκόλντεμπεργκ. Η νέα έρευνα της ομάδας του προκαλεί αυτή την προοπτική.

Τα συναισθήματά μας δεν είναι παθητικά, ούτε αυτόματα, δήλωσε ο Γκόλντεμπεργκ. Είναι σαν ένα εργαλείο καθώς έχουμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε τα συναισθήματά μας για να επιτύχουμε συγκεκριμένους στόχους και εκφράζουμε ορισμένα συναισθήματα για να πείσουμε άλλους ανθρώπους να συμμετάσχουν στο συλλογικό σκοπό μας.

Ειδικότερα στα κοινωνικά δίκτυα, χρησιμοποιούμε τα συναισθήματα για να ενημερώσουμε τους φίλους μας ότι ενδιαφερόμαστε για τα διάφορα θέματα της ομάδας και να τους κάνουμε να γνωρίζουν ότι είμαστε μέρος της.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι πρέπει να διεξαχθούν περαιτέρω έρευνες για να κατανοήσουμε τη σχέση μεταξύ των ανθρώπων και των συναισθημάτων τους. Ένα από τα επόμενα θέματα που ο Γκόλντεμπεργκ λέει ότι θέλει να εξετάσει περαιτέρω είναι αν η επιθυμία των ανθρώπων να θέλουν να δουν και να βιώσουν κάποια συναισθήματα γύρω τους, βρίσκεται στο επίκεντρο του τρόπου με τον οποίο επιλέγουν το δίκτυο των φίλων και άλλων ανθρώπων γύρω τους.

Φαίνεται ότι ο καλύτερος τρόπος για να ρυθμίσετε τα συναισθήματά σας είναι να ξεκινήσετε με την επιλογή του περιβάλλοντος σας, δήλωσε ο Γκόλντεμπεργκ. Αν δεν θέλετε να θυμώσετε σήμερα, ένας τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να αποφύγετε τους θυμωμένους ανθρώπους. Μήπως όμως ορισμένοι άνθρωποι προτιμούν τα πιο έντονα συναισθήματα από άλλα; Αυτά είναι τα επόμενα ερωτήματα που θα ερευνήσουμε.

ΠΗΓΗ:https://www.psychologynow.gr/

You May Also Like

Μεγαλώνοντας γινόμαστε πιο επιλεκτικοί κι ανεχόμαστε λιγότερα

Μεγαλώνοντας γινόμαστε πιο επιλεκτικοί κι ανεχόμαστε λιγότερα

Καταναλώνοντας τηλεοπτικά σκουπίδια/ Γράφει η Τάνια ‘Ωττα

  Καταναλώνοντας τηλεοπτικά σκουπίδια/ Γράφει η Τάνια ‘Ωττα

Γεγονός αγάπης η Ανάσταση του Χριστού [Του Σεβ. Μητροπολίτου Καστορίας Σεραφείμ, Υπερτίμου και Εξάρχου Άνω Μακεδονίας]

Γεγονός αγάπης η Ανάσταση του Χριστού [Του Σεβ. Μητροπολίτου Καστορίας Σεραφείμ, Υπερτίμου…

Μάθε στο παιδί σου να χάνει. Μη ζητάς να το κάνεις τέλειο

Δεν προλαβαίνουν να κλείσουν τα τέσσερα κι αρχίζουν μαθήματα αγγλικών. Κάνουν μπαλέτο…

Τι σχέση είχε η συγγραφέας του «Φρανκενστάιν» με την Ελλάδα. Γιατί ο άνδρας της ζήλευε τον Μαυροκορδάτο; Τα ατελείωτα ερωτικά σκάνδαλα και η στιγμή της έμπνευσης

Τι σχέση είχε η συγγραφέας του «Φρανκενστάιν» με την Ελλάδα. Γιατί ο…

Στάθης Αγγελόπουλος: Προτιμώ να πεθάνω από κορονοϊό, παρά να κάνω εμβόλιο, με τρομάζει

Ο γνωστός τραγουδιστής, Στάθης Αγγελόπουλος, αν και παρέμεινε για 13 μέρες στη ΜΕΘ…

Τζόκοβιτς: «Ελπίζω να κατάλαβε το λάθος του ο Τσιτσιπάς»

Θέση για τα όσα έγιναν στο Τσιτσιπάς – Κύργιος, πήρε ο Νόβακ…

Τροχόσπιτο κοστίζει σχεδόν όσο ένα αυτοκίνητο, χωράει μια οικογένεια και το εσωτερικό του μοιάζει με παλάτι

Τροχόσπιτο: Είστε λάτρεις του κάμπινγκ; Ένα νέο τροχόσπιτο έρχεται από τις ΗΠΑ που θα…

Yorgaki: Ένα αυθεντικό ελληνικό καφενείο στην καρδιά του Παρισιού

Yorgaki: Ένα αυθεντικό ελληνικό καφενείο στην καρδιά του Παρισιού

Το ξύδι μπορεί να σου δώσει λύσεις που δεν έχεις φανταστεί (video)

Όλοι έχουμε στο σπίτι μας ξύδι, αλλά λίγοι ξέρουν πως μπορεί να…