6 βιβλία που μαθαίνουν στα παιδιά να λένε “όχι” και να προστατεύουν το σώμα τους από κακόβουλα αγγίγματα

Η εξομολόγηση της Ολυμπιονίκης της Ιστιοπλοΐας, Σοφία Μπεκατώρου, ότι έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης το 1998 από αθλητικό παράγοντα της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας (ΕΙΟ) άνοιξε τον ασκό του Αιόλου και έφερε στο προσκήνιο των συζητήσεων ένα ζήτημα που ήταν καλά κρυμμένο στη χώρα μας.

Ως γονείς οφείλουμε να μιλήσουμε και να ενημερώσουμε τα παιδιά μας με τον κατάλληλο τρόπο και τα σωστά λόγια που επιβάλλει κάθε ηλικιακό στάδιο για την προστασία του σώματος και για το “ΟΧΙ” που πρέπει πάντα να λένε όταν έρχονται αντιμέτωπα με πρόσωπα και καταστάσεις που τους φέρνουν σε δύσκολη θέση αναφορικά με την σωματική τους ακεραιότητα.

Τα βιβλία είναι ένας εξαιρετικός σύμμαχος για να αδράξουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε στα παιδιά για την πρόληψη σεξουαλικής παρενόχλησης καθώς τελευταία ακούμε πολλά τέτοια περιστατικά. Δεν πρόκειται για νέο φαινόμενο αλλά σήμερα χάρη στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τέτοιου είδους περιστατικά έρχονται στην επιφάνεια ευκολότερα και η έκταση που παίρνουν τα φέρνει στην πρώτη θέση της ατζέντας της επικαιρότητας.

Στο Infokids.gr πιστεύουμε ακράδαντα ότι η ανάγκη για ορθή σεξουαλική αγωγή των παιδιών είναι πιο επίκαιρη και απαραίτητη από ποτέ και στο πλαίσιο αυτό συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε μια σειρά από παιδικά βιβλία που θα αποτελέσουν πολύτιμα βοηθήματα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η Ρίνα αποφασίζει να μιλήσει

Η Ρίνα η Αστερίνα είναι μια χαρούμενη μικρή αστερίας που ζει στην ήσυχη γειτονιά των κοραλλιών στον βυθό της θάλασσας. Μια μέρα, η μαμά τη στέλνει στο σπίτι της γειτόνισσάς τους, της κυρίας Αχινού, για να ζητήσει μαργαριταράκια για το κέικ που φτιάχνει. Η φιλική κυρία Αχινού όμως απουσιάζει και στο σπίτι είναι μόνος ο κύριος Αχινός. Η συμπεριφορά του ξαφνιάζει τη μικρή Ρίνα και την κάνει να νιώσει άσχημα, σαν άρρωστη, χωρίς όμως να καταλαβαίνει γιατί της συμβαίνει αυτό. Όταν η Ρίνα αποφασίζει να μιλήσει στη μαμά, νιώθει σαν να φεύγει ένας θαλάσσιος ελέφαντας από το στήθος της. Και τώρα ξέρει πως ποτέ δεν πρέπει να έχει μυστικά από τη μαμά, και όλα θα πηγαίνουν πάντα καλά.

Συγγραφέας: Ελένη Δασκαλάκη

Εκδόσεις: Σοκόλη

Για παιδιά 5+

Για το σώμα μου αποφασίζω ΕΓΩ!

Ενημερώστε τα παιδιά και ενδυναμώστε τα ψυχολογικά διαβάζοντάς τους αυτό το βιβλίο για τη σωματική τους ασφάλεια. Είναι γραμμένο με τρόπο κατάλληλο για την ηλικία τους, ώστε να μάθουν για:

 

• τα αισθήματα ασφάλειας και ανασφάλειας
• τα Πρώτα Σημάδια Ανησυχίας
• το «Δίκτυο Ασφαλείας»
• τα απόκρυφα μέρη του σώματος
• τα ασφαλή ή όχι αγγίγματα
• τη διαφορά ανάμεσα στα μυστικά και στις εκπλήξεις
• τον σεβασμό στα όρια των άλλων.

Περιλαμβάνεται παράρτημα με θέματα συζήτησης για γονείς, παιδαγωγούς και όσους ασχολούνται με τη φροντίδα παιδιών.

Συγγραφέας:

Εκδόσεις: Μίνωας

Για παιδιά 4+

Ήσουν μόνο ένα παιδί

Η διάθεση για περιπέτεια του “ατρόμητου” Βασίλη παρασέρνει τον ίδιο και τον φίλο του τον Μάνο να εξερευνήσουν την παλιά εγκαταλειμμένη μονοκατοικία της κυρίας Αναστασίας, γιαγιάς του δεύτερου. Τα ευρήματά τους προβληματίζουν τον Βασίλη. Η τυχαία τους συνάντηση στο λιμάνι με τη γιαγιά Αναστασία και τη συμμαθήτριά τους τη Μαρία θα γίνει η αφορμή να αποκαλυφτεί η δύσκολη παιδική ηλικία της γιαγιάς λόγω της σεξουαλικής κακοποίησης που δέχτηκε από φιλικό πρόσωπο της οικογένειάς της, αλλά και να πάρει η Μαρία τη δική της απόφαση.

“Το παιχνίδι”

Ο Φοίβος όλο και πιο συχνά από εκείνη την ημέρα ήθελε να μένει μόνος με τη μικρή Αναστασία. Στα αποδυτήρια του γηπέδου, όταν ξεντυνόταν, ήθελε να είναι μπροστά. Στην αρχή αυτή ντρεπόταν, αλλά ο Φοίβος την ενθάρρυνε και της έλεγε ότι πρόκειται για “ένα παιχνίδι” που θα παίξουν και, φυσικά, αυτό “το παιχνίδι” δεν πρέπει να το πει σε κανέναν. Θα ήταν το δικό τους μυστικό και έπρεπε να του έχει απόλυτη εμπιστοσύνη, γιατί την αγαπούσε σαν κόρη του.

Συγγραφέας: Εύα Κασιάρου

Εκδόσεις: Κόκκινη Κλωστή Δεμένη

Για παιδιά 9+

Το σώμα μου είναι δικό μου

Γεια σας! Είμαι η Κλάρα και έχω κάτι πολύ ξεχωριστό! Είναι το σώμα μου και ανήκει μόνο σ’ εμένα. Είμαι περήφανη για εμένα και το σώμα μου. Μερικές φορές θέλω να νιώθω κοντά σε κάποιον. Υπάρχουν όμως στιγμές που δε θέλω να με αγγίζει κανένας. Όποτε πάει κάποιος να με αγγίξει και δε μου αρέσει, τότε λέω: «Σταμάτα! Μη με αγγίζεις! Δεν το θέλω!» Ένα βιβλίο που θα βοηθήσει τα παιδιά να αποκτήσουν σωστή εικόνα για το σώμα τους και να μάθουν περισσότερα για τον εαυτό τους και τους άλλους.

Μετάφραση: Δομινίκη Σάνδη

Εκδόσεις: Ψυχογιός

Για παιδιά 5+

Μα… τι μου συμβαίνει;

Το βιβλίο αυτό δίνει απαντήσεις σε όλες εκείνες τις αμήχανες ερωτήσεις για τις αλλαγές που παρατηρεί ένα παιδί στο σώμα του και στην ψυχολογική του διάθεση κατά την προεφηβεία και την εφηβεία: Τι είναι η εφηβεία; Πότε και πώς αρχίζει;
Τι αλλάζει στο σώμα; Τι σημαίνει ανάπτυξη; Τι είναι οι ορμόνες; Πώς νιώθει;
Γιατί έχει κόντρες με την οικογένειά του; Τι αλλάζει στις σχέσεις του με τους άλλους;
Πώς ανακαλύπτει τα ερωτικά συναισθήματα; Πώς θα είναι ασφαλές; Τι σημαίνει παρενόχληση; Πώς θα είναι υγιές και ευτυχισμένο;

Συγγραφέας: Jacqui Bailey

Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Για παιδιά 12+

Μόνο αν θέλω

«…Σήμερα τα χέρια μου κέρδισαν βραβείο και εγώ μια αγκαλιά από την κυρία Ρένα. Η αγκαλιά της –το μεγαλύτερο βραβείο– είναι μια θάλασσα γιαούρτι. Δροσερή, γλυκιά, βελούδινη. Μέσα της ηρεμώ. Και μετά φτιάχνω ωραία πράγματα. Είναι σαν της μαμάς. Του μπαμπά, πάλι, είναι μια μεγάλη τραμπάλα. Πότε φιλάω τα λουλούδια και πότε κυνηγάω τα σύννεφα. Την αγκαλιά όμως της θείας Μαίρης, που μένει δίπλα μας, δεν την μπορώ…» Μια ιστορία για το δικαίωμα των παιδιών στο σώμα τους, το δικαίωμα να λένε όχι σε φιλιά, αγκαλιές και αγγίγματα που δεν επιθυμούν, ακόμα κι αν προέρχονται από οικεία και προσφιλή πρόσωπα. Μια ιστορία για τον σεβασμό στα παιδιά ως υποκείμενα με ελεύθερη βούληση.

Συγγραφέας: Γιώτα Κ. Αλεξάνδρου

Εκδόσεις: Μίνωας

Για παιδιά 5+

infokids.gr

You May Also Like

Φρενίτιδα στα social media για παγωτό που δεν λιώνει! Χρήστες δοκίμασαν μέχρι και… φλόγιστρα

Μια κινεζική εταιρεία παγωτού έχει προκαλέσει διαμάχη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επειδή τα προϊόντα της φέρονται να μην…

«Έχω πάψει να είμαι η Σίσσυ. Είμαι μια δυστυχισμένη 42χρονη και το όνομά μου είναι Ρόμι Σνάιντερ»

Η τραγική ιστορία της ζωής της, με αφορμή ένα βίντεο με τις…

30.000 λαμπάκια, 98 διακόπτες: Το σπίτι με στολισμό – υπερπαραγωγή φωτίστηκε ξανά για τα Χριστούγεννα

Έχει 30.000 χριστουγεννιάτικα λαμπάκια στο σπίτι του και πρέπει να πατήσει 98…

Δείτε τι κάνουν ΑΥΤΑ τα σακουλάκια από διάφορες συσκευασίες… Μην τα πετάτε!

Table of Contents Hide Δείτε τι κάνουν ΑΥΤΑ τα σακουλάκια από διάφορες…

10 τρόποι για να εξαφανίσετε τις γρατζουνιές από τα γυαλιά σας, εύκολα και γρήγορα

Table of Contents Hide 10 τρόποι για να εξαφανίσετε τις γρατζουνιές από…

Μια κοινωνία για λίγους και εκλεκτούς… Γράφει η Τάνια Ώττα

Μια κοινωνία για λίγους και εκλεκτούς… Της Τάνιας Ώττα

10 συγκλονιστικά σκίτσα  με την έγκυο ελεφαντίνα που σκότωσαν άνθρωποι όταν την τάισαν με κροτίδες

10 συγκλονιστικά σκίτσα  με την έγκυο ελεφαντίνα που σκότωσαν άνθρωποι όταν την…

Ο τούρκος βοσκός που φυλά εκκλησία των Ποντίων

Ένας 60χρονος τούρκος βοσκός και η οικογένειά του έχουν γίνει οι “φύλακες…

Νεαρός ζει σε γκαρσονιέρα 24 τετραγωνικών, αλλά το εσωτερικό της είναι πιο άνετο και από μεζονέτα

Νεαρός ζει σε γκαρσονιέρα 24 τετραγωνικών, αλλά το εσωτερικό της είναι πιο…

«Ο Ντέιβιντ Μπόουι δεν ήταν ο σύζυγος μου, είναι ο σύζυγός μου»

Πέντε χρόνια μετά τον θάνατο του ροκ σταρ, Ντέιβιντ Μπόουι, η Ιμάν…