Μπόλικο παρασκήνιο φαίνεται πως υπάρχει πίσω από την απόφαση της Volkswagen να σταματήσει τις επενδύσεις που είχε συμφωνήσει προ διετίας με την τουρκική κυβέρνηση και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως αναφέρει η εφημερίδα Sozcu.

Συγκεκριμένα, η Volkswagen, η οποία πριν από δύο χρόνια είχε συμφωνήσει με τον “Σουλτάνο” για επένδυση εκατομμυρίων, θέλοντας να κατασκευάσει μια μεγάλη μονάδα παραγωγής, έξω από την Άγκυρα.

Μέσα στη συμφωνία, όμως, υπήρχε ένας ειδικός όρος που φαίνεται πως δεν τηρήθηκε από την τουρκική κυβέρνηση παρά την ξεκάθαρη εντολή του «σουλτάνου». Ποια ήταν αυτή; Η Προεδρία είχε ζητήσει απ’ όλα τα υπουργεία να αντικατασταθούν τα οχήματα με Volkswagen Passat. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν έγινε.

Παρότι υποβλήθηκε συγκεκριμένη πρόταση για χρήση των Volskwagen στον Δημόσιο Τομέα προτεραιότητα δόθηκε στη Renault, ενώ αρκετά υπουργεία προχώρησαν στην ενοικίαση οχημάτων άλλων μαρκών με συνέπεια να υπάρξει ρήξη στις σχέσεις της τουρκικής κυβέρνησης με την γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία.

Έτσι σε συνδυασμό με την πανδημία, αλλά και την οικονομικοπολιτική αστάθεια που επικρατεί στην Τουρκία, ο γερμανικός Κολοσσός όχι μόνο ακύρωσε την επένδυση που είχε συμφωνήσει, αλλά κλείνει και θυγατρικές της στην Τουρκία. Έκλεισε λοιπόν την «Ανώνυμη Εταιρεία Βιομηχανίας και Εμπορίου Volkswagen Τουρκίας» στην πόλη Μανίσα. Μία μονάδα με ετήσια παραγωγή 300.000 αυτοκινήτων και με προσωπικό περισσότερα από 4.000 άτομα.

Ειδικότερα, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία αποφάσισε να διαλύσει την εταιρεία που είχε ιδρύσει τον Οκτώβριο του 2019 με κεφάλαιο 943,5 εκατομμύρια τουρκικές λίρες. Μία κίνηση που ενόχλησε την τουρκική κυβέρνηση με τον υπουργό Βιομηχανίας, Μουσταφά Βαράνκ να βλέπει «πολιτικά κίνητρα» πίσω από τις αποφάσεις της VW ρίχνοντας την ευθύνη ξεκάθαρα στην Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.

ΠΗΓΗ:https://www.real.gr/