Κοροναϊός : «Βόμβα» πανδημίας – Απλώνονται οι μεταλλάξεις, επιστρατεύονται νέα μέτρα

Για δύο πράγματα δεν πρέπει κάποιος να αμφιβάλλει. Από τη μία, ότι τα νέα αυστηρότερα μέτρα θα επιβληθούν και μάλιστα σύντομα, και από την άλλη, ότι η μάχη απέναντι στον ιό και τις συνεχείς μεταλλάξεις του, θα κρατήσει πολύ περισσότερο απ’ όσο αρχικά είχε εκτιμηθεί.

Για δύο πράγματα δεν πρέπει κάποιος να αμφιβάλλει. Από τη μία, ότι τα νέα αυστηρότερα μέτρα θα επιβληθούν και μάλιστα σύντομα, και από την άλλη, ότι η μάχη απέναντι στον ιό και τις συνεχείς μεταλλάξεις του, θα κρατήσει πολύ περισσότερο απ’ όσο αρχικά είχε εκτιμηθεί.

Το κόστος σε ζωές, ψυχικές αντοχές και χρήμα είναι ήδη μεγάλο, όμως τώρα περισσότερο από ποτέ, χρειάζεται αναπροσαρμογή της στρατηγικής ώστε το τρίτο πανδημικό κύμα που τόσο καιρό κυοφορείται αρχικά στις παρυφές της χώρας μας και πλέον μέσα στις γειτονιές των πόλεων, να αναχαιτιστεί όσο καλύτερα γίνεται.

Ηδη τα σημάδια είναι ανησυχητικά καθώς ο ιός εκμεταλλευόμενος το κενό στη «διασπορά» του εμβολίου μετέρχεται πολυπληθείς τρόπους μετασχηματισμού των ιδιοτήτων του ώστε να είναι περισσότερο μεταδοτικός φροντίζοντας να πολιορκεί μέρα με τη μέρα και περισσότερο τα νοσοκομεία στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες όπου στις ΜΕΘ επικρατεί ήδη κατάσταση συναγερμού.

Την τελευταία εβδομάδα οι δύο πιο γνωστές μεταλλάξεις του κοροναϊού, η βρετανική και η νοτιοαφρικανική, εμφανίστηκαν στην Ελλάδα με την πρώτη εξ αυτών να έχει αποκτήσει ισχυρότερα ερείσματα και να δείχνει διάθεση εξάπλωσης υπερακοντίζοντας την επικρατούσα μορφή του ιού που προκάλεσε τα πρώτα δύο κύματα.

Καθώς οι μεταλλάξεις εξαπλώνονται, η ανάγκη για απαντήσεις ως προς την αποτελεσματικότητα των εμβολίων γίνεται όλο και πιο επιτακτική. Ομως οι επιστήμονες δεν μπορούν να αποφανθούν  με σιγουριά ότι τα ήδη υπάρχοντα εμβόλια μπορούν να πυροδοτήσουν την παραγωγή εξουδετερωτικών αντισωμάτων γι’ αυτό και καλούν όλους στον γενικό εμβολιασμό ο οποίος θα αποτελεί την πρώτη επάλληλη στρώση του ανοσιακού τείχους.

Ο κρύος ιδρώτας λούζει ειδικούς και κυβέρνηση για την υφέρπουσα κατάσταση στην Αττική αλλά και την άφιξη της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης, που όλοι δεν ήθελαν ή ήθελαν να την ανιχνεύσουν αργότερα στην Ελλάδα.

«Τα στοιχεία που γνωρίζουμε από τη μετάλλαξη της Νότιας Αφρικής είναι λιγότερα σε σχέση με τη βρετανική μετάλλαξη, γιατί είναι πιο πρόσφατη χρονικά και η διασπορά της διεθνώς είναι πολύ μικρότερη. Υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά της νέας μετάλλαξης που δείχνουν υψηλότερη μεταδοτικότητα, τα οποία είναι υπό διερεύνηση, ενώ δεν γνωρίζουμε καθόλου ό,τι αφορά στην επιθετικότητα του νέου αυτού στελέχους» σημείωσε ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας στο πανεπιστήμιο της Κρήτης, Γιώργος Σουρβίνος

Πρόσθεσε δε ότι η μεταδοτικότητά της είναι συγκρίσιμη με αυτή της Μεγάλης Βρετανίας και ίσως λίγο υψηλότερη, με τις πρώτες ενδείξεις να δείχνουν ότι είναι υψηλότερη περίπου κατά 74% σε σχέση με το κοινό στέλεχος του κοροναϊού. Ωστόσο, τα μέχρι στιγμής δεδομένα δε φαίνεται να δείχνουν ότι είναι πιο θανατηφόρα, καθώς τα συμπτώματα είναι ακριβώς τα ίδια και και η έντασή τους δεν αλλάζει.

Ο αριθμός των κρουσμάτων στο λεκανοπέδιο είναι σταθερά ο μισός εκείνων που καταγράφονται σε όλη την Ελλάδα. Τη Δευτέρα από τα 543 κρούσματα, τα 260 ήταν στην Αττική εκ των οποίων τα 64 στο κέντρο.

Στην Αττική, τις τελευταίες μέρες έχουμε 50 με 80 εισαγωγές ασθενών τη μέρα με κοροναϊό. Στην πρώτη ΥΠΕ που περιλαμβάνει τον νομό, μέχρι την προηγούμενη Δευτέρα είχαν γίνει 455 εισαγωγές, οι οποίες χθες έφτασαν τις 547. Βαθιά στην κοινωνία οι γενεσιουργές διεργασίες νέων κρουσμάτων βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και εξακτινώνονται σε εύρος που δεν ανιχνεύεται από τα ραντάρ των λοιμωξιολόγων.

Καθώς μέχρι σήμερα έχουν γίνει 290.000 εμβολιασμοί, που αντιστοιχεί στο 2,75% του πληθυσμού, η ανοσία ξεθωριάζει και στο κατώφλι δεσπόζει το ποσοστό πληρότητας στις ΜΕΘ της πρωτεύουσας που ξεπερνά το 60%.

Οι λοιμωξιολόγοι ενημερώνουν την κυβέρνηση ότι τα πράγματα δεν εξελίσσονται καλά για την Αττική και είναι αντιληπτό πως, σε περίπτωση που η κατάσταση λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις στο Λεκανοπέδιο, τότε θα υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα σε όλο το Σύστημα Υγείας.

Κατά πληροφορίες που μετέδωσε το MEGA, στο τραπέζι βρίσκεται το ενδεχόμενο λήψης έκτακτων μέτρων, εφόσον κριθεί αναγκαίο, πριν την Παρασκευή. Ολοι γνωρίζουν ότι η εικόνα στο Λεκανοπέδιο είναι πανομοιότυπη με αυτή που υπήρχε τον Οκτώβριο στη Θεσσαλονίκη. Για το λόγο αυτό, επισημαίνουν κυβερνητικοί παράγοντες στο MEGA, η τακτική «ακορντεόν» θα έχει άμεση επίπτωση. Δηλαδή ό,τι χρειαστεί να κλείσει, θα κλείνει αμέσως.

Η χώρα μας πλησιάζει τις 6.000 νεκρούς και ήδη την επίθεση του ιού δέχτηκαν σχεδόν 158.000 άνθρωποι. Ομως, όπως ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων είναι κατά πολύ μεγαλύτερος από τον καταγεγραμμένο, έτσι και τα κρούσματα της μετάλλαξης είναι σίγουρα περισσότερα απ’ όσα έχουν εντοπιστεί. Ο Ηλίας Μόσιαλος θεωρεί ότι θα είναι καταστροφικό αν επικρατήσει η βρετανική μετάλλαξη. Θα πρέπει πάση θυσία να ανακοπεί.

Το έδαφος είναι πρόσφορο για την εξάπλωση της, αν δεν έχει ήδη αυτό επισυμβεί. Ο Νίκος Θωμαϊδης, καθηγητή Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ διαπιστώνει ότι από την 20ή Δεκεμβρίου και μετά, σταδιακά, αυξάνεται το ιικό φορτίο, που δείχνει σταθερή επέκταση της διασποράς. Την τελευταία εβδομάδα η αύξηση ήταν πάνω από 40%. «Νομίζω ότι υπάρχει πιο εκτεταμένη διάδοση από αυτή που περιμέναμε. Η εποχή ευνοεί τη μετάδοση».

Κασι προσθέτει: «Αυτό που παρατηρούμε στα λύματα οφείλεται στο σύνολο των φορέων στην Αττική, μαζί με τους ασυμπτωματικούς. Μετά από μια διάδοση, τα θετικά κρούσματα εμφανίζονται μετά από μια εβδομάδα, 10 ημέρες. Κι αυτό μεταφέρεται στην πίεση στο σύστημα το επόμενο 15μερο. Αυτό που παρατηρούμε ως κρούσματα, στον ΕΟΔΥ είναι η προηγούμενη διάδοση» διευκρίνισε. Κάτι που σημαίνει ότι το επόμενο 15μερο περιμένουμε 40% αύξηση των κρουσμάτων και πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Μοιραία το νέο μεγάλο στοίχημα 60 ημερών είναι ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος να μη σηματοδοτήσουν δραματικό πισωγύρισμα σε συνθήκες του περασμένου Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου, επιχειρώντας να καθυστερήσουν και να αποδυναμώσουν το τρίτο κύμα. Για να συμβεί αυτό, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να επιστρέψει η χώρα σε μια «σφιχτή» καθημερινότητα που θα μοιάζει με τον περασμένο Μάρτιο

in.gr

You May Also Like

Ψηφιακό πιστοποιητικό Covid: Βήμα-βήμα η έκδοση μέσω gov.gr και έτοιμοι για ταξίδι

Ψηφιακό πιστοποιητικό Covid: Βήμα-βήμα η έκδοση μέσω gov.gr και έτοιμοι για ταξίδι

Δωρεάν έλεγχοι drive through rapid test στην Καστοριά, την Tρίτη 13/04/2021

Δωρεάν έλεγχοι drive through rapid test στην Καστοριά, την Tρίτη 13/04/2021

Ο Δήμος Νεστορίου από την πρώτη στιγμή αντιμετωπίζει με σοβαρότητα και ψυχραιμία το θέμα του κορωνοϊού

  Ο Δήμος Νεστορίου από την πρώτη στιγμή αντιμετωπίζει με σοβαρότητα και…

Κορονοϊός: «Τέλος» η πανδημία στη Σανγκάη, ανακοίνωσαν οι αρχές

Κορονοϊός: «Τέλος» η πανδημία στη Σανγκάη, ανακοίνωσαν οι αρχές

Γιώργος Κασαπίδης: «Καταθέτω το 50% του μισθού μου για τους επόμενους δύο μήνες σε λογαριασμό του νοσοκομείου Καστοριάς για την αντιμετώπιση της πανδημίας»

Γιώργος Κασαπίδης: «Καταθέτω το 50% του μισθού μου για τους επόμενους δύο…

Κορωνοϊός: Επιστροφή στην κανονικότητα για τους εμβολιασμένους – Τι αλλάζει

Κορωνοϊός: Επιστροφή στην κανονικότητα για τους εμβολιασμένους – Τι αλλάζει

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο Νοσοκομείο Καστοριάς με το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ – Τι αποφασίστηκε

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο Νοσοκομείο Καστοριάς με το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ –…

Νέος κορωνοϊός Covid-19: Οδηγίες για φροντίδα ύποπτου κρούσματος στο σπίτι

Νέος κορωνοϊός Covid-19: Οδηγίες για φροντίδα ύποπτου κρούσματος στο σπίτι

Επιχειρησιακό πρόγραμμα ελέγχου ετοιμότητας, εκπαίδευσης & ασκήσεων του ΕΚΑΒ στους Υγειονομικούς Σχηματισμούς της Νησιωτικής χώρας

Επιχειρησιακό πρόγραμμα ελέγχου ετοιμότητας, εκπαίδευσης & ασκήσεων του ΕΚΑΒ  στους Υγειονομικούς Σχηματισμούς…