Παράταση 1 έτους για τα αυθαίρετα – Προϋπόθεση μεταβίβασης η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτηρίου

Παρατείνονται κατά ένα έτος οι προθεσμίες που αφορούσαν την υποβολή δικαιολογητικών για την αυθαίρετη δόμηση και εξέπνεαν το προσεχές διάστημα, καθώς προέχει η διαδικασία να είναι σωστή και πλήρης, εν όψει και της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτηρίου που ισχύει από σήμερα.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας λαμβάνοντας υπόψη αίτημα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, προχωρά σε σχετική νομοθετική ρύθμιση ώστε οι μηχανικοί να έχουν τον απαιτούμενο χρόνο για την ολοκλήρωση των διαδικασιών.

Πλέον από την 1η Φεβρουαρίου, είναι σε ισχύ η νέα Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτηρίου, που θα πρέπει να έχει εκδοθεί από τους μηχανικούς για όλα τα ιδιωτικά κτήρια, ως προϋπόθεση προκειμένου να μπορεί να γίνει οποιαδήποτε συναλλαγή ή μεταβίβαση τα αφορά.

Υπενθυμίζεται ότι όλη την διαδικασία αναλαμβάνει αποκλειστικά διπλωματούχος και πτυχιούχος Μηχανικός και όχι οι ιδιοκτήτες από μόνοι τους.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτηρίου και τι έγγραφα περιλαμβάνει πλέον

Παράλληλα, τα κόστη της διαδικασίας θα είναι χαμηλά εκτιμά ο υφυπουργός ΠΕΝ, Ν. Ταγαράς.

Έτσι, σχετικά με τα αυθαίρετα ιδιωτικά κτήρια, ανακοινώνεται σήμερα ότι η παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των δικαιολογητικών για τις περιπτώσεις υπαγωγής στον ν. 4178/2013 (οι οποίες δεν μεταφέρονται στον ν. 4495/2017) και για τις περιπτώσεις υπαγωγής στον ν. 4014/2011 (που έχουν μεταφερθεί στον ν. 4178/2013) καθίσταται αναγκαία, καθώς λόγω της πανδημίας υφίσταται μεγάλος αριθμός αιτημάτων μηχανικών που αντιμετωπίζουν σημαντική δυσχέρεια στην εμπρόθεσμη συγκέντρωση και καταχώρηση των απαιτούμενων δικαιολογητικών.

Συγκεκριμένα, με ρύθμιση που θα ενταχθεί σε σχέδιο νόμου το οποίο θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα μεταθέσει κατά ένα έτος τις προθεσμίες για την περαίωση δηλώσεων και υποβολή σχεδίων – δικαιολογητικών για την τακτοποίηση αυθαιρέτων.

Οι νέες καταληκτικές ημερομηνίες για τα αυθαίρετα

Οι καταληκτικές ημερομηνίες είναι διαδοχικές και η πρώτη από αυτές λήγει, κατόπιν των παρατάσεων που έχουν ήδη δοθεί, στις 8.2.2021. Με την προωθούμενη ρύθμιση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι καταληκτικές ημερομηνίες μετατίθενται εντός του 2022 και ειδικότερα στις ημερομηνίες 8.2.2022, 8.5.2022 και 8.8.2022.

Κ. Σκρέκας: Είναι κρίσιμο η διαδικασία να γίνει ορθά επειδή ξεκίνησε η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτηρίου

«Το ΥΠΕΝ δημιουργεί το θεσμικό πλαίσιο για μια νέα ηλεκτρονική εποχή νομιμότητας και ολοκληρωμένης προσέγγισης στα θέματα γης και δομημένου περιβάλλοντος. Και η Πολιτεία βασίζεται για την εφαρμογή του πλαισίου αυτού στην καθημερινή δουλειά των μηχανικών, που τους θεωρούμε συμπαραστάτες στην προσπάθεια η χώρα μας να αλλάξει σελίδα. Για αυτό αποδέχομαι την πρόταση του ΤΕΕ και προχωρώ άμεσα στην ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για να δώσουμε αναγκαίο χρόνο και περιθώριο στους μηχανικούς ώστε να ολοκληρώσουν τις υπαγωγές που έχουν κάνει με βάση παλαιότερους νόμους για την αυθαίρετη δόμηση. Διότι είναι κρίσιμο η διαδικασία να γίνει ορθά και να είναι πλήρης, ακριβώς επειδή ξεκίνησε η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου», δήλωσε σχετικά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ν. Ταγαράς: Εν όψει της νέας ηλεκτρονικής εποχής, η διαδικασίες να γίνουν ορθά

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιος για θέματα Χωροταξίας και Πολεοδομίας, Νίκος Ταγαράς, προχώρησε σε δηλώσεις συμπληρώνοντας και την προαναγγελία παράτασης των προθεσμιών που είχε κάνει ήδη από χθες στο MEGA.

«Οι μηχανικοί έχουν αναλάβει ένα πολύ σημαντικό μέρος της εφαρμογής της πολεοδομικής νομοθεσίας. Ειδικά στα αυθαίρετα, εδώ και μια 10ετία συμβάλλουν ουσιαστικά στην προσπάθεια της Πολιτείας για την καταπολέμηση της αυθαίρετης δόμησης. Το έργο της καταγραφής των αυθαιρέτων, που η Πολιτεία τους ανέθεσε, πρέπει, λόγω της νέας ηλεκτρονικής εποχής που ήδη δημιουργούμε στα θέματα δόμησης, να ολοκληρωθεί σωστά και πλήρως, με όλα τα αναγκαία σχέδια και δικαιολογητικά που απαιτούνται».

Όλα τα απαραίτητα μαζεμένα σε ένα φάκελο

“Η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου είναι ένας ηλεκτρονικός φάκελος με όλες τις πληροφορίες για ένα κτίριο, για ένα διαμέρισμα, για το οικόπεδο. Δηλαδή περιλαμβάνει όλες τις άδειες, όλα τα σχέδια, πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης, τίτλους ιδιοκτησίας, πίνακα κατανομών της πολυκατοικίας. Τώρα είναι σκόρπια και παντού. Για να υπάρχει ταχύτητα, ασφάλεια και για να μειωθεί η γραφειοκρατία, μπαίνουμε και για τα ακίνητα στην ψηφιακή εποχή», είπε ο κ. Ταγαράς στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο της Κυριακής με τους Ντίνο Σιμόπουλο και Στέλλα Γκαντώνα.

Ερωτηθείς για τις διαδικασίες που μπορεί να μπερδεύουν ορισμένους πολίτες στην παρούσα φάση, ο υφυπουργός εξήγησε εκ νέου:

«Έχουμε δύο κατηγορίες ακινήτων. Για αυτά που είναι δημόσια κτίρια, ο χρόνος που πρέπει να υποβληθεί η ηλεκτρονική ταυτότητα είναι πέντε χρόνια.

Για όλα τα άλλα ακίνητα, όταν θα χρειαστεί να γίνει μεταβίβαση του ακινήτου θα πρέπει να προηγηθεί η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου. Για οποιαδήποτε μεταβίβαση θα πρέπει να δημιουργείται ο ηλεκτρονικός φάκελος. Ισχύει από αύριο, 1η Φεβρουαρίου», είπε συγκεκριμένα.

Ψηφιακός χάρτης θα παρέχει με ένα κλικ στον πολίτη κάθε πληροφορία για το ακίνητό του

«Είναι μια διαδικασία που εξελίσσουμε με καθυστέρηση στην πατρίδα μας, προς όφελος του πολίτη. Το κόστος είναι άπαξ και τα οφέλη συνεχή. Μεταξύ των μηχανικών υπάρχει ελεύθερη διαπραγμάτευση και τα κόστη έχουν μειωθεί. Η αγορά θα λειτουργήσει και εδώ και θα πέσουν τα κόστη. Ο ψηφιακός και ενιαίος χάρτης που αφορά στα ακίνητα θα δίνει όλες τις πληροφορίες στον πολίτη από τον υπολογιστή του, χωρίς να ταλαιπωρηθεί κανείς», συμπλήρωσε.

Ενώ, ξεκαθάρισε και πάλι ότι σε όλα τα ιδιωτικά κτήρια για οποιαδήποτε συναλλαγή, όπως είναι η μεταβίβαση, θα πρέπει να δημιουργείται ο σχετικός ηλεκτρονικός φάκελος -της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτηρίου.

Σε ποια ιδιωτικά κτήρια δεν χρειάζεται Ηλ. Ταυτότητα για 2 μήνες ακόμα

Ο Ν. Ταγαράς σημείωσε ότι ο μηχανικός θα δηλώνει εάν είναι όλα νόμιμα ρυθμισμένα και για όσες αυτοψίες, έχουν ως χρόνο αυτοψίας την 31/01/21 και στο χρόνο της βεβαίωσης ισχύος τους για 2 μήνες, αυτές μπορούν να συνεχίσουν τη διαδικασία χωρίς να χρειάζεται η ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου.

Δείτε εδώ το σχετικό βίντεο με τις δηλώσεις του Νίκου Ταγαρά για την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτηρίου και την παράταση δηλώσεων αυθαιρέτων στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο

ecozen.gr

You May Also Like

Θεατρική παράσταση από την Μύησις “Εθνικότητά μου το χρώμα του Ανέμου”

Η θεατρική Ομάδα «Μύησις» θα παρουσιάσει και πάλι τα θεατρικά κείμενα του…

«Νιώθουμε πιο ασφαλείς από ποτέ». Ευχαριστήρια επιστολή αναγνώστη προς την ομάδα Δ.Ι.ΑΣ. Άργους Ορεστικού

 «Νιώθουμε πιο ασφαλείς από ποτέ». Ευχαριστήρια επιστολή αναγνώστη προς την ομάδα Δ.Ι.ΑΣ.…

Κλειστά τα Σχολεία της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς στις 8 Ιανουαρίου 2016

Σύμφωνα με την υπ’ αρίθμ. 904/17-05/01/2016 απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς Σωτήρη Αδαμόπουλου,…

Σύλληψη 39χρονου ημεδαπού σε περιοχή της Φλώρινας για παράβαση νομοθεσίας περί τελωνειακού κώδικα

  Σύλληψη 39χρονου ημεδαπού σε περιοχή της Φλώρινας  για παράβαση νομοθεσίας περί…

Επίσκεψη του Περιφερειάρχη  Δυτικής Μακεδονίας στον Δήμαρχο Δεσκάτης

Επίσκεψη του Περιφερειάρχη  Δυτικής Μακεδονίας στον Δήμαρχο Δεσκάτης

Η τριλογία Δίδυμες Φλόγες της K. W. Andri συμμετέχει στο 3ο Φεστιβάλ Φαντασίας

Η τριλογία Δίδυμες Φλόγες της K. W. Andri  συμμετέχει στο 3ο Φεστιβάλ…

Ευχαριστήριο του Α.Σ. Καστοριάς στον Σύνδεσμο Γουνοποιών “Ο Προφήτης Ηλίας”

Η Διοίκηση του Α.Σ. Καστοριάς ευχαριστεί θερμά τον Σύνδεσμο Γουνοποιών Καστοριάς «O…

Ο Γιώργος Νικητίδης για τη 12μηνη λειτουργία του Χιονοδρομικού Βιτσίου

Θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι με τον όρο “12μηνη” λειτουργία, προφανώς δεν…