Έτσι μπορεί να αποφύγουμε το καθολικό lockdown

Για τις στοχευμένες κινήσεις στις οποίες πρέπει να προχωρήσουμε, ώστε να αποφύγουμε το σκληρό lockdown μίλησε ο Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας κ. Αθανάσιος Τσακρής.

Όταν όλοι μιλάμε για σκληρό lockdown, νέα μέτρα και απαγορεύσεις στην μετακίνηση ακόμη και από τις 18:00 το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπ. Υγείας εστίασε στις λεγόμενες στοχευμένες κινήσεις που αφορούν το ίδιο το κράτος, τον τρόπο που λειτουργούν οι υπηρεσίες είναι ανώδυνες και συνάμα άμεσα αποτελεσματικές.

Ειδικότερα, μιλώντας στην ΕΡΤ σημείωσε ότι είναι σημαντικό η χώρα μας με στοχευμένες κινήσεις να μπορέσει να περιορίσει την εξάπλωση και να μην έχουμε ένα τρίτο επιδημικό κύμα. Επεσήμανε μάλιστα ότι ένα καθολικό lockdown μπορεί να αποφευχθεί με τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων.

Και επεσήμανε: «Άμεσα και ανάλογα πως θα εξελιχθεί η κατάσταση τις επόμενες δυο ημέρες, να δούμε τι συμπληρωματικά μέτρα θα μπορούν να ληφθούν ώστε να αποτρέψουμε την εμφάνιση μιας μεγαλύτερης εξάπλωσης του ιού. Επίσης, σημασία έχει- από τη στιγμή που ανοίγουμε την οικονομία και την κοινωνία- να γίνουν τα εξής:

  • Εντατικοποίηση των εργαστηριακών ελέγχων
  • Εντατικοί μοριακοί έλεγχοι (εκτός από τα rapid test) για να μπορούμε να ιχνηλατήσουμε έγκαιρα ασυμπτωματικά άτομα που επίσης συμβάλλουν σημαντικά στην εξάπλωση της επιδημίας.

Τα παραπάνω αποτελούν πραγματικά όπλα για τους λοιμωξιολόγους καθώς θα έχουν πολύ καλύτερη εικόνα για την πορεία της πανδημίας, τις περιοχές που δείχνουν κόκκινες… τάσεις και έτσι θα μπορούν να προτείνουν ακόμη πιο στοχευμένα μέτρα.

Κικίλιας για απαγόρευση κυκλοφορίας στην Αττική από τις 18.00: Θα πάρουμε μέτρα αν χρειαστεί

Αξίζει να σημειωθεί παράλληλα ότι ο Βασίλης Κικίλιας, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο για απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18.00 στην Αττική αν το εισηγηθούν οι ειδικοί. «Αν τα δεδομένα είναι τέτοια που πρέπει να πάρουμε μέτρα θα πάρουμε μέτρα» είπε.

«Με βάση πάντα τις εισηγήσεις των ειδικών, αν τα δεδομένα είναι τέτοια που πρέπει να πάρουμε μέτρα θα πάρουμε μέτρα. Ζούμε σε έκτακτες καταστάσεις και πρέπει να τα καταφέρουμε. Πάνω απ’ όλα η προάσπιση της δημόσιας υγείας» τόνισε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star απαντώντας στην ερώτηση αν είναι στο τραπέζι των συζητήσεων η απαγόρευση κυκλοφορίας στην Αττική από τις 18:00

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο τα μέτρα να είναι «ακορντεόν» (δηλαδή να εναλλάσσονται άνοιγμα με κλείσιμο καταστημάτων) ο κ. Κικίλιας ανέφερε πως θα ληφθούν αποφάσεις για ό,τι «είναι θεμιτό και λογικό» και συμπλήρωσε.

«Πλέον μετά την εμπειρία αυτών των δώδεκα μηνών της πανδημίας υπάρχουν συγκεκριμένες τακτικές για να προστατευθούμε. Αντιλαμβανόμαστε την αγωνία της μέσης ελληνικής οικογένειας. Πρέπει να τα καταφέρουμε, μπορούμε να τα καταφέρουμε και θα τα καταφέρουμε».

Στάθηκε και στην αύξηση των κρουσμάτων… «Μας ανησυχεί, ανεβαίνουν οι νοσηλείες σε απλές κλίνες covid» και πρόσθεσε πως για την αύξηση ίσως φταίει ο μη σωστός τρόπος που τηρούμε ή δεν τηρούμε τα μέτρα».

Αναφέρθηκε και στην πιθανότητα σκληρότερων μέτρων λέγοντας χαρακτηριστικά. «Είναι αμαρτία, εδώ που φτάσαμε, προστατεύοντας ανθρώπινες ζωές, και με πόνο για τους ανθρώπους που έχουν χαθεί να μην κάνουμε μια ακόμα προσπάθεια. Αξίζει τον κόπο να κάνουμε αυτήν την τελευταία προσπάθεια».

«Σίγουρα τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά» παραδέχθηκε ο κ. Κικίλιας, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, αλλά επισήμανε ότι είναι καλύτερη η κατάσταση στην Ελλάδα από ό,τι σε πολλά άλλα κράτη. «Βλέπουμε τι συμβαίνει στις υπόλοιπες χώρες, ο κακός χαμός» τόνισε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τους εμβολιασμούς είπε πως έχουν γίνει πάνω από 315.000 συνολικά. «Τους ρυθμούς αυτούς θα τους κρατήσουμε και θα τους αυξήσουμε στον εμβολιασμό. Έχει αποδώσει η πίεση στις φαρμακευτικές εταιρείες» δήλωσε. Εκτίμησε ακόμα πως τον Φλεβάρη θα έχουμε τριπλασιασμό των εμβολιασμών και πως στο επόμενο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσουν να εμβολιάζονται οι ευπαθείς ομάδες.

Ο Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και σε «τεράστια προβλήματα σε άλλες χώρες με τις αντιδράσεις κατά των μέτρων» επισημαίνοντας ότι «αυτό δε συμβαίνει στην Ελλάδα».