Αυχενικό σύνδρομο – Όταν δεν πρόκειται για πάθηση αλλά για καταπιεσμένα συναισθήματα

Μπορεί να ακούγεται ένας συνηθισμένος πόνος ο οποίος εξηγείται ως αποτέλεσμα της κακής στάσης σώματος και της πολύωρης χρήσης του υπολογιστή, ωστόσο λίγοι γνωρίζουν πως το αυχενικό δεν κρύβει πάντα μια πάθηση αλλά ένα σύμπτωμα έντονου άγχους και στρες.

Όπως αναφέρει η iatropaideia, οι ψυχοσωματικές παθήσεις είναι περισσότερο διαδεδομένες από όσο φανταζόμαστε και αφορούν σε αρκετούς τομείς της υγείας μας.

Στατιστικά μάλιστα, τα 3/4 των ενηλίκων κάποια στιγμή θα παρουσιάσουν κάποιας μορφής πρόβλημα στην περιοχή του αυχένα, ενώ σε έναν στους έξι το πρόβλημα θα είναι ο χρόνιος πόνος. Σύμφωνα με μελέτες, αυχεναλγία εμφανίζει ένας στους 10 ανθρώπους όλων των ηλικιών, με τις γυναίκες να παρουσιάζουν το σύμπτωμα 3 φορές συχνότερα από τους άνδρες.

Τα συμπτώματα της αυχεναλγίας είναι πόνος και περιορισμός της κίνησης στον αυχένα αλλά και πόνος στους ώμους και σε άλλες περιοχές. Συνήθως ο πόνος υποχωρεί με την ξεκούραση. Άλλα συμπτώματα που μπορεί να αποδοθούν σε αυχενικό σύνδρομο είναι ο πονοκέφαλος και οι ζαλάδες, το βουητό στα αυτιά ακόμα και η θολή όραση.

Παρόλα αυτά, όταν οι καταστάσεις πόνου στον αυχένα οποιασδήποτε αιτίας συχνά συνδυάζονται με άγχος αποτελούν τη σωματοποιημένη εξωτερίκευση συναισθημάτων ή ψυχολογικών συγκρούσεων του ατόμου.

Μία περίπτωση τέτοιων συγκρούσεων σχετίζεται με πράγματα που θέλει να κάνει κάποιος, αλλά είτε δεν μπορεί είτε δεν πρέπει, για διάφορους λόγους. Νιώθει καταπίεση, άγχος και στην προσπάθειά του να καταπολεμήσει την θέλησή του, την καταπνίγει, την «απωθεί» ή πείθει τον εαυτό του πως την έχει ξεπεράσει.

Τότε έρχεται το σύμπτωμα και του το υπενθυμίζει, χτυπώντας κάποιου είδους «συναγερμό». Μπορεί ένα συναίσθημα να μην το ακούμε, αλλά δύσκολα αγνοούμε το σώμα μας. Έτσι, λοιπόν το σύμπτωμα μας υπενθυμίζει ότι υπάρχει κάποια «εκκρεμότητα» που την έχουμε ξεχάσει και κάνει φανερό το συναίσθημά μας, το οποίο τώρα εκφράζεται ψυχοσωματικά.
παράγοντες επιδρούν στην υγεία μας, γίνεται ολοένα και μεγαλύτερο.

Κάθε αλλαγή στη βιολογική μας κατάσταση συνοδεύεται από μια ανάλογη αλλαγή στη διανοητική και συναισθηματική κατάσταση, είτε συνειδητά ή ασυνείδητα. Αντίστοιχα, κάθε αλλαγή στη διανοητική και συναισθηματική μας κατάσταση συνοδεύεται από μια ανάλογη αλλαγή στη βιολογική μας κατάσταση.

Πώς να το αντιμετωπίσετε

H θεραπεία διαφέρει ανάλογα με την πάθηση και τα συμπτώματα. Συνήθως συστήνονται αναλγητικά, αντιφλεγμονώδη, μυοχαλαρωτικά ακόμα και αντικαταθλιπτικά φάρμακα ή και φυσικοθεραπευτική αγωγή. Iδεώδης λύση είναι η αποφυγή των παραγόντων που προκαλούν το πρόβλημα. Για απλές περιπτώσεις ασθενών, τα θεραπευτικά μέτρα είναι απλά. Φροντίστε για την καλή σας στάση τόσο στον ύπνο όσο και εν ώρα εργασίας, στο γραφείο ή/και στον υπολογιστή. Φροντίστε για την καλή ποιότητα της ζωής σας.

Aποφεύγετε όσο μπορείτε την ψυχική ένταση, γιατί πέρα από τη συναισθηματική αναστάτωση που μας προκαλεί, αυξάνει και τη μυϊκή ένταση και, κατά συνέπεια, τον πόνο. Aναπνέετε καλά και βαθιά. Το στρες επηρεάζει ακόμα και την αναπνοή μας! Την κάνει «κοντή» (μικρή και γρήγορη), με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται πολύ οι μύες του αυχένα αλλά και να προκαλούνται συχνά πονοκέφαλοι.
Πηγή: https://www.iefimerida.gr

 

You May Also Like

Οι άγραφοι κανόνες του γυμναστηρίου

Οι άγραφοι κανόνες του γυμναστηρίου

Αϋπνία: Το αξεσουάρ που μπορεί να κάνει θαύματα για τον ύπνο μας

Ανήκετε σε αυτούς που φορούν κάλτσες όταν κοιμούνται ή στους πολέμιους αυτής της πρακτικής;

Ποια τρόφιμα βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού;

Ποια τρόφιμα βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού;

Ποιες τροφές βοηθούν για μια καθαρή αναπνοή;

Ποιες τροφές βοηθούν για μια καθαρή αναπνοή;

Πόνος στην Ωμοπλάτη – Μήπως δεν είναι κρύωμα; Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης, M.Sc Sport Science & Physical Education*

Πόνος στην Ωμοπλάτη – Μήπως δεν είναι κρύωμα; Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης,…

Σωστή στάση του σώματος: Η σημασία και τα οφέλη της. Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης, M.Sc Sport Science & Physical Education*

Σωστή στάση του σώματος: Η σημασία και τα οφέλη της Γράφει ο…

Παιδικός βήχας: Πώς να ανακουφίσετε το παιδί σας;

Table of Contents Hide Αποχρεμπτικό φάρμακο για τον παραγωγικό βήχαΣιρόπι για την…

Φυσικοί τρόποι ανακούφισης από τον πονοκέφαλο

Table of Contents Hide Κάνουμε τη φύση σύμμαχό μας και προλαβαίνουμε τους…

Παγκόσμια Ημέρα AIDS 2020: «Παγκόσμια αλληλεγγύη, Κοινή ευθύνη»

Παγκόσμια Ημέρα AIDS 2020: «Παγκόσμια αλληλεγγύη, Κοινή ευθύνη»

Πέντε σίγουροι τρόποι να αδυνατίσετε χωρίς δίαιτα

Πέντε σίγουροι τρόποι να αδυνατίσετε χωρίς δίαιτα