Τσιόδρας: Έως και 8.000 κρούσματα τη βδομάδα – Στο 40% οι μεταλλάξεις (βίντεο)

Λόγο για έως 8.000 κρούσματα αυτή τη βδομάδα έκανε λόγο ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, μιλώντας αναλυτικά στη Βουλή, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη από το μεσημέρι η ενημέρωση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για τη διαχείριση της πανδημίας από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας & Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, τον πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.) Παναγιώτη Αρκουμανέα, καθώς και τον ίδιο.

Ο καθηγητής ανέφερε ότι οι εκτιμήσεις είναι ότι αυτήν την εβδομάδα τα κρούσματα θα είναι 7.000 έως 8.000 πανελλαδικά. Ενώ, για τις μεταλλάξεις είπε ότι έχει δημιουργηθεί δίκτυο και τα ποσοστά σε επιλεγμένα δείγματα έφτασαν, κάποια στιγμή, και το 40%.

“Το δεύτερο κύμα ήταν διαφορετικό από το πρώτο, όσον αφορά τις μεταλλάξεις”, είπε και έκανε έκκληση τήρησης των μέτρων και να επαγρυπνούμε ως το τέλος Μαρτίου. Ταυτόχρονα επισήμανε να μην δίνουμε λάθος μηνύματα για τα εμβόλια.

“Τα στατιστικά δεδομένα είναι ότι το εμβόλιο προστατεύει από τη λοίμωξη, από τις νοσηλείες και τους θανάτους. Το εμβόλιο της Οξφόρδης, με χθεσινή δημοσίευση, μειώνει τη μεταδοτικότητα του ιού κατά 67%. Εγώ πιστεύω ότι με τα εμβόλια θα τελειώσει αυτή η πανδημία. Αρκεί τα εμβόλια να είναι δημόσιο αγαθό, όπως οφείλουν να είναι”, προσθέτει.

Κικίλιας: Δεν υπάρχει μοντέλο διαχείρισης με καλύτερα αποτελέσματα

“Δεν νομίζω ότι έχει υπάρξει στο δυτικό κόσμο κάποιο άλλο διαφορετικό μοντέλο διαχείρισης της κρίσης του κορονοϊού που να έφερε καλύτερα αποτελέσματα. Ούτε το πείραμα δημιουργίας ανοσίας του πληθυσμού, δηλαδή χωρίς lockdown, ούτε το πείραμα του απόλυτου lockdown, για περιορισμένο διάστημα, πέτυχαν. Όλοι γνωρίζουμε πια ότι το μοναδικό αποτελεσματικό μέτρο είναι η καραντίνα και όλα τα κράτη αναζητούν διαρκώς τη χρυσή τομή, την ισορροπία ανάμεσα στη δημόσια υγεία και τη λειτουργία της οικονομίας, της κοινωνίας” δήλωσε σχετικά ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

“Το μητρώο φτιάχτηκε εν μέσω Covid και είναι αυτό που μας ζήτησαν οι επιστήμονες να φτιάξουμε και το φτιάξαμε, τέλη Μαρτίου του 2020. Τηρείται από την ΗΔΙΚΑ αλλά ανήκει στο υπουργείο Υγείας και έχουν δικαίωμα επεξεργασίας ο ΕΟΔΥ και οι φορείς ιχνηλάτησης, όπως η Πολιτική Προστασία και φυσικά και όλοι οι άλλο φορείς, όπως νοσοκομεία, διαγνωστικά κέντρα, θεράποντες, πανεπιστημιακά εργαστήρια” είπε σχετικά με το μητρώο κορονοϊού, συμπληρώνοντας:

“Θέλω να καταλάβετε ότι όλοι αυτοί οι φορείς καταχωρούν σε αυτό το μητρώο. Το μητρώο δεν είναι το μοναδικό εργαλείο. Ο ΕΟΔΥ είχε δικαίωμα να συλλέγει στοιχεία θετικών ή υπόπτων κρουσμάτων, από κάθε ιατρικό φορέα, από κάθε διαγνωστικό εργαστήριο, από κάθε νοσοκομείο, προκειμένου να ιχνηλατεί και να παρακολουθεί την κατάσταση. Το είχε αυτό το δικαίωμα από τη σύστασή του, το έχει καθ’ όλη της διάρκειας λειτουργίας του μητρώου και λόγω της ανάγκης για επιδημιολογική επιτήρηση”.

Δεν υπάρχουν δύο συστήματα καταγραφής

“Δεν υπάρχουν δύο συστήματα καταγραφής. Ένα υπάρχει και καταλήγει στο μητρώο της ΗΔΙΚΑ και η δυνατότητα του ΕΟΔΥ να τηρεί στοιχεία στο πλαίσιο της επιδημιολογικής επιτήρησης και της ιχνηλάτησης, την οποία κάνει τελικά η Πολιτική Προστασία- και νομίζω ότι είμαστε από τις λίγες χώρες που η Ελλάδα δεν έχει σταματήσει να ιχνηλατεί” συμπλήρωσε ο υπουργός, επισημαίνοντας ως απαράδεκτο να λέγεται ότι υπάρχουν διπλά στοιχεία και διπλά βιβλία.

Ο Βασίλης Κικίλιας είπε ότι είναι «μηδέν οι αναμονές για κλίνη ΜΕΘ, εντός της πανδημίας, ενώ πριν την πανδημία του κορονοϊού, οι αναμονές ήταν 30 με 35». Επίσης ενημέρωσε την επιτροπή της Βουλής για τις 9.000 προσλήψεις επικουρικού προσωπικού εν μέσω πανδημίας, εκ των οποίων 4.000 νοσηλευτές που οι συμβάσεις τους, με διαδικασίες ΑΣΕΠ, θα γίνουν αορίστου χρόνου, και 1.423 μόνιμοι γιατροί. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί 4.200.000 τεστ.

Π. Αρκουμανέας: Δεν υπάρχει κανένα παράλληλο σύστημα

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, ανέφερε σχετικά “Μέσα στις κινητές μονάδες για να συντονιστούν είχε προβλεφθεί και το ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής συμβάντων. Το ηλεκτρονικό αυτό σύστημα έχει πολλές λειτουργίες, και παρουσιάστηκε ως παράλληλο σύστημα καταγραφής. Το σύστημα που έχουμε για να επιτηρούμε και να ελέγχουμε σε όλην την Ελλάδα τις κινητές μονάδες, ξαφνικά κάποιος πήγε και είπε ότι είναι ένα παράλληλο σύστημα. Είναι ξεκάθαρο ότι το σύστημα αυτό δεν έχει καμία σχέση με το εθνικό μητρώο COVID. Ένα είναι το εθνικό μητρώο COVID, το έχει η ΗΔΙΚΑ και εκεί καταχωρούνται όλα τα στοιχεία. Καμία σχέση με αυτό που παρουσιάστηκε, εσκεμμένα δυστυχώς, ως ένα διπλό βιβλίο. Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο παράλληλο σύστημα”.

Ν. Χαρδαλιάς: Δεν υπάρχει πολυτέλεια χρόνου

«Το στοίχημα ευθύνης είναι κοινό για όλους, χωρίς ανούσιες αντιπαραθέσεις. Είναι μονόδρομος η νίκη μας απέναντι στον ιό. Παραμένουμε σε συναγερμό, παραμένουμε σε απόλυτη επιφυλακή και επαγρύπνηση… στην Πολιτική Προστασία δεν είχαμε και δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου”, είπε με τη σειρά του ο Νίκος Χαρδαλιάς.

/ecozen.gr

You May Also Like

Συλλυπητήριο μήνυμα από τα μέλη του Μητρώου Πολιτικών Στελεχών ΝΔ ΠΕ Καστοριάς για την απώλεια του Μακαριστού Μητροπολίτη Καστορίας Σεραφείμ

  Συλλυπητήριο μήνυμα από τα μέλη του Μητρώου Πολιτικών Στελεχών ΝΔ  ΠΕ…

ΟΑΕΔ: Επτά νέα προγράμματα για 22.500 ανέργους μέσα στο καλοκαίρι

Για τα επτά νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ που αφορούν σε 22.500 ανέργους…

Διαβούλευση για το Σχέδιο Προγράμματος Τουριστικής Προβολής  της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας 2020: «Μαζί παίρνουμε καλύτερες αποφάσεις για τον τόπο μας»

Διαβούλευση για το Σχέδιο Προγράμματος Τουριστικής Προβολής  της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας 2020:…

Εθιμοτυπική επίσκεψη του Μητροπολίτη Γρεβενών στο Δήμαρχο Καστοριάς

  Εθιμοτυπική επίσκεψη του Μητροπολίτη Γρεβενών στο Δήμαρχο Καστοριάς

Γκόσνο Summer Party στους Λαχανόκηπους

Την Παρασκευή 25 Αυγούστου σας περιμένουμε όλους στο πρώτο “Γκόσνο summer party!”…

Τα δρομολόγια του Καραβιού «ΟΛΥΜΠΙΑ» για το διάστημα 9-25 Φεβρουαρίου 2024

Αναλυτική ενημέρωση των δρομολογίων

Εγκατάσταση αντικεραυνικής προστασίας στην Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος Βλάστης

  Εγκατάσταση αντικεραυνικής προστασίας  στην Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος Βλάστης