Γιατροί αρνητές του εμβολίου – Δεν μπορούν να τους υποχρεώσουν, αλλά μπορούν να τους απαγορεύσουν να βλέπουν ασθενείς

Στους γιατρούς αρνητές του εμβολίου μπορούν να τους απαγορεύσουν να βλέπουν ασθενείς, εκτίμησε ο καθηγητής Αλιβιζάτος

Μέγα θέμα έχει γίνει τα τελευταία 24ωρα με τους γιατρούς και νοσηλευτές που αρνούνται ή αδιαφορούν να κάνουν το εμβόλιο του κορονοϊού.

Σημειώνεται ότι στο νοσοκομείο “Αγιος Ανδρέας” στην Πάτρα για παράδειγμα, μόλις το 44% των εργαζόμενων από τους 1.300 συνολικά έχουν εμβολιαστεί, ενώ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, το ποσοστό είναι κοντά στο 60%, όπως δήλωσε ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας της χώρας Γιάννης Καρβέλης. Προσθέτοντας ότι δεν υπήρξε ενδιαφέρον…

Τι μπορεί να γίνει με αυτούς τους γιατρούς;

Κανείς δεν μπορεί να υποχρεώσει κάποιον να εμβολιαστεί εάν αρνείται για σοβαρούς λογούς συνείδησης, τόνισε στον ΣΚΑΪ 100,3 ο καθηγητής Συνταγματικού Δίκαιου Νίκος Αλιβιζάτος, απαντώντας σε ερώτηση για το αν μπορεί να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους υγειονομικούς.

Στον απόηχο του θορύβου που έχει δημιουργηθεί για υγειονομικούς που αρνούνται να εμβολιαστούν ο κ. Αλιβιζάτος τόνισε πάντως πως το κράτος έχει άλλη υποχρέωση:

“Οφείλει να απαγορεύσει στο συγκεκριμένο γιατρό – που δεν έχει εμβολιαστεί – να βλέπει ασθενείς και να τον εντάξει σε άλλη υπηρεσία χωρίς επαφή με ασθενείς”.

Οι εμβολιασμοί των γιατρών κυμαίνονται στο 80% και περισσότερο διαβεβαίωσε πάντως ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, εξηγώντας ότι όσο η ενημέρωση γινόταν επαρκέστερη εμβολιάζονταν όλο και περισσότεροι.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος: Τους καλούμε να εμβολιαστούν

Μετά τον υπουργό Υγείας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απηύθυνε έκκληση προς όλους τους γιατρούς και τους νοσηλευτές να εμβολιαστούν. “Τους καλούμε να εμβολιαστούν. Είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα. Είναι επικίνδυνο καθώς έρχονται σε επαφή με τους ασθενείς” τόνισε ο Χρήστος Ταραντίλης.

Στην κυβέρνηση ο προβληματισμός είναι έντονος καθώς για να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός απαιτείται η αλλαγή του Συντάγματος κάτι που δεν μπορεί να γίνει τη δεδομένη χρονική στιγμή. “Για εμάς το θέμα του εμβολισμού είναι ζήτημα ατομικής ευθύνης” είπε ο Χρήστος Ταραντίλης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών σημειώνοντας πως όσοι από τους υγειονομικούς ζητήσουν να εμβολιστούν αυτό μπορεί να γίνει άμεσα.

Τσιόδρας: Θα είχαμε αποφύγει τη διασπορά

Πανεπιστημιακοί αλλά και γιατροί καλούν τους συναδέρφους τους να εμβολιαστούν άμεσα υπάρχει άμεσος κίνδυνος για την δημόσια υγεία και μάλιστα των ασθενών που έρχονται στα νοσοκομεία. Ο Σωτήρης Τσιόδρας υποστήριξε πως θα είχαν αποφευχθεί αρκετά περιστατικά στην περίπτωση που είχε εμβολιαστεί όλο το υγειονομικό προσωπικό. “Υπάρχει αυτή αμφιβολία ένα σπέρμα δυσπιστίας που γεννούν καμιά φορά οι ψευδείς ειδήσεις ή υπερβολική επιστημονική ανησυχία Δεν εμβολιάζονται οι άνθρωποι και μεταδίδεται ο υιός”.

Στο υπουργείο Υγείας έχουν φτάσει τα στοιχεία από τις υγειονομικές περιφέρειες προκειμένου να διαπιστώσουν μέγεθος του προβλήματος που υπάρχει προκειμένου να δώσουν εκ νέου το δικαίωμα στους υγειονομικούς για να εμβολιαστούν. Άλλωστε η κυβέρνηση με την άφιξη των εμβολίων είχε δώσει προτεραιότητα στους γιατρούς και τους νοσηλευτές αλλά αρκετοί όπως αποδεικνύεται δεν το έπραξαν με αποτέλεσμα να υπάρξει διασπορά της νόσου.

Τα μαζεύει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ σημείωσε πως πλέον οι γιατροί θέλουν όλοι να εμβολιαστούν- χωρίς να εξηγήσει γιατί δεν ήθελαν πριν- ωστόσο είπε ότι δεν υπάρχουν εμβόλια για να καλύψουν αυτές τις ανάγκες. “Μας λένε ότι προορίζονται για τις ευπαθείς ομάδες του γενικού πληθυσμού και μας λένε να εγγραφούμε σε αυτή τη λίστα”, συμπλήρωσε ο Μιχάλης Γιαννάκος. Χωρίς να εξηγήσει γιατί είναι αυτό πρόβλημα..

Να μας δώσει μια δεύτερη ευκαιρία το υπουργείο” ξεκαθάρισε ο κ. Γιαννάκος, τονίζοντας την ανάγκη να δημιουργηθούν νέες λίστες εμβολιασμού για τους υγειονομικούς.

Μήνυμα Μητσοτάκη στους υγειονομικούς: Είναι σημαντικό να δίνετε πρώτοι το παράδειγμα του εμβολιασμού

Έκκληση στους υγειονομικούς που δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί να το ξανασκεφτούν, έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στις νέες κλίνες ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου ΚΑΤ, δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

“Θέλω να επαναλάβω πόσο σημαντικό είναι εσείς οι υγειονομικοί να δίνετε πρώτοι το παράδειγμα του εμβολιασμού. Γνωρίζουμε υπεράνω οποιασδήποτε αμφιβολίας ότι τα εμβόλια που εγκρίνονται είναι ασφαλή πάνω απ’ όλα και αποτελεσματικά. Αποτελεσματικά ως προς τη δραστική μείωση της πιθανότητας να ασθενήσει κανείς και ως προς την ηπιότητα της νόσου στην απευκταία περίπτωση που κάποιος που έχει εμβολιαστεί τελικά αρρωστήσει”, ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

“Είναι πολύ σημαντικό εσείς, πάνω από όλα, να δίνετε το σωστό παράδειγμα. Η Πολιτεία δεν μπορεί σε αυτή την περίπτωση να δράσει κατασταλτικά και ούτε θα ήταν σωστό. Θέλω να επικαλεστώ την κοινή λογική των ανθρώπων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, ταγμένοι στην υπηρεσία να προστατεύουν το πιο πολύτιμο αγαθό, την ανθρώπινη υγεία. Τώρα που έχουμε περισσότερα δεδομένα, παρακαλώ αυτούς, οι οποίοι δεν είχαν εμβολιαστεί στο παρελθόν, να το ξανασκεφτούν σοβαρά. Και ζητώ από εσάς που στην πλειοψηφία σας έχετε εμβολιαστεί, να μιλήσετε στους συναδέλφους σας και να εξηγήσετε γιατί αυτή είναι η σωστή επιλογή για να προστατεύσετε τους εαυτούς σας και τους ανθρώπους που περιθάλπουν σε καθημερινή βάση”.

 

 

thetoc.gr