Ο Πρέσβης της Κίνας Zou Xiaoli, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του και από τον Πρόξενο Liou Jingdong πραγματοποίησαν επίσκεψη στο Δήμαρχο Καστοριάς Ανέστη Αγγελή τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα τα οποία αφορούν τη συνεργασία, την επιχειρηματικότητα  και των επενδύσεων στην Καστοριά, από την αγορά της Κίνας.

Της Χρύσας Κοσμίδου

Ο Πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Zou Xiaoli, το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017, συμμετείχε στην ενημέρωση των Δημάρχων και των Φορέων της Βορείου Ελλάδας για 2ο Ελληνοκινεζικό Forum που θα πραγματοποιηθεί στο Πεκίνο  από το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Ιωάννη  Μπουτάρη και το Δήμαρχο Μαραθώνα και Πρόεδρο της Αμφικτυονίας Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων Ηλία Ψινάκη.  Μάλιστα κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης το  2017 χαρακτηρίστηκε ως έτος της ελληνοκινεζικής φιλίας και αποτελεί την απαρχή της συνεργασίας σε επίπεδο επενδύσεων, ανάπτυξης, πολιτισμού και αθλητισμού μεταξύ των δύο χωρών.

Η ελληνική γουνοποιία στο επίκεντρο της συζήτησης

Το ενδιαφέρον για την ελληνική γουνοποιία από τη μεριά της Κίνας είναι έκδηλο, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και από την επίσκεψη του κ. Xiaoli  στην Καστοριά.  Ο Δήμαρχος Ανέστης Αγγελής τόνισε πως είναι απαραίτητο αυτό το επενδυτικό ενδιαφέρον και η παράλληλη ενίσχυση των σχέσεων με την Κίνα «Υπήρξε το ενδιαφέρον ειδικά για το κομμάτι της γουνοποιίας, αλλά και γενικότερα για το εμπόριο, τις καλλιτεχνικές δραστηριότητες κ.α. Είναι σχέσεις οι οποίες πρέπει να δρομολογηθούν. Η αρχή έγινε βάζοντας τα θεμέλια σε μια σωστή βάση εξωστρέφειας και έχοντας ως στόχο την ανάπτυξη του τόπου μας και ειδικά της γουνοποιίας. Το σίγουρο είναι ότι η επίσκεψη αυτή, θα έχει θετικά αποτελέσματα για όλους μας».

Ο Πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας ενημέρωσε πως μαζί με το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Ιωάννη Μπουτάρη εγκαινίασαν την  82η ΔΕΘ, όπου και σηματοδοτήθηκε η έναρξη σειράς εκδηλώσεων που θα κορυφωθούν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Να σημειωθεί πως η Κίνα είναι η τιμούμενη χώρα για το έτος 2017, «Ο σκοπός των κινέζικων αντιπροσωπειών στην Έκθεση, είναι να υπάρξει η συνεργασία με τη Βόρεια Ελλάδα και με τις άλλες βαλκανικές χώρες. Η Καστοριά βρίσκεται και αυτή στη Βόρεια Ελλάδα και  μάλιστα έχει σημαντική θέση στην παραγωγή υψηλής ποιότητας γούνας. Από την άλλη μεριά,  η Κίνα αποτελεί την  πιο μεγάλη αγορά στον κόσμο. Μαζί με τον κ. Αγγελή συζητήσαμε διεξοδικά όλα αυτά τα θέματα, αλλά το σημαντικότερο όλων είναι να έχουμε την καλύτερη δυνατή συνεννόηση και συνεργασία».

Γέφυρες συνεργασίας Καστοριάς-Κίνας

Ο Πρόξενος και ο Δήμαρχος μετά το πέρας της συζήτησης κατέληξαν σε τέσσερα θέματα. Ειδικότερα, ο Κίνα θα στείλει αντιπροσωπεία στη 42η  Διεθνή Έκθεση Γούνας της Καστοριάς, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 4 έως και τις 7 Μαΐου στο Κέντρο Γούνας Δυτικής Μακεδονίας, όπως επίσης και καλλιτεχνικό συγκρότημα.

Επιπλέον υπήρξε η πρόσκληση του Πρόξενου προς τον Δήμαρχο Καστοριάς να συμμετάσχει  2ο Ελληνοκινεζικό Forum, το οποίο θα λάβει χώρα στο Πεκίνο με σκοπό να γίνει ακόμα περισσότερο γνωστή η Καστοριά. Ο κ. Xiaoli σχολίασε πως στους επιχειρηματικούς κύκλους της Κίνας η πόλη της Καστοριάς είναι σχετικά γνωστή «Ορισμένοι έμποροι, οι οποίοι ασχολούνται με τον κλάδο της γουνοποιίας, γνωρίζουν τη δραστηριότητα της Καστοριάς. Ωστόσο οι Κινέζοι γενικότερα δεν την γνωρίζουν. Συνήθως οι εξαγωγές προς την Κίνα γίνονται μέσω κάποιας τρίτης χώρας και εύχομαι πολύ άμεσα να υπάρξει η απευθείας επαφή». Τέλος, ο Πρόξενος υποσχέθηκε πως θα προσπαθήσει να φέρει Κινέζους επενδυτές στην Καστοριά.

Συμπερασματικά, μέσα στο πλαίσιο του Έτους Πολιτιστικής Συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας, συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθούν δράσεις προς όφελος της ανάπτυξης του εμπορίου της Καστοριανής γουνοποιίας στην Κίνα, της διαμόρφωσης κατάλληλων συνθηκών για επενδύσεις από Κινέζους επιχειρηματίες στην περιοχή μας, της επίσκεψης του Πρέσβη καθώς και Δημάρχων της Κίνας στην 42η Διεθνή Έκθεση Γούνας Καστοριάς και της προώθησης πολιτιστικής συνεργασίας και ανταλλαγών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Έρχεται στην Καστοριά το μεγάλο μουσικό φεστιβάλ “Touch the sky”, που διοργανώνει ο ραδιοφωνικός σταθμός Iscreamradio

Έρχεται στην Καστοριά  το μεγάλο μουσικό φεστιβάλ “Touch the sky”, που διοργανώνει…

Εξοικονόμηση κατ Οίκον: Σε ποιες περιφέρειες ενεργοποιείται σήμερα

Εξοικονόμηση κατ Οίκον: Σε ποιες περιφέρειες ενεργοποιείται σήμερα

Ο συνδυασμός μας «τελευταία ευκαιρία.» δεν θα συμμετέχει στις επερχόμενες δημοτικές

Όταν βάζεις τελεία στο τέλος μιας ιστορίας ξέρεις τι θα πει Αξιοπρέπεια…

Υπογραφή σύμβασης για την κατασκευή δικτύου διανομής φυσικού αερίου στη Γαλατινή (Βίντεο)

Μεταξύ Δήμου Βοΐου και εκπροσώπων των εταιριών

DISCO PARTY στο masati στο Άργος Ορεστικό!

Μια ξεχωριστή βραδιά σας περιμένει στο masati cafe bar στο Άργος Ορεστικό!

Διανομή τροφίμων στον Σύλλογο Νεφροπαθών Καστοριάς

Με μεγάλη μας χαρά σας ανακοινώνουμε, ότι ο σύλλογος μας κατάφερε να…

Πραγματοποιήθηκε η πρώτη ομαδική εθελοντική αιμοδοσία της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Καστοριάς

Πραγματοποιήθηκε η πρώτη  ομαδική εθελοντική αιμοδοσία της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Καστοριάς

Η εορτή της Αγίας Αικατερίνης σε παλαιό Μετόχι του Σινά στην Καστοριά

Η εορτή της Αγίας Αικατερίνης σε παλαιό Μετόχι του Σινά στην Καστοριά

LIFE AMYBEAR: Δράσεις για την συνύπαρξη με την αρκούδα σε πόλεις και χωριά του Αμυνταίου και της Φλώρινας

LIFE AMYBEAR: Δράσεις για την συνύπαρξη με την αρκούδα σε πόλεις και…