Το παρασκήνιο πίσω από την παραίτηση Λιγνάδη εν μέσω φημών και καταγγελιών

Η παραίτηση Δημήτρη Λιγνάδη, το όργιο φημών και η έντονη πολιτική αντιπαράθεση.

Το χρονικό μίας προαναγγελθείσας παραίτησης ολοκληρώθηκε χθες με την αποχώρηση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρη Λιγνάδη.

Η Υπουργός Πολιτισμού, κα Μενδώνη, έκανε αποδεκτή την παραίτηση του κ. Λιγνάδη αργά το απόγευμα του Σαββάτου, εν μέσω πληθώρας φημών και υπονοούμενων που επί δύο εβδομάδες έδειχναν προς την πλευρά του γνωστού σκηνοθέτη, με αφορμή το ξέσπασμα της θύελλας του ελληνικού #metoo.

Η επιστολή Λιγνάδη

Στην επιστολή παραίτησης ο κ. Λιγνάδης ανέφερε τα εξής: «Παρά την ύψιστη τιμή που αποτελεί για μένα να υπηρετώ το πρώτο θέατρο της χώρας μας, η αγάπη και η αφοσίωσή μου προς το ίδιο το Εθνικό Θέατρο μου υπαγορεύει να υποβάλω σήμερα την παραίτησή μου. Το τελευταίο διάστημα έχουμε γίνει όλοι μάρτυρες ενός τοξικού κλίματος φημών, υπονοούμενων, διαρροών και αναφορών γύρω από το πρόσωπό μου, χωρίς μάλιστα να έχει υπάρξει οποιαδήποτε επίσημη καταγγελία. Γεγονός που θα μου επέτρεπε το ελάχιστο προβλεπόμενο από ένα Κράτος Δικαίου, δηλαδή να υπερασπιστώ τον εαυτό μου.

Αντιπαρερχόμενος τις ερμηνείες που θα γεννήσει η κίνησή μου αυτή, οφείλω να βάλω το καλό του Εθνικού Θεάτρου πάνω απ’ όλα, και να προστατεύσω τον θεσμό από μία ατέρμονη επικοινωνιακή και πολιτική διελκυστίνδα. Αφού οι επιθέσεις, έστω κι έτσι, είναι προσωπικές, επιλέγω να σταθώ κι εγώ όρθιος απέναντί τους ως πρόσωπο και όχι να κρυφτώ στη κουίντα του Εθνικού Θεάτρου. Επιπλέον, η παραίτησή μου αυτή, μού επιτρέπει να προχωρήσω χωρίς να δεσμεύω ή να δεσμεύομαι πλέον θεσμικά και να ασκήσω κάθε νόμιμο δικαίωμά μου έναντι όσων επέλεξαν να με στοχοποιήσουν, εξυπηρετώντας την οποιαδήποτε σκοπιμότητα. Σας ευχαριστώ από καρδιάς για τη συνεργασία».

Όργιο φημών για δύο εβδομάδες

Υπενθυμίζεται ότι η κατάσταση άρχισε να γίνεται ακόμη πιο ασφυκτική γύρω από το πρόσωπο του κ. Λιγνάδη μετά από αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από σημαίνοντα πρόσωπα του θεάτρου όπως αυτές του σκηνοθέτη Δημήτρη Καρατζά ο οποίος έδωσε τη λαβή στους δημοσιογράφους και σε δημόσια πρόσωπα να δείξουν προς τον διευθυντή του Εθνικού, καθώς και των πληροφοριών που μετέδωσε μεσοβδόμαδα η Έλενα Ακρίτα για παραίτηση του σκηνοθέτη, τις οποίες έσπευσε να διαψεύσει η κα Μενδώνη, ισχυριζόμενη πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει με βάση φημολογίες και εφόσον υπάρξει επώνυμη καταγγελία θα διερευνηθεί.

Παράλληλα, οι πληροφορίες για σωρεία καταγγελιών που φημολογέιται ότι είχαν φθάσει στα χέρια του ΣΕΗ, πέραν αυτών που έκαναν σπουδαστές του Εθνικού, βάρυναν ακόμη περισσότερο το κλίμα στο ήδη ζοφερό σκηνικό που διαμορφώνεται στο ελληνικό καλλιτεχνικό στερέωμα.

Η παραίτηση ωστόσο δεν φαίνεται να βάζει τέλος και στην σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει, με τον ΣΥΡΙΖΑ εμμέσως πλην σαφώς να βάζει στο κάδρο της παραίτησης μία ανατριχιαστική ανώνυμη καταγγελία για σκηνοθέτη – ο οποίος δεν κατονομάζεται – που είδε το πρωί του Σαββάτου το φως της δημοσιότητας, μέσα από συνέντευξη που παραχώρησε το φερόμενο ως θύμα στη Ναταλί Χατζηαντωνίου και το 2020mag.gr.

«Η κα Μενδώνη για να καλύψει τον κ. Λιγνάδη είχε μιλήσει για φήμες και είχε δεσμευθεί πως θα εξετάσει κάθε ενδεχόμενο εάν υπάρξει επώνυμη καταγγελία» ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του, καταγγέλλοντας πως δύο εβδομάδες η ηγεσία του Υπουργείου «έκανε τα στραβά μάτια» και κάνοντας λόγο για «ξαφνική παραίτηση «ενώ σήμερα δεν καμία επώνυμη καταγγελία παρά μόνο μία ανώνυμη και ανατριχιαστική μαρτυρία ενός θύματος βιασμού στο 2020mag.gr που δεν κατονομάζει το δράστη».

«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι πρόκειται για τραγική σύμπτωση» υπογράμμιζαν πηγές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ζητώντας αναλυτική ενημέρωση για τους λόγους που εν τέλει η κα Μενδώνη έκανε αποδεκτή την παραίτηση Λιγνάδη.

Η επίμαχη – ανώνυμη πλην ανατριχιαστική – καταγγελία που είδε το φως της δημοσιότητας το πρωί του Σαββάτου έκανε το γύρο του διαδικτύου. Πρόκειται για τον Νικο Σ. ο οποίος εξηγούσε αναλυτικά και με λεπτομέρειες πώς στα 19 του έτη, πριν μία δεκαπενταετία, κακοποιήθηκε σεξουαλικά από έναν πανίσχυρο σκηνοθέτη.

Το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, άφησε να εννοηθεί ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης ωθήθηκε στην παραίτηση ύστερα από μια συνέντευξη που παραχώρησε ηθοποιός. Στη συγκεκριμένη συνέντευξη -στη δημοσιογράφο Ναταλί Χατζηαντωνίου και στο 2020mag.gr- καταγγέλλονται πολύ σοβαρές πράξεις από γνωστό σκηνοθέτη.

Ο ηθοποιός Νίκος Σ. περιγράφει μια άκρως τραυματική εμπειρία, κατά την οποία εξευτελίστηκε και κακοποιήθηκε σεξουαλικά από γνωστό σκηνοθέτη. Τα περιστατικά στα οποία αναφέρεται ο καταγγέλλων εκτυλίχθηκαν το 2005, όταν ο ηθοποιός ήταν 19 ετών και προσπαθούσε να χτίσει την καριέρα του.

ieidiseis.gr

You May Also Like

Ηλίας Κασιδιάρης: Πειθαρχικός έλεγχος για τις αναρτήσεις μέσα από τη φυλακή

Αν και δεν διαθέτει κινητό, δημοσιεύονται μηνύματα στο Διαδίκτυο.

Πριμ έως 50.000 ευρώ σε πτυχιούχους που θα μπουν στην παραγωγή

Πριμ έως 50.000 ευρώ σε πτυχιούχους που θα μπουν στην παραγωγή

Ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ: Επιχείρηση «επανεκκίνησης» από τον Μπάιντεν μετά την κάλπη

Εξέφρασε την πρόθεση να είναι ξανά υποψήφιος το 2024 – «Χαστούκι» στον…

Ο τρόπος αμοιβής κατά την εορταστική περίοδο. Ποιες είναι ημέρες υποχρεωτικής αργίας;

Ο τρόπος αμοιβής κατά την εορταστική περίοδο. Ποιες είναι  ημέρες υποχρεωτικής αργίας;

Ρούλα Πισπιρίγκου: Η απόφαση της μητέρας της να πουλήσει το σπίτι της – «Τα ντουβάρια δεν έχουν αξία μπροστά στο παιδί μου»

Ρούλα Πισπιρίγκου: Η απόφαση της μητέρας της να πουλήσει το σπίτι της…

Ερντογάν: Νέο βίντεο φουντώνει τα σενάρια για την υγεία του – Σέρνει τα πόδια του ο «σουλτάνος»

Ένα νέο βίντεο που κάνει τις τελευταίες ώρες το γύρο του διαδικτύου…

Τουρκία: Νέα προκλητική τουριστική καμπάνια με μπουζούκι, αρχαία μνημεία και… Turkaegean

Η Άγκυρα προβάλει το «τουρκικό Αιγαίο» στο σποτ της

Πρόεδρος Γαλατσώνας: «Δεν θα βάλετε ανεμογεννήτριες-Μόνο πάνω από το πτώμα μας»

Συνεχίζονται οι καταγγελίες από τους κατοίκους της Εύβοιας

Διεξαγωγή Σεμιναρίου σε θέματα Αντιμετώπισης Αυτοσχέδιων Εκρηκτικών Μηχανισμών

Το διήμερο 18 και 19 Σεπτεμβρίου 2018, πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Γενικού…

Οι Θεσσαλονικείς θα κάνουν ψώνια από το σουπερμάρκετ μέσω μετρό!

Πώς θα λειτουργεί το σύστημα