Ο ΠΟΥ υπερασπίζεται το εμβόλιο της Astrazeneca

Αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του προγράμματος Covax προειδοποίησαν έναντι της υπερβολικής απαισιοδοξίας προς το εμβόλιο κατά της Covid-19 της εταιρείας AstraZeneca, καθώς αυτό που προέχει, όπως τόνισαν, είναι να περιοριστούν οι νοσηλείες και να σωθούν ζωές.

«Είναι πάρα πολύ νωρίς για να απορρίψουμε αυτό το εμβόλιο», που αποτελεί «ένα σημαντικό μέρος της παγκόσμιας απάντησης στην υπάρχουσα πανδημία», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Χάτσετ, που διευθύνει τον CEPI, τον ερευνητικό βραχίονα του μηχανισμού Covax.

«Είναι απολύτως κρίσιμο να χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας όσο αποτελεσματικά γίνεται», επέμεινε ο ίδιος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στη Γενεύη.

Πρώτος στόχος η μείωση νοσηλειών και νεκρών
Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση για τα άτομα άνω των 65 ετών και χθες η Νότια Αφρική ανέφερε το ενδεχόμενο μιας «περιορισμένης» αποτελεσματικότητας του προϊόντος εναντίον του νοτιοαφρικανικού στελέχους.

Από την πλευρά του, ο Μάικ Ράιαν, ο διευθυντής έκτακτων υγειονομικών θεμάτων στον ΠΟΥ, υποστήριξε την παραπάνω θέση.

«Ο πρώτος στόχος των εμβολίων αυτή τη στιγμή είναι να μειώσουμε τον αριθμό των νοσηλειών και των νεκρών. Και μου φαίνεται πως στην παρούσα χρονική στιγμή τα δεδομένα μας δείχνουν ότι αυτό κάνουν όλα τα εμβόλια», σημείωσε.

«Θα μας χρειαστεί ενδεχομένως μια δεύτερη και μια τρίτη γενιά εμβολίων για να κάνουμε περισσότερα», παραδέχθηκε, ωστόσο βασιζόμενος στην εμπειρία του στη μάχη εναντίον των πιο θανατηφόρων ασθενειών, υπογράμμισε πως «σε ό,τι αφορά το θέμα της διαχείρισης της κρίσης, πρέπει να κάνουμε αυτό που μπορούμε αμέσως».

Το εμβόλιο της AstraZeneca, που δεν έχει λάβει ακόμη την έγκριση του ΠΟΥ, αλλά αντιθέτως έχει πάρει το πράσινο φως από τις υγειονομικές αρχές σε πολλές χώρες, μεταξύ άλλων και στην ΕΕ, αντιπροσωπεύει την πλειονότητα των δόσεων των εμβολίων που το σύστημα Covax θέλει να διανείμει στις φτωχότερες χώρες προκειμένου να προστατεύσει, κατά προτεραιότητα, τους υγειονομικούς και τις πιο ευάλωτες ομάδες.

Η επιτροπή ειδικών για τα εμβόλια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (SAGE) ασχολήθηκε με το εμβόλιο της AstraZeneca σήμερα, ωστόσο τα συμπεράσματά της δεν αναμένεται να γίνουν γνωστά παρά σε κάποιες ημέρες.

Μια έγκριση από τον ΠΟΥ, που είναι απαραίτητη προκειμένου το πρόγραμμα Covax να μπορέσει να αρχίσει τη διανομή του εμβολίου της AstraZeneca, θα μπορούσε στη συνέχεια να εκδοθεί γύρω στα μέσα Φεβρουαρίου.

«Θα δούμε πως η SAGE θα διατυπώσει τις συστάσεις της για τη χρήση του εμβολίου, όμως υπήρξε μια πολύ θετική άποψη για το γεγονός της χρήσης του εμβολίου περιλαμβανομένου σε περιοχές όπου κυκλοφορούν τα νέα στελέχη», επισήμανε η Κέιτ Ο΄Μπράιεν, η διευθύντρια του τμήματος εμβολίων του ΠΟΥ.

Το σημαντικό, υπογράμμισε, είναι να συλλέξουμε δεδομένα διανέμοντάς το για να «καταστήσουμε αποτελεσματικότερη τη χρήση σε διαφορετικές χώρες και περιοχές σε ολόκληρο τον κόσμο».

«Προς το παρόν τουλάχιστον, φαίνεται πως το εμβόλιο της AZ (AstraZeneca) είναι ένα εμβόλιο αποτελεσματικό, που αξιολογήθηκε από σοβαρές ρυθμιστικές αρχές και εγκρίθηκε», τόνισε, από την πλευρά του, ο Σεθ Μπέρκλεϊ, ο επικεφαλής της συμμαχίας για τα εμβόλια Gavi.

You May Also Like

Lockdown: Αυτά είναι τα δύο σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι

Lockdown: Αυτά είναι τα δύο σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι

Κουντουράς για κορονοϊό: Σιωπηλά αποκτάμε ανοσία – Ποιοι παράγοντες κάνουν φονικό τον ιό

Κουντουράς για κορονοϊό: Σιωπηλά αποκτάμε ανοσία – Ποιοι παράγοντες κάνουν φονικό τον…

ΕΟΔΥ: 2556 νέα κρούσματα – 34 νέοι θάνατοι – 207 διασωληνωμένοι

ΕΟΔΥ:  2556 νέα κρούσματα – 34 νέοι θάνατοι – 207 διασωληνωμένοι

Η πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στην Π.Ε. Κοζάνης

Table of Contents Hide  2.      ΈΛΕΓΧΟΙ  3.      ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ4.      ΛΟΙΠΕΣ (ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ) ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣΌλα…

Υποχρεωτικό αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου (PCR) για κορονοϊό για επιβάτες αεροπορικών συνδέσεων από Βουλγαρία και Ρουμανία από Τρίτη 28 Ιουλίου

Υποχρεωτικό αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου (PCR) για κορονοϊό για επιβάτες αεροπορικών συνδέσεων…

Αθανάσιος Εξαδάκτυλος: «Αυτό είναι το τελευταίο lockdown. Εξαντλήθηκαν οι αντοχές των πάντων»

Αθανάσιος Εξαδάκτυλος: «Αυτό είναι το τελευταίο lockdown. Εξαντλήθηκαν οι αντοχές των πάντων»

Έκκληση Μητσοτάκη στους πολίτες για τον κοροναϊό και ηχηρό μήνυμα στην Εκκλησία

Διάγγελμα για την κρίση του κοροναϊού, με τα κρούσματα στην Ελλάδα και…

Τούρκος οικονομολόγος: Πάνω από 500.000 τα κρούσματα

Τούρκος οικονομολόγος: Πάνω από 500.000 τα κρούσματα

Γεωργιάδης: Θέλουμε ανοιχτά τα εμπορικά, η Επιτροπή όχι – Το κράτος δεν μπορεί να δίνει λεφτά για πάντα

Γεωργιάδης: Θέλουμε ανοιχτά τα εμπορικά, η Επιτροπή όχι – Το κράτος δεν…