Μία online εφαρμογή προβλέπει πόσο κινδυνεύετε από κορονοϊό

Μία online εφαρμογή προβλέπει με αξιοπιστία 90% ποιος ενδέχεται να πεθάνει σε περίπτωση μόλυνσης από τον κορονοϊό.

Συγκεκριμένα, ο αλγόριθμος μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια 90% αν κάποιος ο οποίος δεν έχει νοσήσει με Covid-19 επρόκειτο να χάσει τη ζωή του σε περίπτωση μόλυνσης. Ταυτόχρονα, μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια 80% αν ένας ασθενής που νοσηλεύεται με Covid-19 θα χρειαστεί αναπνευστήρα.

Ο αλγόριθμος μηχανικής μάθησης που τροφοδοτήθηκε με δεδομένα χιλιάδων ασθενών της Covid-19, αναπτύχθηκε από Δανούς ερευνητές, οι οποίοι μάλιστα προσφέρουν δωρεάν online πρόσβαση στο εργαλείο εκτίμησης κινδύνου.

Πρόκειται για μία τεχνητή νοημοσύνη η οποία θα μπορούσε να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη για τα νοσοκομεία βοηθώντας τα να σώσουν ανθρώπινες ζωές.

Χαρακτηριστικά, καθώς η εφαρμογή μπορεί να προβλέψει τον κίνδυνο θανάτου από κορονοϊό μπορεί να βοηθήσει τα νοσοκομεία να διαχειριστούν την κρίση της πανδημίας και να προσδιορίσει ποιοι πολίτες θα πρέπει να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα, υπογραμμίζουν οι δημιουργοί της στο Scientific Reports, μια επιθεώρηση των εκδόσεων Nature.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης τροφοδότησαν τον αλγόριθμο με δεδομένα για σχεδόν 4.000 ασθενείς του κορονοϊού στην ευρύτερη περιοχή της δανέζικης πρωτεύουσας, έπειτα από άδεια των αρμόδιων αρχών δεδομένων.

Αυτό πρόσφερε στην τεχνητή νοημοσύνη την δυνατότητα να εντοπίζει μοτίβα και συσχετισμούς ανάμεσα στον κίνδυνο θανάτου και διάφορους παράγοντες κινδύνου, σύμφωνα με την ομάδα.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η ηλικία και ο δείκτης μάζας σώματος (BMI) είναι οι πλέον καθοριστικές παράμετροι για τη βαρύτητα της λοίμωξης» υπογραμμίζει ο Μαντς Νίλσεν, καθηγητής Επιστήμης Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης.

«Η πιθανότητα θανάτου ή ανάγκης αναπνευστήρα αυξάνεται επίσης αν κανείς είναι άνδρας, έχει υψηλή αρτηριακή πίεση ή πάσχει από νευρολογικές ασθένειες», εξηγεί στη συνέχεια.

Εντοπίστηκαν μάλιστα κάποιοι παράγοντες οι οποίοι φαίνεται να επηρεάζουν περισσότερο τον κίνδυνο θανάτου.

Οι παράγοντες είναι οι εξής, κατά σειρά φθίνουσας σημασίας:

  • δείκτης μάζας σώματος
  • ηλικία
  • υψηλή αρτηριακή πίεση
  • φύλο
  • νευρολογικές παθήσεις
  • χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια
  • διαβήτης
  • καρδιοπάθεια

«Για όσους επηρεάζονται από μία ή περισσότερες από αυτές τις παραμέτρους, διαπιστώσαμε ότι θα είχε νόημα ο εμβολιασμός κατά προτεραιότητα», τονίζει ο δρ Νίλσεν.

Η ομάδα του μάλιστα  αναζητά τώρα δεδομένα για περισσότερους ασθενείς στη Δανία προκειμένου να αυξηθεί η αξιοπιστία των προβλέψεων.

«Στόχος μας είναι να μπορούμε να προβλέπουμε την ανάγκη χρήσης αναπνευστήρα πέντε ημέρες νωρίτερα», δηλώνει ο Νίλσεν.

«Ο υπολογιστής δεν θα μπορέσει ποτέ να υποκαταστήσει την αξιολόγηση από γιατρό, μπορεί όμως να βοηθήσει τους γιατρούς και τα νοσοκομεία να εξετάζουν πολλούς ασθενείς της Covid-19 ταυτόχρονα και να θέτουν προτεραιότητες» προσθέτει.

Ο αλγόριθμος πρόβλεψης είναι διαθέσιμος εδώ.

ecozen.gr