Καρκίνος οισοφάγου: Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται

Ο οισοφάγος είναι το όργανο που μοιάζει με μακρόστενο σωλήνα και εκτείνεται ανάμεσα στο στομάχι και τον φάρυγγα.

Ο καρκίνος του οισοφάγου είναι σπάνιος, αλλά εξαιρετικά επιθετικός. Η επιθετικότητά του έγκειται στο γεγονός πως μπορεί να επεκταθεί γρήγορα σε γειτονικούς λεμφαδένες δημιουργώντας νέες μεταστάσεις του όγκου.

Ο καρκίνος του οισοφάγου εμφανίζεται συχνότερα σε άνδρες άνω των 60 ετών.

Αν και είναι άγνωστης αιτιολογίας, έχουν αναγνωριστεί αρκετοί προδιαθεσικοί παράγοντες, όπως η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η στένωση, προηγούμενοι όγκοι της κεφαλής και του τραχήλου, χρόνιο κάπνισμα κλπ.

Ο καρκίνος του οισοφάγου διαπιστώνεται τις περισσότερες φορές όταν είναι ήδη σε προχωρημένο στάδιο, γι’ αυτό η θεραπεία είναι παρηγορητική παρά θεραπευτική.

Η θεραπεία για τη διατήρηση της βατότητας του οισοφάγου περιλαμβάνει τη διάταση του αυλού, τη θεραπεία με λέιζερ, την ακτινοθεραπεία και την τοποθέτηση ενδοαυλικά σωλήνων για τη γεφύρωση του όγκου.

Η ριζική χειρουργική επέμβαση μπορεί να εξαιρέσει τον όγκο και να οδηγήσει σε εκτομή μόνο του οισοφάγου ή του οισοφάγου και του στομάχου μαζί.

Η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία μπορεί να επιβραδύνουν την αύξηση του όγκου.

Δείτε ποια συμπτώματα αναφέρουν οι ασθενείς κατά τα πρώιμα στάδια της νόσου:

Αίσθημα πληρότητας, πίεσης, δυσπεψίας

Υποστερνικό καύσο

Γαστρεντερική δυσφορία

Δυσφαγία

Απώλεια βάρους

Αίσθημα πληρότητας, πίεσης, δυσπεψίας

Καρκίνος οισοφάγου και διατροφή

Οι ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο και κάνουν χημειοθεραπείες ή ακτινοθεραπείες θα πρέπει να ακολουθούν πολύ συγκεκριμένη διατροφή για τον καρκίνο οισοφάγου. Η διατροφή αυτή έχει σκοπό να ενισχύσει την άμυνα του οργανισμού και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής.

Η διατροφή που συνιστούν οι διαιτολόγοι έχει σκοπό να αντιμετωπίσει την απώλεια του σωματικού βάρους που συχνά συναντάται στους καρκινοπαθείς και τις παρενέργειες από τις θεραπείες. Επίσης, σε περιπτώσεις που ασθενείς έχουν πάρει βάρος κατά τη διάρκεια των χημειοθεραπειών λόγω ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου, όπως ο καρκίνος του μαστού, συνιστώνται διατροφή για ενίσχυση του ανοσοποιητικού και απώλεια βάρους.

Σε γενικές γραμμές, ισχύουν οι παρακάτω διατροφικές συμβουλές:

Τροφές που απαγορεύονται Τροφές που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού και επιτρέπονται
Ζάχαρη Αβοκάντο
Αλκοόλ Ξηροί καρποί
Επεξεργασμένα τρόφιμα Ελαιόλαδο
Σούσι Λιναρόσπορος
Ροκφόρ Κουρκουμάς

Είναι σημαντικό να απευθυνθείς σε εξειδικευμένο διαιτολόγο, ώστε να μπορέσει να φτιάξει το καλύτερο δυνατό διατροφικό πρόγραμμα για εσένα βάσει του ιστορικού σου.

newsitamea.gr