Ποιες παθήσεις επιβάλλουν τον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού

Η παρουσία ακόμα και σοβαρού καρδιολογικού προβλήματος όχι μόνο δεν είναι αντένδειξη, αλλά αποτελεί ισχυρή ένδειξη εμβολιασμού για τον ιό SARS-CoV-2, τονίζει η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία (ΕΚΕ).

Σημειώνει ότι οι ασθενείς με χρόνια καρδιαγγειακά νοσήματα πρέπει να έχουν υψηλή προτεραιότητα εμβολιασμού.

Με βάση τα τελευταία διεθνή επιστημονικά δεδομένα, η ΕΚΕ προτάσσει την αναγκαιότητα ανοσοποίησης του πληθυσμού και ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων, τονίζοντας ότι όλοι οι ενήλικες οφείλουν να εμβολιαστούν.

Ειδικότερα η ΕΚΕ σημειώνει ότι τα άτομα που φαίνεται να κινδυνεύουν περισσότερο από δυσμενή έκβαση μετά από νόσηση και έχουν υψηλή προτεραιότητα εμβολιασμού είναι ασθενείς με χρόνια καρδιαγγειακά νοσήματα, καθώς και γενικότερα νοσήματα όπως:

– Χρόνια καρδιαγγειακή νόσος (καρδιακή ανεπάρκεια, συγγενή καρδιοπάθεια, αρτηριακή υπέρταση με προσβολή οργάνων στόχου, ασθενείς με χρόνια ισχαιμική καρδιακή νόσο, κολπική μαρμαρυγή, περιφερική αγγειακή νόσο, φλεβική θρομβοεμβολική νόσο).

– Χρόνια αναπνευστική νόσος, συμπεριλαμβανομένου του άσθματος, της χρόνιας η διαλειμματικής χρήσης στεροειδών, ανάγκης νοσηλειών, χρόνια βρογχίτιδα, εμφύσημα και κυστική ίνωση, διάμεση ίνωση και βρογχοπνευμονική δυσπλασία.

– Χρόνια νεφρική νόσο σταδίου 3, 4, νεφρωσικό σύνδρομο, μεταμόσχευση νεφρού.

– Χρόνια ηπατική νόσο, κίρρωση, χρόνια ηπατίτιδα.

– Χρόνια νευρολογική νόσο, ΑΕΕ. Down’s Syndrome, πολλαπλή σκλήρυνση, επιληψία, άνοια, Parkinson’s disease, νόσο κινητικού νευρώνα.

– Σακχαρώδης διαβήτης υπό φαρμακευτική ή απλά διαιτητική αγωγή.

– Ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς λόγω νόσου ή χορηγούμενης θεραπείας (χημειοθεραπεία, μονοκλωνικά αντισώματα, θεραπεία ανοσοδιέγερσης, κορτικοειδή σε ισοδυναμία πρεδνιζόνης 20mg ή περισσότερο την ημέρα κατά τον τελευταίο μήνα).

– Ασθενείς με ιστορικό αιματολογικής κακοήθειας (λέμφωμα, λευχαιμία, μυέλωμα, συστηματικό ερυθηματώδη λύκο, ρευματοειδή αρθρίτιδα και ψωρίαση που έχουν ανάγκη λήψης μακροχρόνιας θεραπείας).

– Ασθενείς που θα λάβουν ανοσοκατασταλτική θεραπεία. Η χορηγούμενη ανοσοκατασταλτική θεραπεία μπορεί να επηρεάσει την ανταπόκριση στον εμβολιασμό.

– Ασπληνία ή δυσλειτουργία σπληνός (συμπεριλαμβάνονται θαλασσαιμίες, δρεπανοκυτταρική αναιμία).

– Νοσογόνος παχυσαρκία Body Mass Index ≥40 kg/m².

– Σοβαρή ψυχική νόσος (σχιζοφρένεια, διπολικές διαταραχές).

– Φροντιστές ατόμων υψηλού κινδύνου.

Τι πρέπει να κάνει κάποιος μετά τον πρώτο εμβολιασμό;

Θα πρέπει να είναι έτοιμος για τον προγραμματισμό της χορήγησης της δεύτερης δόσης του εμβολίου μετά από 21-28 ημέρες ανάλογα με το χορηγηθέν εμβόλιο. Είναι σημαντικό να εμβολιαστεί κάποιος και με τις δύο δόσεις του ίδιου εμβολίου για να αποκτήσει την καλύτερη δυνατή προστασία.

Μετά τον εμβολιασμό πρέπει να εφαρμόζω τα μέτρα προφύλαξης κατά του κορωνοϊού;

Τα νέα εμβόλια για τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 δεν υποκαθιστούν τα υπόλοιπα μέτρα δημόσιας υγείας στη φάση αυτή της πανδημίας. Καταρχήν, ο εμβολιασμός σε μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού απαιτεί χρόνο. Επίσης, πρέπει να δούμε τι ποσοστό του πληθυσμού τελικά θα εμβολιαστεί και να γνωρίζουμε ακόμη περισσότερα για τον τρόπο μετάδοσης του νέου κορωνοϊού.

Ακόμα δεν είναι γνωστό τι ποσοστό του πληθυσμού πρέπει να εμβολιαστεί με τα νέα εμβόλια για να εξασφαλιστεί η ανοσία της αγέλης, με άλλα λόγια δε γνωρίζουμε πόσοι χρειάζονται να έχουν νοσήσει και να έχουν εμβολιαστεί συνολικά ώστε ο νέος κορωνοϊός να μη μεταδίδεται. Επιπρόσθετα, απαιτούνται περισσότερα δεδομένα όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα των νέων εμβολίων κατά του SARS-CoV-2 να μειώσουν τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού μέχρι οι αρμόδιοι φορείς να άρουν τα λοιπά μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας ενάντια στο νέο, ιδιαίτερα μεταδιδόμενο, αυτό ιό.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα, η πρώτη δόση του εμβολίου δεν εξασφαλίζει την απαιτούμενη προστασία. Για αυτό και οι εμβολιασμένοι θα πρέπει να συνεχίσουν τη χρήση μάσκας, την τήρηση κοινωνικής απόστασης, την τακτική και σχολαστική υγιεινή των χεριών και την καθαριότητα του χώρου όπου ζουν ή εργάζονται. Μία αντίθετη πρακτική μπορεί να οδηγήσει σε νέα έξαρση των κρουσμάτων, γεγονός απευκταίο καθώς ήδη η ανθρωπότητα έχει δοκιμαστεί σοβαρά από αυτή την πανδημία.

ONMED.GR

You May Also Like

Νέα αφρικανική παραλλαγή του Covid-19 με ανησυχητικά πολλές μεταλλάξεις

Νέα αφρικανική παραλλαγή του Covid-19 με ανησυχητικά πολλές μεταλλάξεις

Η Ιταλία υποδέχτηκε τους Κουβανέζους γιατρούς που θα τα βάλουν με τον κορονοϊό

Η Ιταλία υποδέχτηκε τους Κουβανέζους γιατρούς που θα τα βάλουν με τον…

Επίσκεψη Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας στο Γερμανο – Ελληνικό Επιχειρηματικό Σύνδεσμο του Βερολίνου

Επίσκεψη Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας στο Γερμανο – Ελληνικό Επιχειρηματικό Σύνδεσμο του Βερολίνου

Συγκλονίζει ο Τομ Χανκς για την περιπέτεια με τον κορωνοϊό: Νόμιζα ότι έσπαγαν τα κόκαλά μου [βίντεο]

Συγκλονίζει ο Τομ Χανκς για την περιπέτεια με τον κορωνοϊό: Νόμιζα ότι…

Κορονοϊός στην Ιταλία: «Βλέπουμε φως στο τούνελ» λένε οι αρμόδιοι

Κορονοϊός στην Ιταλία: «Βλέπουμε φως στο τούνελ» λένε οι αρμόδιοι

Μέρκελ: Υπέρ της δημιουργίας ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού

Μέρκελ: Υπέρ της δημιουργίας ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού

Υποχρέωση εργαζομένων στο εμπόριο για την πραγματοποίηση self test

  Υποχρέωση εργαζομένων στο εμπόριο για την πραγματοποίηση self test

Κορονοϊός – ΗΠΑ: Υποχρεωτικό εμβολιασμό σε όλο τον ιδιωτικό τομέα επιβάλλει ο δήμαρχος Νέας Υόρκης

Κορονοϊός – ΗΠΑ: Υποχρεωτικό εμβολιασμό σε όλο τον ιδιωτικό τομέα επιβάλλει ο…

Αναρτήθηκε στην ΚΕΔΕ το έντυπο βεβαίωσης μετακίνησης για φροντίδα – σίτιση αδέσποτων ζώων

Αναρτήθηκε στην ΚΕΔΕ το έντυπο βεβαίωσης μετακίνησης για φροντίδα – σίτιση αδέσποτων…