Οι καιροί είναι δύσκολοι, η ανεργία συνεχίζει ακάθεκτη την ανοδική της πορεία και οι νέοι άνθρωποι προσπαθούν να βρουν τις λύσεις και τα εφόδια ούτως ώστε να μπορέσουν να απορροφηθούν επαγγελματικά.

 Βέβαια, η επαγγελματική αποκατάσταση δεν αφορά πλέον μόνο στα νεαρά ηλικιακά άτομα, αλλά και  στους ανθρώπους που διανύουν την 5η, ακόμα και την 6η δεκαετία της ζωής τους.

Της Χρύσας Κοσμίδου

«Μάθε τέχνη κι αστηνε κι αν πεινάσεις πιάστηνε», συνήθισαν να λένε οι παλαίμαχοι της ζωής, και όπως φαίνεται δικαιώθηκαν για άλλη μια φορά. Η απάντηση στην ανεργία, υπάρχει και μέσα  στο Δημόσιο Ι.Ε.Κ. Καστοριάς, καθώς προσφέρει πολλές ειδικότητες, οι οποίες δίνουν την υπόσχεση για μια άμεση απορρόφηση στην αγορά εργασίας.

Είθισται οι φοιτητές και οι σπουδαστές να ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 18-24, ωστόσο  η μη εύρεση εργασίας, οδηγεί και μεγαλύτερους ηλικιακά ανθρώπους πίσω στα θρανία.

Ο Διευθυντής του Δημόσιου Ι.Ε.Κ. Καστοριάς, τοποθετήθηκε επί του θέματος λέγοντας πως  «Γενικότερα πιστεύω πως υπάρχουν και κατάλοιπα από τη νεαρή μας ηλικία. Όταν ήμασταν μικρότεροι, για προσωπικούς λόγους ο καθένας από εμάς δεν συνέχισε τις σπουδές του. Με το πέρασμα του χρόνου και όταν η ανεργία χτύπησε κόκκινο, ειδικά στην περιοχή μας, αρκετοί ήταν εκείνοι οι οποίοι θέλησαν να σπουδάσουν αυτό το οποίο ήθελαν πραγματικά. Όταν κάποιος πηγαίνει στην ειδικότητα η οποία του αρέσει, είμαι πεπεισμένος ότι θα αποδώσει  όχι μόνο στη σχολή, αλλά και στην αγορά εργασίας».

Επιστροφή στα θρανία

Η ανεργία, οι δύσκολες οικονομικές συγκυρίες, οι αυξημένες απαιτήσεις στην αγορά εργασίας και πολλοί ακόμα παράγοντες της δύσκολης εποχής που διανύουμε,  δημιουργούν  πρόσφορο έδαφος έτσι ώστε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας να επιστρέψουν στα θρανία.  Ακόμα και οι συνταξιούχοι γίνονται και πάλι φοιτητές.  Ο κ. Τζιώτζης σχολίασε πως «Όσον αφορά στο κομμάτι της Δια Βίου Μάθησης, οι συμπολίτες μας, θέλουν να ενταχθούν κάπως καλύτερα στο κοινωνικό σύνολο. Δηλαδή, να δημιουργήσουν νέες παρέες, να μην κλείνονται μέσα στο σπίτι τους και ουσιαστικά επιζητούν την κοινωνική διέξοδο. Όσον αφορά στο Ι.Ε.Κ. εγγράφονται κατασταλαγμένα άτομα στην πλειοψηφία τους, καθώς όταν έχουν τελειώσει τις  στρατιωτικές τους  υποχρεώσεις, έχουν μια εμπειρία στο εργασιακό κομμάτι και είναι γνώστες του ιδιωτικού τομέα, εν τέλει θέλουν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους. Πιστεύω πως στο Ι.Ε.Κ. Καστοριάς πραγματοποιείται μια άριστη συνεργασία».

Συνταξιούχος φοιτητής

Από την εφηβεία, ξεκινά η ονειροπόληση για το αύριο και για τη φοιτητική ζωή. Ωστόσο, υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι, μπορεί να δούλεψαν για δεκαετίες, να έκαναν τις  οικογένειές τους, να είδαν τα εγγόνια τους να μεγαλώνουν, αλλά το μεράκι για να σπουδάσουν δεν τους έφυγε ποτέ.

Σύμφωνα τον κ. Τζιώτζη ο μεγαλύτερος ηλικιακά σπουδαστής του  Ι.Ε.Κ. Καστοριάς, ήταν ένας συνταξιούχος, ο οποίος –δυστυχώς- για προσωπικούς του λόγους, έπρεπε να διακόψει τις σπουδές τους «Ήταν ένας αξιόλογος άνθρωπος και σπουδαστής. Μάλιστα οφείλω να του δώσω και το “Βραβείο Ήθους”, καθώς δεν έλειψε ούτε μια ώρα από τα μαθήματά του. Πραγματικά ήταν αξιοθαύμαστος ο ζήλος του. Γενικότερα όμως, οι μεγαλύτεροι ηλικιακά σπουδαστές, είναι αξιοθαύμαστοι καθώς έχουν κατασταλάξει πως θα  κάνουν αυτό το οποίο το αγαπάνε και γνωρίζουν ότι θα λάβουν όλες τις απαραίτητες γνώσεις για να συνεχίσουν την επαγγελματική τους πορεία».

Σπουδές, η απάντηση στην ανεργία

Ο κ. Φώτιος Σιάπκας, στα 45 του χρόνια αποφάσισε να ακολουθήσει την ειδικότητα “Στελέχη Ασφαλείας, Υποδομών και Προσώπων”,  η οποία είναι αφενός ιδιαίτερα σημαντική και αφετέρου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πάρουν την πιστοποίηση  μόνο μέσω των Ι.Ε.Κ.

«Για πρώτη φορά στην Καστοριά, υπάρχει αυτή η ειδικότητα, την οποία καταφέραμε να κερδίσουμε από την Κοζάνη. Νομίζω πως είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες  ειδικότητες του Ι.Ε.Κ, αν όχι η πιο ενδιαφέρουσα» είπε ο κ. Σιάπκας και σχολίασε πως αποφάσισε να  κάτσει ξανά στα θρανία κατά την 5η δεκαετία της ζωής του καθώς  ήρθε αντιμέτωπος με τη μάστιγα της ανεργίας «Όταν είσαι ελεύθερος επαγγελματίας και αναγκάζεσαι να σταματήσεις τη δουλειά σου, πρέπει να βρεις τρόπους για να επιβιώσεις. Επιβάλλεται τη σημερινή εποχή να έχεις ένα χαρτί το οποίο σου ανοίγει επαγγελματικές  πόρτες. Προσωπικά για εμένα είναι η πιο χρήσιμη ειδικότητα και πιστεύω πως θα υπάρξει και η άμεση εργασιακή μου απορρόφηση».

Τα Δημόσια Ι.Ε.Κ. προσφέρουν τη δυνατότητα σπουδών σε άτομα όλων των ηλικιών και μάλιστα δωρεάν «Από τη στιγμή που λειτουργεί και στην Καστοριά δημόσιο Ι.Ε.Κ. όσοι δεν τα κατάφεραν στις εισαγωγικές εξετάσεις, ή δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να φύγουν και  να σπουδάσουν σε ένα άλλο μέρος, τους δίνεται μια πάρα πολύ καλή ευκαιρία κατάρτισης στην πόλη μας», είπε κλείνοντας ο κ. Σιάπκας.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

1.750.000 € για Κτιριακές Παρεμβάσεις στη Σχολή Πυροσβεστών στην Πτολεμαΐδα

1.750.000 € για Κτιριακές Παρεμβάσεις στη Σχολή Πυροσβεστών στην Πτολεμαΐδα

Επίθεση με τσεκούρι στη ΔΟΥ Κοζάνης: Σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση ο 56χρονος εφοριακός- Το νέο ιατρικό ανακοινωθέν

Επίθεση με τσεκούρι στη ΔΟΥ Κοζάνης: Σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση ο 56χρονος…

Προσλήψεις 150 συμβασιούχων σε Δημόσιο και ΟΤΑ (προκηρύξεις)

Προσλήψεις 150 συμβασιούχων σε Δημόσιο και ΟΤΑ (προκηρύξεις)

Συνεχίζονται τα μαθήματα κατασκευής προσφόρου από τον Ιερό Ναό Αγίου Νικάνορος Καστοριάς

Συνεχίζονται τα μαθήματα κατασκευής προσφόρου από τον Ιερό Ναό Αγίου Νικάνορος Καστοριάς

Παράταση έως 31 Δεκεμβρίου 2019 της ρύθμισης οφειλών προς τους Δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα, σε έως και 100 δόσεις

Παράταση έως 31 Δεκεμβρίου 2019 της ρύθμισης οφειλών προς τους Δήμους και…

Το μήνυμα «ώρα για δουλειά» μεταφέρεται και διαδίδεται σε κάθε περιοχή του Δήμου Καστοριάς

Το μήνυμα «ώρα για δουλειά» μεταφέρεται και διαδίδεται σε κάθε περιοχή του…

Α.Ο.Α. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ:  Ξεκινά η αθλητική περίοδος 2019-2020  και οι εγγραφές

  Α.Ο.Α. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ:  Ξεκινά η αθλητική περίοδος 2019-2020  και οι εγγραφές

Ημέρα εθελοντικής δράσης από το Οικονομικό Επιμελητήριο Δυτικής Μακεδονίας

Ημέρα εθελοντικής δράσης από το Οικονομικό Επιμελητήριο Δυτικής Μακεδονίας

Τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα (από 28-01-2019 έως 03-02-2019) στην Π.Ε. Καστοριάς

Τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα (από 28-01-2019…

ΔΕΥΑΚ: Διακοπή υδροδότησης στα «ψηλά» σημεία των περιοχών ΛΥΒ-ΝΤΑΗΛΑΚΗ

Από την ΔΕΥΑΚ ανακοινώνεται ότι την ΔΕΥΤΕΡΑ 15/05/2017 θα σημειωθεί διακοπή υδροδότησης