Έρχονται αλλαγές στις μάσκες σε κλειστούς χώρους με μεγάλο συγχρωτισμό – Οι δύο επιλογές

Πότε θα συνεδριάσει η επιτροπή – Ποιες μάσκες κατά του κορονοϊού θα προτιμηθούν.

Αλλαγές στη χρήση μάσκας κατά του κορονοϊού όχι μόνο στους υγειονομικούς αλλά και στο γενικό πληθυσμό, ιδίως σε χώρους με μεγάλο συγχρωτισμό, προανήγγειλε ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.

“Έγινε μια υποεπιτροπή και συζήτησε με στελέχη του ΕΟΔΥ πρώτα απ’ όλα για τη μάσκα στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό σε διάφορες κατηγορίες και χρήσεις να δούμε αν υπάρξουν αλλαγές. Άρα επικαιροποιούμε πρώτ’ απ’ όλα αυτές τις οδηγίες και παράλληλα βλέπουμε και στο γενικό πληθυσμό αλλαγές, και κυρίως σε μέρη όπου έχουμε συγχρωτισμό πχ τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Εκεί ενδεχομένως να (…) κάνουμε μια συνάντηση η υποεπιτροπή (των επιδημιολόγων), ενδεχομένως αύριο Κυριακή -και Δευτέρα ή Τρίτη- να γίνει μια συνάντηση της επιτροπής, της ολομέλειας, για να αποφασίσουμε για τις αλλαγές” δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηχριστοδούλου, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ.

Μάσκες με πιαστράκι στο πλάι ή διπλές

Αναφερόμενος στο ποιες θα είναι αυτές οι αλλαγές στη μάσκα όταν πρόκειται για κλειστούς χώρους όπου συγχρωτίζονται άτομα, απάντησε: “Ενδεχομένως ή χειρουργική μάσκα με το πιαστράκι στο πλάι, για να μην αφήνουμε περιθώριο να μπαίνει αέρας, ή μάσκα χειρουργική και υφασμάτινη από πάνω της”.

“Αλλά θέλω να τονίσω ένα πράγμα που είναι σημαντικό να γνωρίζει ο κόσμος… Εάν εγώ φοράω χειρουργική μάσκα και είμαι σε περιβάλλον που τέσσερα – πέντε άτομα δεν φοράνε μάσκα, δεν προστατεύομαι. Προστατεύομαι μόνο κατά 7%. Και άρα αποφεύγουμε χώρους που δε φοράνε μάσκα όπως εκκλησιαστικούς κα. Για μεγάλη προστασία διπλή ή μονή μάσκα φοράμε όλοι μάσκα” επισήμανε ο καθηγητής.

Κορονοϊός και κακοκαιρία

Όσον αφορά την κακοκαιρία, το μέλος της επιτροπής εξήγησε ότι, έτσι κι αλλιώς, οι καιρικές θερμοκρασίες που επικρατούσαν ήδη ήταν ευνοϊκές για τη μετάδοσή του ιού, ταυτόχρονα με την υγρασία. “Μια επιδείνωση ακόμα ευνοεί ακόμα περισσότερο τη μετάδοση, όχι όμως τόσο πολύ και επειδή είναι και παροδικό, δεν περιμένουμε να επιδράσει τόσο πολύ μακροπρόθεσμα” εκτίμησε.

Όπως ανέφερε, ο δείκτης μεταδοτικότητας RΤ στην Αττική είναι γύρω στο 1,1 και λίγο παραπάνω, ανάμεσα 1,1 και 1,2, και είναι ο πιο σκληρός δείκτης με βάση τις νοσηλείες, κάτι που σημαίνει ότι περίπου κάθε πέντε μέρες αυξάνονται κατά 10% οι νοσηλείες. “Αυτό περιμένουμε λίγο να πέσει με τα μέτρα που πήραμε. Προς το παρόν βλέπουμε την εικόνα με τα προηγούμενα μέτρα του προηγούμενου Σαββάτου. Τώρα, επειδή ξεκίνησαν τα επόμενα μέτρα την Πέμπτη, περιμένουμε την επόμενη εβδομάδα σιγά – σιγά, τουλάχιστον σταθεροποίηση και κατόπιν να πέσει αυτό” είπε.

“Για τουλάχιστον δύο εβδομάδες θα αυξηθεί κι άλλο η πίεση στις ΜΕΘ, την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε αύξηση και μετά θα δούμε αν θα επιπεδωθεί πρώτα και μετά θα πέσει” τόνισε.

Εμβόλια και προστασία

Σε ό,τι αφορά τα εμβόλια που κυκλοφορούν σήμερα, αποσαφήνισε ότι όπως φαίνεται παράγουν πολύ υψηλά επίπεδα αντισωμάτων.

“Έχουμε ήδη ελέγξει το εμβόλιο της Pfizer και μια εβδομάδα μετά τη δεύτερη δόση έχουμε πολύ υψηλούς τίτλους αντισωμάτων που προστατεύουν και από τις μικρές μεταλλάξεις και τη μετάλλαξη της Νότιας Αφρικής και σίγουρα της Βρετανικής, άρα το επίπεδο των αντισωμάτων είναι προστατευτικό. Πόσο θα κρατήσουν αυτά παράλληλα με την κυτταρική ανοσία δεν το ξέρουμε ακόμα.

Σίγουρα όμως θα έχουμε παρόμοιο φαινόμενο με τη γρίπη. Επειδή οι RNA μεταλλάσσονται είναι αναμενόμενο σε κάποια φάση να χρειαστεί να τροποποιήσουμε, ενδεχομένως, το περιεχόμενο του εμβολίου, ό,τι γίνεται και με τη γρίπη. Δεν ξέρουμε τη συχνότητα, ίσως κάθε δύο χρόνια, για να καλύπτουμε το επίπεδο των αντισωμάτων μας ψηλά, αλλά και να αντιμετωπίσουμε και μεταλλάξεις” εξήγησε ο κ Χατζηχριστοδούλου.

Μάσκες

thetoc.gr

You May Also Like

Ν.Ο.Μ.: Αναβάλλονται οι διασυλλογικοί κωπηλατικοί αγώνες

Ν.Ο.Μ.: Αναβάλλονται οι διασυλλογικοί κωπηλατικοί αγώνες

Sputnik-V: Το δεύτερο πιο δημοφιλές εμβόλιο ως προς τον αριθμό των εγκρίσεων

Sputnik-V: Το δεύτερο πιο δημοφιλές εμβόλιο ως προς τον αριθμό των εγκρίσεων

Ασθενής 31: Η 61χρονη με κορωνοϊό που κόλλησε πάνω από 1000 άτομα στην εκκλησία

Ασθενής 31: Η 61χρονη με κορωνοϊό που κόλλησε πάνω από 1000 άτομα…

Συγκλονιστική φωτογραφία με γιατρούς στο νοσοκομείο του Ρίου την στιγμή που αλλάζουν βάρδια

Συγκλονιστική φωτογραφία με γιατρούς στο νοσοκομείο του Ρίου την στιγμή που αλλάζουν…

Κορωνοϊός: Όλα τα μέτρα που ισχύουν από Δευτέρα – Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ

Κορωνοϊός: Όλα τα μέτρα που ισχύουν από Δευτέρα – Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ

Τέλος το έντυπο μετακίνησης, ποιους αφορά – Τι αλλάζει για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Τέλος το έντυπο μετακίνησης, ποιους αφορά – Τι αλλάζει για τους ελεύθερους…

Εμβόλια: Από 500 έως 750 δολάρια κοστίζουν στη μαύρη αγορά

Εμβόλια: Από 500 έως 750 δολάρια κοστίζουν στη μαύρη αγορά

Ανοικτό το ενδεχόμενο κατάργησης της μάσκας το καλοκαίρι για τους εμβολιασμένους

Ανοικτό το ενδεχόμενο κατάργησης της μάσκας το καλοκαίρι για τους εμβολιασμένους

Μόσιαλος: Τότε θα πετάξουμε οριστικά τις μάσκες

Μόσιαλος: Τότε θα πετάξουμε οριστικά τις μάσκες

Η ελπίδα έρχεται από την Ουτρέχτη: Βρήκαν φάρμακο για τον κορονοϊό

Η ελπίδα έρχεται από την Ουτρέχτη: Βρήκαν φάρμακο για τον κορονοϊό