Τα 13 άμεσα μέτρα στον αθλητισμό, που ανακοίνωσε ο Λευτέρης Αυγενάκης, για την καταπολέμηση της σεξουαλικής βίας και την πάταξη φαινομένων διαφθοράς και κατάχρησης εξουσίας

Κέντρο Υποστήριξης Αθλητισμού, Αθλητικός Συνήγορος, Κώδικες Ακεραιότητας, Αθλητικοί Ψυχολόγοι, Ινστιτούτο Επιμόρφωσης Αθλητικών Στελεχών, Μητρώα στο πλέγμα των 13 πρωτοβουλιών του Υφυπουργείου Αθλητισμού

Πλέγμα 13 πρωτοβουλιών, που θα εφαρμοστούν άμεσα στον αθλητισμό για τον εντοπισμό, την καταπολέμηση και την εξαφάνιση της σεξουαλικής βίας και κακοποίησης, αλλά και την αντιμετώπιση φαινομένων κακοδιοίκησης, κακοδιαχείρισης, διαφθοράς και κατάχρησης εξουσίας, παρουσίασε ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης.

«Η ηγεσία και οι φορείς του αθλητισμού οφείλουμε να προστατεύουμε τα παιδιά και τους νέους εντός του χώρου του αθλητισμού, εντός της αθλητικής οικογένειας! Οφείλουμε να τους διασφαλίσουμε ένα υγιές και ασφαλές αθλητικό περιβάλλον, που να συμβάλλει στην αθλητική και ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών και των νέων και να θωρακίζει τις ολυμπιακές αξίες του αθλητισμού σε όλους τους χώρους, στο σύνολο της κοινωνίας» τόνισε ο Υφυπουργός Αθλητισμού, προσθέτοντας ότι «ο αθλητισμός επηρεάζει θετικά συνολικά την κοινωνία. Αυτή την περίοδο, είδαμε, για μια ακόμη φορά, τη δύναμη της επιρροής του. Και για μια ακόμη φορά μας εμπνέει με τις αξίες του, για να δημιουργήσουμε μια πιο ανθρώπινη κοινωνία. Και είμαστε αποφασισμένοι να το πετύχουμε»!

Ο κ. Αυγενάκης εξήγγειλε, σ’ αυτή την κατεύθυνση, τα εξής 13 μέτρα, που ορισμένα εξ αυτών έχουν ήδη δρομολογηθεί και τα υπόλοιπα προγραμματίζονται (η αναλυτική παρουσίασή τους στο κείμενο της ομιλίας του Υφυπουργού, που ακολουθεί):
* Κέντρο Υποστήριξης Αθλητισμού (Help Desk)
* Αθλητικός Συνήγορος
* Συμβουλευτική Γραμμή Υποστήριξης
* Κώδικες Ακεραιότητας: (Κώδικας Δεοντολογίας, Πειθαρχικός Κώδικας)
* Εθνικό Κέντρο Αθλητικών Ερευνών
* Αθλητική Ψυχολογία
* Ινστιτούτο Επιμόρφωσης Αθλητικών Στελεχών
* Μητρώο Αθλητικών Σωματείων
* Μητρώο Προπονητών
* Κλιμάκιο Ελέγχου Αθλητικών Φορέων
* «ΧΙΛΩΝ» – Μετράμε, Αξιολογούμε, Βελτιώνουμε
* Ψηφιακή Βίβλος 2020-2025
* Καμπάνια (Σποτάκια – βιντεομηνύματα)

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού κάλεσε όλη την αθλητική οικογένεια «να θέσουν σε εφαρμογή, από κοινού, τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης και προστασίας για την αναχαίτιση και την οριστική εξαφάνιση των θλιβερών φαινομένων» υπογραμμίζοντας ότι «η βούληση είναι σαφής. Καμία ανοχή σε τέτοια φαινόμενα! Πολεμάμε κάθε μορφή κακοποίησης στον αθλητισμό!  Και λέμε: «Σπάσε τη Σιωπή – Μίλησε, μην ανέχεσαι».  Πλέον, πρέπει να φοβάται ο θύτης και όχι το θύμα! Δουλεύουμε όλοι μαζί για ένα νέο, φωτεινό, σύγχρονο, δίκαιο, διαφανές και δημοκρατικό αθλητικό οικοδόμημα»!

Αναλυτικά, η παρουσίαση του Υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη:

«Το τελευταίο διάστημα, με αφορμή τις καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, έχει ανοίξει δημόσιος διάλογος για φαινόμενα κατάχρησης εξουσίας, εξουσιαστικής βίας, σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης σε αθλητές, καλλιτέχνες και σε άλλες κοινωνικούς χώρους.

Από τη στιγμή που έγινε γνωστή η ιστορία της Σοφίας Μπεκατώρου και οι καταγγελίες του Νίκου Κακλαμανάκη, είδαμε εκατοντάδες υποστηρικτικές αναρτήσεις πολιτών και ανακοινώσεις στήριξης αθλητών, συλλόγων και παραγόντων όλου του αθλητισμού προς το πρόσωπό τους. Κυρίως, είδαμε την προτροπή προς κάθε άνθρωπο που έχει πέσει θύμα κατάχρησης εξουσίας, σεξουαλικής και κάθε άλλης μορφής βίας (σωματική, λεκτική, ψυχολογική), να σπάσει τη σιωπή του.

Είδαμε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας να καλεί συμβολικά την Σοφία Μπεκατώρου και να κάνει σχετικές δηλώσεις.

Είδαμε τον Πρωθυπουργό μας να βγαίνει μπροστά, να αναδεικνύει καίρια τη σοβαρότητα του θέματος, να εκφράζει την ευαισθησία του και να ανακοινώνει πρωτοβουλίες για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των φαινομένων αυτών.

Η Δικαιοσύνη έχει κινήσει τις απαραίτητες ενέργειες και έρευνες και βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικές διαδικασίες.

Είδαμε ενέργειες που αφυπνίζουν συνειδήσεις και που παράγουν θετικό παράδειγμα. Που κινητοποιούν τις δυνάμεις προόδου στον τόπο μας. Και αυτό είναι η αρχή για σπουδαίες αλλαγές στο χώρο του αθλητισμού, του πολιτισμού και της κοινωνίας μας γενικότερα.

Το θέμα της βίας κάθε μορφής -σωματικής, λεκτικής, ψυχολογικής-, ιδίως των ανήλικων, στον τομέα του αθλητισμού αποτελεί ένα σοβαρό και χρόνιο ζήτημα.

Ωστόσο, πρέπει να παραδεχθούμε η χώρα μας δεν είχε επιδείξει σημαντική πρόοδο στην καταγραφή, κατανόηση και φυσικά αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων. Κατά καιρούς, έχουμε ακούσει για αποσπασματικές περιπτώσεις, μετά από καταγγελία των ίδιων των αθλητών και  συνήθως, αρκετά χρόνια αργότερα από τα περιστατικά και μετά την ενηλικίωση των θυμάτων.

Δυστυχώς, πολλές φορές τα παιδιά, δεν αντιλαμβάνονται ότι είναι θύματα παρενόχλησης ή κακοποίησης ή το αντιλαμβάνονται έπειτα από αρκετά χρόνια! Γι’ αυτό και το θέμα της έγκαιρης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης είναι εξαιρετικά σημαντικό.

Στον τομέα του αθλητισμού, από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων μου στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, δώσαμε ιδιαίτερη προσοχή στα θέματα αυτά. Ξέρουμε ότι δεν επιλύονται με απλό τρόπο, με ένα νόμο ή με μια δράση. Απαιτείται προγραμματισμός, συμμετοχή της κοινωνίας, σύσσωμης της αθλητικής οικογένειας, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων.

Η ηγεσία και οι φορείς του αθλητισμού οφείλουμε να προστατεύουμε τα παιδιά και τους νέους εντός του χώρου του αθλητισμού, εντός της αθλητικής οικογένειας! Οφείλουμε να τους διασφαλίσουμε ένα υγιές και ασφαλές αθλητικό περιβάλλον, που να συμβάλλει στην αθλητική και ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών και των νέων και να θωρακίζει τις ολυμπιακές αξίες του αθλητισμού σε όλους τους χώρους, στο σύνολο της κοινωνίας.

Ο αθλητισμός επηρεάζει θετικά συνολικά την κοινωνία. Αυτή την περίοδο, είδαμε, για μια ακόμη φορά, τη δύναμη της επιρροής του. Και για μια ακόμη φορά μας εμπνέει με τις αξίες του, για να δημιουργήσουμε μια πιο ανθρώπινη κοινωνία. Και είμαστε αποφασισμένοι να το πετύχουμε!

Η σημερινή παρουσίαση των πολιτικών που έχουμε εκπονήσει και θα εφαρμοσθούν εντός του έτους, αποτελεί το έναυσμα υλοποίησης μιας σειράς δράσεων και λήψης εξειδικευμένων μέτρων για τη  διασφάλιση της προστασίας των παιδιών, των αθλητών και των εργαζομένων, των μελών της αθλητικής οικογένειας.

Παρουσιάζουμε πλέγμα πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της κακοδιοίκησης και της κακοδιαχείρισης, την καταπολέμηση φαινομένων διαφθοράς και κατάχρησης εξουσίας, καθώς και τον εντοπισμό, την καταπολέμηση και την εξαφάνιση της σεξουαλικής βίας και κακοποίησης. Αντιμετωπίζουμε τα θέματα αυτά συνολικά.

Αλλά, ας αναφέρουμε πρώτα -και συνοπτικά- τι έχουμε κάνει μέχρι σήμερα σε θεσμικό επίπεδο:

1. Στο Συμβούλιο της Ευρώπης: στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας (2ο εξάμηνο του 2020), συζητήσαμε και επεξεργαστήκαμε με τους ομολόγους μου ένα κοινό πλαίσιο αρχών και θέσεων, το οποίο αποτελεί έναν κοινό οδηγό πολιτικών, αποδεκτό από τις 47 χώρες του Συμβουλίου.
Υπό την Προεδρία μου εγκρίναμε ομόφωνα δύο Ψηφίσματα:
a. Την Αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Χάρτας Αθλητισμού
b. Τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στον Αθλητισμό.

2. Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Start To Talk» (Σπάσε τη Σιωπή), όπου έγινε και η καταγγελία της κ. Μπεκατώρου, λαμβάνουμε εξειδικευμένα μέτρα για τον εντοπισμό, την καταπολέμηση και την εξαφάνιση της σεξουαλικής βίας και κακοποίησης στα παιδιά με:
α) Δράσεις Ευαισθητοποίησης
β) Δράσεις Διάδοσης.

3. Έχουμε ήδη υλοποιήσει ένα σημαντικό μέρος της αθλητικής μεταρρύθμισης:
> Θέσπιση ορίων στις θητείες και στις ηλικίες των Δ.Σ. των Ομοσπονδιών (Νοέμβριος 2019).
> Θεσμική κατοχύρωση ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων, αθλητών και προπονητών.
> Εκπροσώπηση των αθλητών στις Διοικήσεις των Ομοσπονδιών.
> Δημιουργία Μητρώου Αθλητικών Σωματείων.
> Σύσταση της Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας για την αντιμετώπιση των χειραγωγημένων αγώνων, προϊόν της Κύρωσης της Σύμβασης Μακόλιν, που βρισκόταν στο συρτάρι για πέντε χρόνια και έχει κυρωθεί μόλις από επτά χώρες.
> Δημιουργία του Εθνικού Οργανισμού Καταπολέμισης του Ντόπινγκ (ΕΟΚΑΝ).
> Καθολική εφαρμογή της διαφάνειας στον αθλητισμό (Μητρώα, «ΧΙΛΩΝ», διαχειριστικοί έλεγχοι κλπ).
> Απευθείας οικονομική ενίσχυση 13 εκατομμυρίων ευρώ στα ερασιτεχνικά σωματεία του Μητρώου της ΓΓΑ.
> Μέτρα αντιμετώπισης της βίας σε συνεργασία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
> Αξιοποίηση και αναβάθμιση αθλητικών εγκαταστάσεων, με πρώτο το ΟΑΚΑ, όπου για πρώτη φορά μετά από 17 χρόνια λειτουργεί εργοτάξιο για την κατασκευή του μεγαλύτερου Κέντρου Υγρού Στίβο στην Ευρώπη.

* Ήδη βρίσκεται στη Διαβούλευση το σχέδιο νόμου μας, το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ρυθμίσεις και για:
* Την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού (νομική μορφή, αρμοδιότητες, λειτουργία κλπ).
* Την εναρμόνισης με την ολιστική μελέτη των FIFA-UEFA (εκλογές ΕΠΟ, Λέσχες Φιλάθλων, οργανωμένη μετακίνηση φιλάθλων κλπ).
* Την αναδιάρθρωση των επαγγελματικών κατηγοριών ποδοσφαίρου.
* Τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των αθλητών.
* Τον ΕΟΚΑΝ και την πλατφόρμα καταγραφής αθλητικών εγκαταστάσεων «ΠΕΛΟΠΑΣ».
* Τροποποιήσεις αναφορικά με την ειδική αθλητική αναγνώριση.
* Απελευθέρωση των μετεγγραφών των αθλητών, με τη συμπλήρωση των 18 ετών.
* Ασφάλιση των ερασιτεχνών αθλητών σε συγκεκριμένες κατηγορίες.

> Επίσης, είναι έτοιμο και το επόμενο σχέδιο νόμου, το οποίο περιλαμβάνει ρυθμίσεις για:
* Εθελοντισμό,
* e-sports,
* πνευματικό, ψυχαγωγικό, εναλλακτικό, εργασιακό και μαζικό αθλητισμό,
* Ρομποτική και αθλητισμός.

4. Υπογράψαμε Μνημόνιο Συνεργασίας με το «Χαμόγελο του Παιδιού» για θέματα που αφορούν φαινόμενα βίας, σεξουαλικής παρενόχλησης και εκφοβισμού μεταξύ παιδιών, αλλά και από ενήλικα άτομα. Μάλιστα, έχουμε ήδη υλοποιήσει από κοινού δράσεις αιμοδοσίας όλη την προηγούμενη περίοδο.

5. Υπογράψαμε Μνημόνιο Συνεργασίας με το Κέντρο Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού (ΚΜΟΠ) για θέματα εκφοβισμού (μπούλινγκ). Γιατί και ο εκφοβισμός αποτελεί παράμετρο κακοποίησης και συνεργαζόμαστε στενά με τη δράση «Ζήσε χωρίς Εκφοβισμό».

6. Υπογράψαμε Μνημόνιο Συνεργασίας με τον Ερυθρό Σταυρό για θέματα υγειονομικής κάλυψης των αθλητικών γεγονότων της ΓΓΑ και την παροχή υγειονομικής υποστήριξης σε Αθλητικά Κέντρα.

7. Στηρίζουμε το πρόγραμμα HALT και αναπτύσσουμε συνεργασίες με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σε θέματα παρενόχλησης και κακοποίησης στον αθλητισμό, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ Αθλητισμός.

8. Αναπτύξαμε το πρόγραμμα «Ζήσε Αθλητικά», με τη συμμετοχή των Ολυμπιονικών μας, των Πρωταθλητών μας και των φορέων της αθλητικής οικογένειας, για την προώθηση του Αθλητικού Ιδεώδους και του Αθλητικού Ήθους ως προτύπου της καθημερινής ζωής. Διενεργούμε συγκεκριμένες δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στις αξίες που πρέπει να προάγει και να υπηρετεί ο αθλητισμός και, μεταξύ άλλων, ευαισθητοποιούμε τα παιδιά σε ζητήματα αθλητισμού και υγιούς και ασφαλούς τρόπου ζωής.

Από την πρώτη στιγμή η Κυβέρνησή μας έθεσε ως προτεραιότητα τη στήριξη της βάσης της αθλητικής πυραμίδας, τα νόμιμα ερασιτεχνικά σωματεία και τους αθλητές συνολικά. Πριν φθάσουμε, λοιπόν, στην παρουσίαση του σημερινού πλαισίου, κάναμε έναν ευρύτατο ανοιχτό διάλογο.
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες αναπτύξαμε την πρωτοβουλία «Συμπαίκτες στη Μεταρρύθμιση», όπου συζητάμε δημόσια για τα ζητήματα αυτά με τους αθλητές και εκπροσώπους των ερασιτεχνικών σωματείων.
Σε αυτό το διάλογο συμμετέχει σύσσωμη η αθλητική οικογένεια. Μόλις την περασμένη Παρασκευή (12/02), ολοκληρώθηκε ο 1ος κύκλος ανοικτών συζητήσεων:
> περιλάμβανε έξι (6) ανοικτές συνεδριάσεις, συνολικής διάρκειας 26 ωρών,
> συμμετείχαν περισσότεροι από 5.000 εκπρόσωποι των αθλητικών σωματείων που έχουν εγγραφεί στο Μητρώο της ΓΓΑ,
> συμμετείχαν περισσότεροι από 800 κορυφαίοι αθλητές, Ολυμπιονίκες, Παραολυμπιονίκες, Παγκόσμιοι Πρωταθλητές,
> παραλάβαμε, μέχρι τώρα, περισσότερα από 1.900 υπομνήματα με πολλές και ενδιαφέρουσες προτάσεις,
> έγιναν εκατοντάδες, αυστηρά τρίλεπτες, παρεμβάσεις εκπροσώπων των ερασιτεχνικών σωματείων.

Μια συζήτηση ανοιχτή, όπου με έκπληξη άκουγα τους εκπροσώπους των Σωματείων να επαναλαμβάνουν ότι γίνεται για πρώτη φορά τέτοιος διάλογος της βάσης του αθλητισμού απευθείας με την πολιτική ηγεσία.
Κι εδώ είναι η διαφορά μας: η προηγούμενη ηγεσία επέλεξε να συζητά με λίγους παράγοντες, εμείς επιλέξαμε να μιλάμε με το σύνολο της αθλητικής οικογένειας.

Σήμερα, λοιπόν, σας παρουσιάζουμε μια σειρά μέτρων: άλλα τα έχουμε ήδη δρομολογήσει και άλλα τα προγραμματίζουμε για το προσεχές διάστημα!
1. Κέντρο Υποστήριξης Αθλητισμού (Help Desk):
Δημιουργία υπηρεσίας στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, η οποία θα υποδέχεται αιτήματα και ερωτήματα αθλητών, αθλητικών φορέων και γενικότερα του κοινού, θα τα προωθεί αρμοδίως στις υπηρεσίες και, εν συνεχεία, θα απαντά για την επίλυση διαδικαστικών, λειτουργικών, θεσμικών, νομικών, υπηρεσιακών και λοιπών ζητημάτων που άπτονται των αρμοδιοτήτων της Γ.Γ.Α. και των εποπτευόμενων φορέων της.
2. Αθλητικός Συνήγορος:
Θεσμός διαμεσολάβησης μεταξύ της αθλητικής οικογένειας (αθλητές, γονείς ανήλικων αθλητών, προπονητές, διαιτητές, παράγοντες, αθλητικοί φορείς κλπ) και της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, για τον έγκαιρο εντοπισμό και τη δίκαιη και αποτελεσματική διαχείριση καταγγελιών, που αφορούν σε απρεπή συμπεριφορά, κατάχρηση εξουσίας και φαινόμενα κακοδιοίκησης στο αθλητικό οικοδόμημα.
3. Συμβουλευτική Γραμμή Υποστήριξης:
Βρίσκεται ήδη σε επεξεργασία Κοινή Υπουργική Απόφαση, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, για την ενίσχυση των ήδη υφιστάμενων δομών με σκοπό την υποστήριξη και των αθλητών που υφίστανται οποιουδήποτε είδους κακοποίηση.
Υπάρχει ήδη ολοκληρωμένο Δίκτυο δομών στη  Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων για την αντιμετώπιση της βίας και την ψυχολογική, κοινωνική και νομική στήριξη όσων έχουν υποστεί περιστατικά βίας.
Η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 είναι πάντα σε λειτουργία και έτοιμη να υποστηρίξει άτομα – θύματα βίας που θέλουν να σπάσουν τον κύκλο βίας.
4. Κώδικες Ακεραιότητας:
α) Κώδικας Δεοντολογίας: Δημιουργία, όπου δεν υπάρχει και πιστή τήρηση από τις αθλητικές Ομοσπονδίες και Ενώσεις των δεοντολογικών αρχών και διεθνών προτύπων για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των αθλητών και των λοιπών φορέων του αθλητισμού.
Εναρμονισμένος με τον Κώδικα Δεοντολογίας της ΔΟΕ με βάση τις αξίες και τις αρχές που κατοχυρώνονται στον Ολυμπιακό Χάρτη και τον Κώδικα της αντίστοιχης Διεθνούς Ομοσπονδίας.
Ανάρτησή του στις ιστοσελίδες των Ομοσπονδιών, καθώς και ειδικό δικτυακό τόπο που δημιουργούμε στο site της ΓΓΑ.
β) Πειθαρχικός Κώδικας: Επικαιροποίηση του Πειθαρχικού Κώδικα και τήρηση στην κατεύθυνση των αρχών της ΔΟΕ και της Διεθνούς Ομοσπονδίας κάθε αθλήματος, με στόχο να τεθούν σαφή όρια στο ρόλο και τις αρμοδιότητες όλων των εμπλεκομένων φορέων στον αθλητισμό.

Υποχρεωτική δημιουργία και επικαιροποίηση των Κωδίκων έως το τέλος Αυγούστου 2021 και λειτουργία μηχανισμών ελέγχου για την απρόσκοπτη εφαρμογή τους.

5. Εθνικό Κέντρο Αθλητικών Ερευνών:
Ενεργοποιούμε έναν σημαντικό πυλώνα στον τομέα της αθλητικής έρευνας και ιατρικής της άσκησης, ο οποίος για χρόνια ήταν ανενεργός. Με τη μετεγκατάσταση των γραφείων του σε νέους χώρους στο Ο.Α.Κ.Α. και την εξασφάλιση χρηματοδότησης για τον εξοπλισμό του με καινοτόμα ιατρικά μηχανήματα, το ΕΚΑΕ ξεκινά άμεσα να επιτελεί το αθλητικό και κοινωνικό έργο του: την προώθηση της έρευνας και την ανάπτυξη των επιστημών του αθλητισμού, την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων τους, τη συλλογή, την τεκμηρίωση και τη διάδοση πληροφοριών επιστημονικού και τεχνολογικού ενδιαφέροντος για αθλητικά θέματα, την αθλητική ψυχολογία, αλλά και την ανάπτυξη συνεργειών με πανεπιστημιακά ιδρύματα και με τις αθλητικές Ομοσπονδίες.
6. Αθλητική Ψυχολογία:
Υποχρεωτική απασχόληση ψυχολόγου σε όλες τις αθλητικές Ομοσπονδίες για την παροχή υποστήριξης και ενθάρρυνσης στους αθλητές, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Αθλητικών Ερευνών και την Υγειονομική Επιτροπή της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.
7. Ινστιτούτο Επιμόρφωσης Αθλητικών Στελεχών:
Υπό την εποπτεία του «Ζήσε Αθλητικά» και σε συνεργασία με Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή, δημιουργούμε το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης Αθλητικών Στελεχών.
Θα προσφέρει σεμινάρια επιμόρφωσης με στόχο τη δημιουργία ενός διαρκούς επιμορφωτικού θεσμού για τα στελέχη του αθλητισμού, ώστε όσοι ασχολούνται διοικητικά με τον αθλητισμό να έχουν κατάλληλη κατάρτιση, γνώσεις στρατηγικού σχεδιασμού και αθλητικού management, οικονομικής διαχείρισης, τεχνικών προσέλκυσης εσόδων και χορηγιών, διοικητική σκέψη κλπ.
8. Μητρώο Αθλητικών Σωματείων:
Συνεχής επικαιροποίηση των νόμιμων ερασιτεχνικών σωματείων, που έχουν ενταχθεί στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων, στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.
9. Μητρώο Προπονητών:
Έχει ήδη θεσπιστεί στον ν. 4726/2020 και βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες με τα στελέχη της ΓΓΑ, προκειμένου να υλοποιηθεί και να τεθεί σε λειτουργία το αμέσως επόμενο διάστημα. Το Μητρώο θα είναι προσβάσιμο σε κάθε ενδιαφερόμενο.
10. Κλιμάκιο Ελέγχου Αθλητικών Φορέων:
Σύσταση ελεγκτικού μηχανισμού για τη διενέργεια ελέγχων ορθότητας των καταχωρημένων στοιχείων των αθλητικών σωματείων στο Μητρώο, αναφορικά με τη δραστηριότητα και τη σωστή λειτουργία τους, στο πλαίσιο της χρηστής διοίκησης.
11. «ΧΙΛΩΝ» – Μετράμε, Αξιολογούμε, Βελτιώνουμε:
Επικαιροποίηση του συστήματος αξιολόγησης «ΧΙΛΩΝ» με την αύξηση του συντελεστή βαρύτητας σε θέματα καλής διακυβέρνησης.
Για πρώτη φορά εφαρμόζουμε ένα σύστημα που εξασφαλίζει αξιοκρατία και διαφάνεια στις επιχορηγήσεις των ομοσπονδιών, βασισμένο στην αποτύπωση μετρήσιμων δεδομένων για τις πλήρεις δραστηριότητές τους.
12. Ψηφιακή Βίβλος 2020-2025:  Στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού του αθλητισμού και της συνεργασίας με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και την Κοινωνία της Πληροφορίας δημιουργούμε επιπλέον:
* Μητρώο Αθλητικών Φορέων (Ομοσπονδίες, Ενώσεις).
* Μητρώο Διακριθέντων Αθλητών.
* Μητρώο Αθλητικών Υποδομών της χώρας.
* Μητρώο Εποπτευόμενων Φορέων, στο οποίο θα συμπεριλαμβάνεται το Μητρώο Οργανικών Θέσεων του υπηρετούντος προσωπικού.
* Μητρώο Οικονομικών Δεσμεύσεων των Εποπτευομένων Φορέων (Ομοσπονδίες, Εθνικά Αθλητικά Κέντρα ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ).
* Μητρώο Κανονισμών Αθλημάτων – Αγωνισμάτων των Διεθνών Αθλητικών Ομοσπονδιών.
* Μητρώο Διαμεσολαβητών Αθλητικών Συμβάσεων.
* Μητρώο Λεσχών Φιλάθλων.
* Πλατφόρμα Διαχείρισης των Προγραμμάτων «Άθληση για Όλους».
* Εθνική Πλατφόρμα Αθλητικής Ακεραιότητας (Σύμβαση Macolin).

13. Σποτάκια – βιντεομηνύματα:
Καμπάνια μέσω των social media για την προώθηση μηνυμάτων πρόληψης της βίας και αντιμετώπισης της διαφθοράς και της κακοποίησης στον αθλητισμό με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση στα ζητήματα αυτά. Μάλιστα, τις επόμενες μέρες βγαίνει στον αέρα μια σειρά από μηνύματα με πρωταγωνιστές αθλητές μας, προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν, να ενημερώσουν και να κινητοποιήσουν.
* Το πλαίσιο των 13 μέτρων που παρουσιάσαμε θα εφαρμοσθεί εντός του τρέχοντος έτους. Μόνη εξαίρεση, η ψηφιακή βίβλος, η οποία θα πάρει περισσότερο χρόνο.
Τέλος, σας ενημερώνω ότι συστήνουμε από κοινού με το Υπουργείο Εργασίας και την αρμόδια Υφυπουργό, Μαρία Συρεγγέλα, σε συνεργασία με το Σύλλογο Ολυμπιονικών, το Σύλλογο Συμμετεχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες και άλλους φορείς, μία δομή η οποία θα λειτουργεί ως συμβουλευτικού οργάνου προς την πολιτεία. Θα σας την παρουσιάσουμε αναλυτικά τις επόμενες μέρες.

Κυρίες και κύριοι,
απαιτείται όλη η αθλητική οικογένεια να αναλάβει δράση και καλούμε όλα τα μέλη της μεγάλης αυτής οικογένειας να θέσουν σε εφαρμογή, από κοινού, τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης και προστασίας για την αναχαίτιση και την οριστική εξαφάνιση των θλιβερών φαινομένων.
Η βούληση είναι σαφής. Καμία ανοχή σε τέτοια φαινόμενα! Πολεμάμε κάθε μορφή κακοποίησης στον αθλητισμό!  Και λέμε: «Σπάσε τη Σιωπή – Μίλησε, μην ανέχεσαι».
Πλέον, πρέπει να φοβάται ο θύτης και όχι το θύμα!
Δουλεύουμε όλοι μαζί για ένα νέο, φωτεινό, σύγχρονο, δίκαιο, διαφανές και δημοκρατικό αθλητικό οικοδόμημα.
Ο αθλητισμός στο προσκήνιο»!

st prop

 

pdf1 prop

 

pdf2 prop

pdf3 prop

pdf4 prop

 

pdf5 prop

 

 

You May Also Like

Αποτελέσματα αγώνων τμημάτων του Α.Σ. Καστοριάς_άροσις για το Σαββατοκύριακο 2 -3 Δεκεμβρίου 2023

Πολλά συγχαρητήρια στους παίκτες μας!

Αγωνιστική Δραστηριότητα των Τμημάτων του Α.Σ. Καστοριάς 10-11/2/2018

Αγωνιστική Δραστηριότητα των Τμημάτων του Α.Σ. Καστοριάς 10-11/2/2018

Ο Α.Σ. Καστοριάς διοργανώνει δωρεάν Basketball camp αρχαρίων για αγόρια και κορίτσια, ηλικίας 6-12 ετών.

Δωρεάν Basketball Camp αρχαρίων για αγόρια και κορίτσια, ηλικίας 6-12 ετών, από…

ΕΠΣ Καστοριάς: Αναστέλλονται οι διοργανώσεις για το Σαββατοκύριακο 24-25/10 και για το επόμενο Σαββατοκύριακο 31-10/ 01-11

ΕΠΣ Καστοριάς:  Αναστέλλονται οι διοργανώσεις για το Σαββατοκύριακο 24-25/10 και για το…

O Ηλίας Κοκκινίδης επιλέχθηκε για το Βαλκανικό Πρωτάθλημα

Μεγάλη επιτυχία για τον αθλητή του Ναυτικού Ομίλου Μαυροχωρίου.

Μόνη στην κορυφή της βαθμολογίας η Καστοριά

Β’ Εθνική (Βορράς): Τα αποτελέσματα της 9ης αγωνιστικής

Σεμινάριο Διαιτητών-Βοηθών Διαιτητών και Παρατηρητών Τοπικών Πρωταθλημάτων της Ε.Δ./Ε.Π.Σ. KAΣΤΟΡΙΑΣ

Η Επιτροπή Διαιτησίας της Ε.Π.Σ. Καστοριάς  με αφορμή την έναρξη  της νέας…

Μαρία Σάκκαρη: Δεν τα κατάφερε κόντρα στη Ραντουκάνου – Αποκλείστηκε από τον τελικό του US Open

H Μαρία Σάκκαρη λύγισε μπροστά στην νεανική ορμή της Έμιλι Ραντουκάνου και δεν κατάφερε…