Συνέντευξη τύπου στα τοπικά Μ.Μ.Ε. παραχώρησε ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Σωτήριος Αδαμόπουλος με σκοπό να ενημερώσει τους πολίτες για το τι ακριβώς συζητήθηκε κατά τη συνάντηση που πραγματοποίησε στο Υπουργείο  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Κεντρικό θέμα της συζήτησης υπήρξε η πορεία του Φράγματος του Νεστορίου, για το οποίο ο εργολάβος έχει καταθέσει αίτηση θεραπείας.

Της Χρύσας Κοσμίδου

Στην Αθήνα βρέθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Σωτήριος Αδαμόπουλος την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017.  Ο Αντιπεριφερειάρχης πραγματοποίησε συνάντηση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η οποία είχε ως κύριο στόχο την προώθηση, αλλά και τη διευθέτηση των θεμάτων του πρωτογενή τομέα της περιοχής.

Ειδικότερα, ο κ. Αδαμόπουλος συναντήθηκε με το Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής  και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Χαράλαμπο Κασίμη, όπου και συζήτησαν τα καίρια ζητήματα της περιοχής, όπως είναι το Φράγμα του Νεστορίου, η μελέτη του Αδρευτικού, και τα  εγγειοβελτιωτικά έργα «Ο κ. Κασίμης, είναι ένας αξιόλογος άνθρωπος, ο οποίος μετά από την επίσκεψή του στην  Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς σημείωσε όλα τα θέματα που μας αφορούν, αλλά και το υπόμνημα που του παραδώσαμε και μας απέστειλε αναλυτικές απαντήσεις επί των θεμάτων».

Φράγμα Νεστορίου: Αίτηση θεραπείας κατέθεσε ο εργολάβος

Όσον αφορά το Φράγμα Νεστορίου, οι τελευταίες εξελίξεις έπειτα από την αίτηση θεραπείας που υπέβαλε ο συμβασιούχος εργολάβος (σ.σ. ο εργολάβος θέλησε να λύσει τη σύμβαση), το αρμόδιο Υπουργείο δέχτηκε την αίτηση θεραπείας, καθώς προηγήθηκε συμβούλιο  «Βέβαια, το θέμα αυτό βρίσκεται ακόμα σε εκκρεμότητα, καθώς οι τεχνικές υπηρεσίες και οι δικές μας και του Υπουργείου,  ουσιαστικά δεν δέχονται αυτή την εξέλιξη και θα πρέπει να λυθεί νομικά το θέμα» δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης και συνοπτικά παρουσίασε τις διαδικασίες οι οποίες πρέπει να ακολουθηθούν. Δηλαδή  για να αποζημιωθεί ο εργολάβος θα πρέπει να λυθεί πρωτίστως η σύμβαση και έπειτα να γίνει εκ νέου η διαδικασία και να υπογράψει και πάλι τη σύμβαση.

Αρδευτικό: Η υποστελέχωση των υπηρεσιών λειτουργεί αρνητικά

Εμπόδια υπάρχουν και στο θέμα του Αρδευτικού, καθώς εδώ και δύο χρόνια η επιτροπή δεν ανοίγει τις τεχνικές προσφορές, αφήνοντας πίσω τη μελέτη «Η υποστελέχωση των υπηρεσιών του Υπουργείου, έχουν ως αποτέλεσμα να μην συνέρχεται η επιτροπή όπως με ενημέρωσε ο Γ.Γ. Οι υπάλληλοι οι οποίοι ανήκουν σε αυτές τις επιτροπές, είναι αναγκασμένοι να φεύγουν ανά την Ελλάδα, ώστε να ελέγξουν τα έργα. Όπως γίνεται αντιληπτό, αυτοί οι άνθρωποι είναι δύσκολο να συναντηθούν μεταξύ τους, λόγω του φόρτου εργασίας», σχολίασε ο κ. Αδαμόπουλος, ενημερώνοντας παράλληλα για ποιο λόγο έχουν καθυστερήσει τόσο πολύ οι εργασίες.

Ωστόσο ο κ. Κασίμης, υποσχέθηκε πως θα υπάρξει η θεσμοθέτηση μιας συγκεκριμένης ημέρας της εβδομάδας, κατά την οποία θα συνέρχεται σε συνεδρίαση  η επιτροπή «Μετέφερα στο Γ.Γ.  ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, όμως  είναι καθαρά  θέμα των υπηρεσιών. Το εν λόγω ζήτημα απασχολεί ιδιαίτερα και τον Περιφερειάρχη Θεόδωρο Καρυπίδη και έχει πραγματοποιήσει και ο ίδιος συναντήσεις για την επίλυσή του. Στην παρούσα φάση βρισκόμαστε εν αναμονή των εξελίξεων».

Εγγειοβελτιωτικά έργα: Έχουν πλήρη ετοιμότητα

Επιπρόσθετα, υπήρξε η ενημέρωση προς  το Γενικό Γραμματέα για τα εγγειοβελτιωτικά έργα  της περιοχής που έχουν πλήρη ετοιμότητα και έχουν προταθεί να ενταχθούν στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α.) 2014-2020ν «Ο κ. Κασίμης τόνισε πως η σκέψη του Υπουργείου είναι να προκρίνει έργα τα οποία δεν αφορούν κατασκευές νέων φραγμάτων αλλά την υποστήριξη των ήδη υφιστάμενων υποδομών, στη λογική της εξοικονόμησης ενέργειας και υδάτων αλλά και χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», είπε ο κ. Αδαμόπουλος.

Αγρότες: Άφαντες οι αποζημιώσεις

Η συζήτηση έκλεισε με το θέμα των αποζημιώσεων  των αγροτών  κατά την περίοδο του παγετού της περασμένης άνοιξης που έπληξε την περιοχή, με την πλευρά του Υπουργείου να δεσμεύεται να επανεξετάσει το θέμα σε συνεννόηση με τον ΕΛΓΑ «Μετέφερα στον Γ.Γ. το πρόβλημα των αγροτών, καθώς αντιμετωπίζουν ένα τεράστιο πρόβλημα σχετικά με τις αποζημιώσεις τους. Ο κ. Κασίμης, ήταν γνώστης εν μέρει του προβλήματος και μου δήλωσε πως θα ενημερωθεί πλήρως για την κατάσταση από τον ΕΛΓΑ, ώστε να δει πώς μπορεί να κινηθεί πάνω σε αυτό το κομμάτι».

Ο κ. Αδαμόπουλος, ξεκαθάρισε πως το τελευταίο διάστημα δεν επικοινώνησε με το Διοικητή του ΕΛΓΑ για το συγκεκριμένο θέμα, ωστόσο πριν αναχωρήσει για την Αθήνα, πραγματοποίησε συνάντηση με τους αγρότες της περιοχής, προκειμένου να μιλήσει μαζί τους, να ακούσει τα προβλήματά τους και έπειτα να τα μεταφέρει στους αρμόδιους.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.