Τουρκικά ΜΜΕ: Απορρίφθηκε αίτημα για να ανοίξει τζαμί στη Θεσσαλονίκη

Για «παραβιάσεις της ελευθερίας κατά της μουσουλμανικής μειονότητας» κατηγορούν την Ελλάδα τουρκικά ΜΜΕ και συγκεκριμένα η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Daily Sabah, τονίζοντας πως αυτό απορρίφθηκε από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Όπως αναφέρουν ΜΜΕ της Τουρκίας, η Ελλάδα απέρριψε αίτημα της μουσουλμανικής κοινότητας ώστε να ανοίξει χώρο λατρείας στη Θεσσαλονίκη.

Το Ίδρυμα Πολιτισμού Εκπαίδευσης Μουσουλμάνων της Μακεδονίας – Θράκης γράφει η Daily Sabah, υπέβαλε επίσημη αίτηση για το άνοιγμα ενός τόπου λατρείας αφού ολοκλήρωσε τις απαραίτητες προκαταρκτικές προετοιμασίες σύμφωνα με τους νομικούς κανονισμούς.

Προηγούμενες κινήσεις πραγματοποιήθηκαν από τις τοπικές αρχές πριν την επίσημη καταχώριση της αίτησης, μια διαδικασία που διήρκεσε δύο χρόνια.

Αργότερα, το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας άφησε εντελώς στην τύχη του τη διαδικασία αναφέρει η τουρκική εφημερίδα, καθώς το Υπουργείο απέρριψε την αίτηση λόγω «έλλειψης πρόσθετων εγγράφων και τεχνικών λεπτομερειών».

Μέλη του ιδρύματος επέκριναν σφοδρά την απόφαση, τονίζοντας ότι η Ελλάδα υπονοεί πως οι Μουσουλμάνοι της Θεσσαλονίκης και των περιχώρων θα πρέπει να προσεύχονται στους δρόμους όταν η κοινότητα θέλει να εκτελέσει τα θρησκευτικά της καθήκοντα, αναφέρει η τουρκική εφημερίδα.

«Η ανεπιθύμητη στάση της χώρας απέναντι στον μουσουλμανικό πληθυσμό της δεν είναι νέο φαινόμενο» σχολιάζει η εφημερίδα και συνεχίζει: «Για παράδειγμα, μέχρι πρόσφατα, η Αθήνα ήταν γνωστή ως η μόνη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα χωρίς τζαμί, παρόλο που υπάρχουν περίπου 300.000 μουσουλμάνοι στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας. Τον Νοέμβριο του 2020, για πρώτη φορά από τον 19ο αιώνα, η Αθήνα έγινε μάρτυρας των εγκαινίων ενός επίσημου τζαμιού, καθώς τα χρόνια προσπαθειών της μουσουλμανικής κοινότητας τελικά απέδωσαν».

Το δημοσίευμα αναφέρεται ακόμη στην εποχή της Τουρκοκρατίας στη χώρα, λέγοντας πως εκείνη την εποχή «υπήρχαν πολλά τζαμιά και άλλη οθωμανική αρχιτεκτονική σε όλη την Ελλάδα», «ωστόσο, οι ταραχές και η ανεξαρτησία πυροδότησαν ένα κύμα κατά το οποίο όλη αυτή η αρχιτεκτονική καταστράφηκε ή αφαιρέθηκε, αφήνοντας τελικά την Αθήνα χωρίς κανένα τζαμί». «Στην πραγματικότητα, η έλλειψη τζαμιών της Αθήνας είναι κανόνας για την πλειονότητα των ελληνικών πόλεων, καθώς τα μόνα επίσημα επιβεβλημένα τζαμιά στη χώρα βρίσκονται στη βόρεια συνοριακή περιοχή με την Τουρκία, όπου ζουν μέχρι και 150.000 μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας» προσθέτει.

Παράλληλα, αναφέρεται σε «ελληνικές παραβιάσεις των δικαιωμάτων της μουσουλμανικής και της τουρκικής μειονότητάς της, από το κλείσιμο τζαμιών και την κατάρρευση ιστορικών τζαμιών, έως την άρνηση αναγνώρισης της εκλογής των μουσουλμάνων από τους μουσουλμάνους τους» κάτι το οποίο, όπως τονίζεται, έχει καταδικάσει η Τουρκία. «Αυτά τα μέτρα παραβιάζουν τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923, καθώς και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), καθιστώντας την Ελλάδα ένα κράτος που παραβιάζει τον νόμο», λένε Τούρκοι αξιωματούχοι σύμφωνα με την εφημερίδα.

Τέλος, η Daily Sabah αναφέρεται και στους μουφτήδες λέγοντας πως η εκλογή τους «έχει γίνει ένα ακόμη σημείο διαμάχης που προκάλεσε προβλήματα στους μουσουλμάνους της χώρας». «Παρόλο που ρυθμίζεται από τη Συνθήκη της Αθήνας του 1913, ένα σύμφωνο ελληνο-οθωμανικής αυτοκρατορίας που εφαρμόστηκε από την Αθήνα το 1920, ότι η κοινότητα θα μπορεί να εκλέξει τους δικούς τους μουφτήδες, το 1991» σημειώνει η εφημερίδα, «κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου η Ελλάδα ακύρωσε τη συνθήκη και άρχισε παράνομα να διορίζει τους ίδιους τους μουφτήδες. Οι μουφτήδες που διορίστηκαν από το ελληνικό κράτος έκτοτε σφετερίστηκαν το δικαίωμα δικαιοδοσίας των ντόπιων μουσουλμάνων σε θέματα οικογενειακής και κληρονομιάς. Η πλειονότητα των Μουσουλμάνων Τούρκων στη Δυτική Θράκη δεν αναγνωρίζει τους μουφτήδες που διορίζονται από το ελληνικό κράτος και αντ ‘αυτού εκλέγουν το δικό τους» καταλήγει το δημοσίευμα.

ΠΗΓΗ:https://seleo.gr/

You May Also Like

Γενοκτονία των Ποντίων: 102 χρόνια από τον ξεριζωμό του ποντιακού Ελληνισμού

Η Βουλή των Ελλήνων, στις 24 Φεβρουαρίου 1994, αναγνώρισε επίσημα τη γενοκτονία…

Ο 28χρονος σεφ από την Αρκαδία, που πήρε Michelin με το καλημέρα σας

Ο νέος σεφ του Hytra έχει οργώσει την Ελλάδα, έχει στα κιτάπια…

Γιατί οι γονείς της Ελένης Τοπαλούδη ζητούν αποζημίωση 980.000 ευρώ από τους δολοφόνους της

«Για να καταλάβει κάποιος θα πρέπει να έρθει να μείνει μερικές μέρες μαζί μας»

Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της Τζωρτζίνας

Την ενοχή της Ρούλας Πισπιρίγκου ομόφωνα, για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση!

Πετρέλαιο θέρμανσης: Νέα παράταση έκπτωσης μέχρι το τέλος του έτους.

Νέα παράταση έκπτωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης αποφάσισε η HELLENiQ ENERGY.  

«Αβέρωφ ΙΙ»: Εθνική πανστρατιά για την δωρεά φρεγάτας στο ΠΝ από Π.Εμφιετζόγλου

«Αβέρωφ ΙΙ»: Εθνική πανστρατιά για την δωρεά φρεγάτας στο ΠΝ από Π.Εμφιετζόγλου

Δύσκολες ώρες για την Ιωάννα Παλιοσπύρου: Τα άσχημα νέα από τους γιατρούς στο Παρίσι

Δύσκολες ώρες για την Ιωάννα Παλιοσπύρου, η οποία βρίσκεται στο Παρίσι για…

Κρήτη: Ο πιλότος επέλεξε να σηκώσει ξανά το αεροσκάφος για να μην τον σκοτώσει.

«Σας ζητώ συγγνώμη, αλλά μόλις καταφέραμε να μη σκοτώσουμε ένα λαγό» δικαιολογήθηκε ο ίδιος λίγο μετά, προκαλώντας την έκπληξη των επιβατών.

Βίντεο με θρασύτατη κλοπή στη Θεσσαλονίκη: Ο ένας παραπλανεί την οδηγό και άλλος της αρπάζει την τσάντα

Βίντεο με θρασύτατη κλοπή στη Θεσσαλονίκη: Ο ένας παραπλανεί την οδηγό και…