Έρευνα: Αφροδίτη και Άρης έχουν παρόμοια δομικά στοιχεία με την Γη – Αυξάνονται οι πιθανότητες για εμφάνιση ζωής

Το ενδεχόμενο ο γαλαξίας μας να είναι γεμάτος με «υδάτινους» πλανήτες, έφερε στο φως της δημοσιότητας νέα έρευνα του GLOBE Institute στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, η οποία ισχυρίζεται ότι η Γη, η Αφροδίτη και ο Άρης δημιουργήθηκαν από μικρά σωματίδια σκόνης που περιείχαν πάγο και άνθρακα.

Νερό: Ο ακρογωνιαίος λίθος της επιβίωσης

Η ύπαρξη του νερού σε υγρή μορφή είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιβίωση οποιασδήποτε ζωής, με την μορφή τουλάχιστον που την γνωρίζουμε, σε έναν πλανήτη.

Ωστόσο, σημειώνεται ότι οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο ήταν δύσκολο να υπολογιστούν, καθώς πίστευαν πως πλανήτες σαν τη Γη αποκτούν το νερό τους κατά τύχη, μέσω παγωμένων αστεροειδών.

Το νερό υπήρχε από την αρχή δημιουργίας της Γης

Σήμερα, σύμφωνα με την νέα έρευνα, τα στοιχεία δείχνουν ότι το νερό μπορεί να υπήρχε ήδη κατά την διάρκεια σχηματισμού της Γης, κάτι το οποίο τόσο για τη Γη όσο και για την Αφροδίτη και τον Άρη.

Μάλιστα, ο Γιόχανσεν και η ομάδα του χρησιμοποίησαν ένα υπολογιστικό μοντέλο για να υπολόγισαν πόσο γρήγορα σχηματίζονται οι πλανήτες και από ποια δομικά στοιχεία.

Από την μελέτη προκύπτει πως ήταν σωματίδια σκόνης χιλιοστών, από πάγο και άνθρακα, τα οποία 4,5 δισ. χρόνια πριν συσσωρεύτηκαν, στον σχηματισμό αυτού που αργότερα θα γινόταν η Γη.

«Όλα μας τα δεδομένα υποδεικνύουν ότι το νερό ήταν μέρος των δομικών στοιχείων της Γης, από την αρχή ακόμα. Και επειδή το μέριο του νερού είναι συχνό, υπάρχει λογική πιθανότητα να ισχύει για όλους τους πλανήτες στον γαλαξία μας. Ο αποφασιστικός παράγοντας για το αν υπάρχει νερό σε υγρή μορφή είναι η απόσταση του πλανήτη από το άστρο του», εξήγησε ο καθηγητής Άντερς Γιόχανσεν, που ηγήθηκε της μελέτης η οποία δημοσιεύτηκε στο Science Advances.

Ενώ προσθέτει στη συνέχεια: «Μέχρι το σημείο που η Γη είχε φτάσει στο 1% της παρούσας μάζας της, ο πλανήτης μας αναπτύχθηκε αιχμαλωτίζοντας μάζας από πετραάκια γεμάτα με πάγο και άνθρακα.

Η Γη μετά αναπτυσσόταν όλο και ταχύτερα, μέχρι που, μετά από 5 εκατ. χρόνια, έγινε μεγάλη όπως την ξέρουμε σήμερα. Στην πορεία η θερμοκρασία στην επιφάνεια αυξήθηκε απότομα, κάνοντας τον πάγο στα πετραδάκια να εξατμιστεί πέφτοντας προς την επιφάνεια, έτσι ώστε σήμερα μόνο 0,1% του πλανήτη αποτελείται από νερό, αν και το 70% της επιφάνειας της Γης καλύπτεται από νερό».

Αυξάνονται οι πιθανότητες για εμφάνιση ζωής

Συμπερασματικά, αν πλανήτες στον γαλαξία μας έχουν τα ίδια δομικά στοιχεία και τις ίδιες συνθήκες θερμοκρασίας με τη Γη, τότε αυτό συνεπάγεται αυξημένες πιθανότητες να έχουν περίπου την ίδια ποσότητα νερού και ηπείρων με την Γη, άρα και αυξημένες πιθανότητες για την εμφάνιση ζωής.

«Όλοι οι πλανήτες στον Γαλαξία μπορεί να σχηματίστηκαν από τα ίδια δομικά στοιχεία, κάτι που σημαίνει ότι οι πλανήτες με την ίδια ποσότητα νερού και άνθρακα όπως η Γη- και ως εκ τούτου πιθανά σημεία όπου μπορεί να υπάρχει ζωή- εμφανίζονται συχνά γύρω από άλλα άστρα στον γαλαξία μας, εφόσον η θερμοκρασία είναι σωστή», εξηγεί ο Άντερς Γιόχανσεν.

ecozen.gr

You May Also Like

Η Ολυμπία Τελιγιορίδου στην Ημερίδα του Συνεταιρισμού Αγελαδοτρόφων και Αιγοπροβατοτρόφων Δυτικής Θεσσαλίας «Προοπτικές Ανάπτυξης της Φέτας» (VIDEO)

Η Ολυμπία Τελιγιορίδου στην Ημερίδα του Συνεταιρισμού Αγελαδοτρόφων και Αιγοπροβατοτρόφων Δυτικής Θεσσαλίας…

Τη δωρεά 2.800 μασκών προστασίας από τις κυρίες Μαριάννα και Σοφία Ερωτοκρίτου αποδέχθηκε η ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού

Τη δωρεά 2.800 μασκών προστασίας από τις κυρίες Μαριάννα και Σοφία Ερωτοκρίτου…

Κινητό και οδήγηση:  Αυτόφωρο, αφαίρεση άδειας για 2 μήνες και 600 ευρώ πρόστιμο

Κινητό και οδήγηση:  Αυτόφωρο, αφαίρεση άδειας για 2 μήνες και 600 ευρώ…

Επέστρεψε στα καθήκοντά του ο Δήμαρχος Άργους Ορεστικού Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου

Επέστρεψε στα καθήκοντά του ο Δήμαρχος Άργους Ορεστικού Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου

Πότε ο πόνος στην μέση προέρχεται από την Ιερολαγόνια Άρθρωση; Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης, M.Sc Sport Science & Physical Education*

Πότε ο πόνος στην μέση προέρχεται από την Ιερολαγόνια Άρθρωση; Γράφει ο…

Ποιες σχολές προτείνει ο Δήμος Καστοριάς να λειτουργήσουν στο Τ.Ε.Ι Δυτικής Μακεδονίας;

Ποιες σχολές προτείνει  ο Δήμος Καστοριάς να λειτουργήσουν στο Τ.Ε.Ι Δυτικής Μακεδονίας;

Συνάντηση της Μαρίας Αντωνίου με την Ένωση Ελλήνων Ερευνητών

Με την Ένωση Ελλήνων Ερευνητών είχε πριν από λίγο συνάντηση, στην Αθήνα,         …

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 32ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μαθηματικής Παιδείας

Με την συμμετοχή  150 εισηγητών και κεντρικών ομιλητών και περίπου 550 συνέδρων από…