Συνέντευξη τύπου παραχώρησαν στα τοπικά Μ.Μ.Ε.  η  Επικεφαλής του Συνδυασμού “ΕΛΠΙΔΑ”  του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας  Γεωργία Ζεμπιλιάδου και η Περιφερειακή Σύμβουλος Αγνή Κανδύλη προκειμένου να σχολιάσουν  και να κριτικάρουν τον απολογισμό που παρουσίασε προ ημερών ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Σωτήριος Αδαμόπουλος.

Της Χρύσας Κοσμίδου

Η κα Ζεμπιλιάδου τόνισε πως το βασικό σημείο στον απολογισμό του κ. Αδαμόπουλου, είναι πως ο ίδιος τον χαρακτήρισε “θετικό”, γεγονός που εξέπληξε την ίδια «Αν πάρουμε ως δεδομένο ότι ήδη διανύουμε το τρίτο έτος αυτής της Περιφερειακής Αρχής, είναι κατανοητό ότι έχει μεσολαβήσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε να υπάρξει ένα επαρκές δείγμα για να χαρακτηριστεί το έργο του. Η αλήθεια είναι πως μας ξένισε που χαρακτήρισε ως “θετικό” τον απολογισμό, γιατί πραγματικά δεν καταλάβαμε πού ακριβώς αναφέρεται».

Μάλιστα η κα Ζεμπιλιάδου θέλησε να υπενθυμίσει  πως ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης στις 27 Απριλίου του 2014 κατά την παρουσίαση τού ψηφοδελτίου του στην Καστοριά, έκανε λόγο για φτηνό ρεύμα, για την αξιοποίηση του ΤΑΡ,  για την Αρχιτεκτονική Σχολή, για την ανάδειξη των πλουτοπαραγωγικών πόρων της Καστοριάς, τον τουρισμό κ.α. «Σε ποιο σημείο είναι θετικός λοιπόν  ο απολογισμός; Έχουν καταρρεύσει από μόνα τους τα προαναφερόμενα θέματα. Δηλαδή είναι θετικός ως προς αυτά που παρέλαβε;  Η αλήθεια είναι ότι αυτό που είδαμε στον απολογισμό του κ. Αδαμόπουλου είναι ότι ολοκλήρωσε σχεδόν τα έργα που άφησε η προηγουμένη Περιφερειακή Αρχή ΚΑΙ προχώρησαν τα συνήθη έργα, αλλά αυτό δεν ήταν το ζητούμενο».

Η Επικεφαλής του Συνδυασμού “ΕΛΠΙΔΑ” , ξεκαθάρισε πως το ζητούμενο  είναι να υπάρξουν απτά αποτελέσματα  στα πραγματικά και καθημερινά προβλήματα των πολιτών της Π.Ε. Καστοριάς και γενικότερα της Δυτικής Μακεδονίας, και ως προς αυτά θέλησε να δει έναν θετικό απολογισμό «Στην αρχή, δηλαδή όταν ανέλαβαν καθήκοντα,  θα μπορούσαμε να δώσουμε ένα ελαφρυντικό, όμως μετά από 2,5 χρόνια παύει να υπάρχει. Το 2016 ήταν μια χρονιά πάρα πολύ σημαντική καθώς υπήρχε η εμπειρία. Ωστόσο είδαμε έναν κύκλο χαμένων ευκαιριών να εξελίσσεται μπροστά μας» και αναφέρθηκε εκτενώς στις διαπροσωπικές σχέσεις μεταξύ του κ. Καρυπίδη και του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και σημείωσε πως είναι απαράδεκτο, εφόσον υπάρχει αυτό το υπόβαθρο και υφίσταται μια ισχυρή πολιτική δύναμη να μην λύνονται και να μην δρομολογούνται τα σημαντικά θέματα της Περιφέρειας «Για όλους αυτούς τους λόγους, δεν χαρακτηρίζουμε τον απολογισμό “θετικό”, καθώς δεν τον είδαμε!».

Χαμένες ευκαιρίες

Οι χαμένες ευκαιρίες για την Καστοριά, σύμφωνα με την κα Ζεμπιλιάδου, έχουν όνομα. Ειδικότερα είναι ο ΤΑΡ, το ΕΣΠΑ, το αρδευτικό του Νεστορίου, η λίμνη της Καστοριάς, η γούνα, η επιχειρηματικότητα, ο τουρισμός, η υγεία, η καταπολέμηση της ανεργίας και της φτώχειας και η χρηστή διοίκηση «Αυτά έχουν έναν κοινό παρανομαστή. Είναι οι χαμένες ευκαιρίες για την Καστοριά, ενώ θα μπορούσαν να είναι τα δυνατά της σημεία. Θέλουμε βέβαια να σταματήσει ο μύθος ότι είμαστε μια χώρα σε κρίση, καθώς δεν ισχύει, γιατί η εν λόγω Περιφερειακή Αρχή, έχει στη διάθεσή της από τη στιγμή που ανέλαβε χρήματα δεσμευμένα από κανονισμούς. Ειδικότερα 330 εκατομμύρια ευρώ από το ΠΕΠ, 40 εκατομμύρια ευρώ από το Leader, 20 εκατομμύρια ευρώ από το Interreg, 12 εκατομμύρια ευρώ από τον  Τοπικό Πόρο ΔΕΗ (ΕΑΠ), 20 εκατομμύρια ευρώ ανά έτος του ΠΔΕ και  40 εκατομμύρια ευρώ από το ταμειακό υπόλοιπο που παρέλαβε. Πρέπει λοιπόν να απολογηθείς, για το γεγονός ότι  ενώ είχες όλα αυτά τα χρήματα, δεν έχεις  κάνεις το έργο που έπρεπε».

Πρωτιά στην… ανεργία!

Δεν θα μπορούσε να αφήσει ασχολίαστη την ανεργία η κα Ζεμπελιάδου, οπού μιλώντας με αριθμούς είπε πως το 75%  των νέων ανθρώπων της Π.Ε. Καστοριάς είναι άνεργο και το 2016 υπήρξε μια ποσοστιαία μεταβολή της τάξης του 6,85%, όπου προστέθηκαν δηλαδή στους καταλόγους του Ο.Α.Ε.Δ. 1.957 νέοι άνεργοι «Αν  κάποιος έχει  ως βάση αυτά τα νούμερα και  παράλληλα συνυπολογίσει ότι έχουμε  φτάσει στους 16.000 μακροχρόνια ανέργους στη Δυτική Μακεδονία, εύκολα  συνεπάγεται ότι κάτι δεν πάει καλά. Η ανεργία στην υπόλοιπη χώρα μένει σταθερή. Εμείς είμαστε πρώτοι στην ανεργία, άρα κάτι κάνουν καλύτερα οι άλλοι. Όλα αυτά τα 2,5 χρόνια που τρέχει το ΕΣΠΑ, αλλά και το κοινωνικό ταμείο για θέσεις εργασίας, η Δυτική Μακεδονία πήρε μόνο 691 θέσεις».

Στα… Τάρταρα η Εταιρία Τουρισμού

Δριμεία  επίθεση, εξαπέλυσε η κα Ζεμπιλιάδου για την Εταιρία Τουρισμού, καθώς όπως η ίδια δήλωσε δαπανήθηκαν πολλές χιλιάδες ευρώ χωρίς ωστόσο να υπάρχουν πραγματικά αποτελέσματα «Διερωτόμαστε για ποιο λόγο δαπανήθηκαν τόσα χρήματα, αλλά και πού πήγανε. Ειδικά για μια Εταιρία Τουρισμού, η οποία δημιουργήθηκε με το όραμα ότι θα είναι ένας φορέας με κέντρο την Καστοριά, και θα σηκώσει το βάρος για όλη την Περιφέρεια, αυτή τη στιγμή δεν έχει καν στελέχωση. Τι έργο λοιπόν μπορεί να παράγει αυτή η δομή; Αντί να την αναβαθμίσουν λοιπόν, την έχουν ρίξει στα Τάρταρα».

Η  Περιφερειακή Σύμβουλος Αγνή Κανδύλη, ενημέρωσε πως στις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας δεν υπάρχει Εταιρία Τουρισμού και είναι μοναδικό πλεονέκτημα της Π.Ε. Καστοριάς «Θα μπορούσαμε να  χρησιμοποιήσουμε το πλεονέκτημα αυτό και να προωθήσουμε την περιοχή μας σε εκείνο το βαθμό που θα γινόταν αντιληπτά τα αποτελέσματα μέσα από την καθημερινότητά μας, και όχι μέσα από τις εκδηλώσεις που γίνονται για τους λίγους στα στενά όρια της Περιφέρειας. Πρέπει να ξεφύγουμε από τα όριά μας και να γίνουμε γνωστοί ακόμα και σε παγκόσμιο επίπεδο».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Επίδομα πετρελαίου θέρμανσης 2019-2020: Πότε θα καταβληθεί;

 11% φθηνότερη σε σχέση με  τον Οκτώβριο του 2018 η τιμή πετρελαίου…

Απάντηση του Περιφερειάρχη Δυτ. Μακεδονίας στα δημοσιεύματα της κας Ζεμπιλιάδου σχετικά με τη διαχείριση της νόσου Covid 19 στις εκτροφές γουνοφόρων ζώων

  Απάντηση του Περιφερειάρχη Δυτ. Μακεδονίας στα δημοσιεύματα της κας Ζεμπιλιάδου σχετικά…

Ομιλία της Ολυμπίας Τελιγιορίδου στην Ολομέλεια για τον εκλογικό νόμο

Να δώσουμε τον πρώτο λόγο και τον πρώτο ρόλο στον λαό και…

Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς: «Οι εργαζόμενοι της Καστοριάς ενωμένοι να συμμετάσχουν στην Γενική Πανελλαδική Απεργία αύριο Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017»

Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς: «Οι εργαζόμενοι της Καστοριάς ενωμένοι να συμμετάσχουν στην Γενική…

Όμιλος Σαράντη-Ελληνική Διατροφή μαζί για την Εταιρεία Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό Δ.Α.Δ. Ν. Καστοριάς

Οι καταναλωτές μπορούν να στηρίξουν το έργο με αγορά επιλεγμένων προϊόντων

Η Λαϊκή Συσπείρωση εξέδωσε ανακοίνωση για τις δηλώσεις του Δημάρχου Άργους Ορεστικού σχετικά με βανδαλισμούς στις παιδικές χαρές του Δημού

Η Λαϊκή Συσπείρωση εξέδωσε ανακοίνωση για τις δηλώσεις του Δημάρχου  Άργους Ορεστικού…

Σύλληψη 40χρονου ημεδαπού για κλοπή ηλεκτρικού ρεύματος στην Φλώρινα

Σύλληψη 40χρονου ημεδαπού για κλοπή ηλεκτρικού ρεύματος στην Φλώρινα

Γραφείο Ψυχολογικής Υποστήριξης Πολιτών  στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.    Δείτε που μπορούν να απευθύνονται οι πολίτες της ΠΕ Καστοριάς

Γραφείο Ψυχολογικής Υποστήριξης Πολιτών  στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.    Δείτε που μπορούν να…

Ξεκίνησε η συνεδριαση του Δ.Σ. Καστοριάς με μοναδικό θέμα «Ανανέωση συμβάσεων εργασίας υπαλλήλων ΙΔΟΧ»

Ξεκίνησε η συνεδρίαση του Δ.Σ. Καστοριάς με μοναδικό θέμα «Ανανέωση συμβάσεων εργασίας…

“Η κυβέρνηση με την παράδοξη πολιτικής της αφήνει μη λειτουργικές τις έτοιμες ενεργειακές υποδομές του Δήμου Άργους Ορεστικού”

Ολυμπία Τελιγιορίδου