Ο καθηγητής Παιδιατρικής, Γκίκας Μαγιορκίνης, ανέφερε ότι ήδη έχουν αρχίσει οι εμβολιασμοί να βοηθάνε στη μείωση της επίπτωσης στις μεγάλες ηλικιακές ομάδες

Στην Ελλάδα την τελευταία εβδομάδα αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων και η αύξηση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ανέφερε στην καθιερωμένη ενημέρωση ο κ. Μαγιορκίνης. Ωστόσο, μιλώντας για την ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων άφησε μία νότα αισιοδοξίας που προέρχεται από το αντίκτυπο των εμβολιασμών.

Ειδικότερα, όπως είπε «σημαντική» είναι η πτώση της επίπτωσης στους άνω των 65 ενώ στα χαμηλότερα επίπεδα παραμένει η επίπτωση των παιδιών. «Υπάρχουν, λοιπόν, πρώιμα σημάδια ότι οι εμβολιασμοί έχουν αρχίσει να βοηθάνε στη μείωση της επίπτωσης στις μεγάλες ηλικιακές ομάδες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η μεγαλύτερη επίπτωση παρατηρείται στην ηλικιακή ομάδα 40-65 ενώ σταθερά δεύτερη είναι η ηλικιακή ομάδα 18-39. Αυτές οι λεγόμενες «κεντρικές ηλικιακές ομάδες» ηλικίας 18-65 φαίνετια ότι έχουν και τη μεγαλύτερη κινητικότητα αυτήν την περίοδο.

Τεράστια αύξηση κρουσμάτων στην Αττική – αρκετά μικρότερη στη Θεσσαλονίκη

«Στην Αττική η τάση μείωσης των κρουσμάτων που είχαμε εντοπίσει μέχρι την προηγούμενη Παρασκευή έδειξε μία μικρή αναστροφή εντός της τελευταίας εβδομάδας» ανέφερε ο καθηγητής.

Έτσι, νέες διαγνώσεις αυξήθηκαν κατά 40% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ένα ποσοστό αυτής της αύξησης βέβαια, ίσως οφείλεται στα λίγα τεστ της προηγούμενης εβδομάδας εξαιτίας της κακοκαιρίας σχολίασε.

Παρατηρήθηκε διατήρηση και μικρή αύξηση στην πίεση στο Σύστημα Υγείας στην Αττική. Στη Θεσσαλονίκη υπήρξε μικρή αύξηση στα ενεργά κρούσματα. Οι νέες διαγνώσεις αυξήθηκαν κατά 25% αν και δεν καταγράφεται σημαντική αύξηση όσον αφορά την πίεση στο Σύστημα Υγείας της περιοχής.

Επιβάρυνση των ΜΕΘ κατά 12% στην Επικράτεια

Σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, οι ΜΕΘ επιβαρύνθηκαν σε ποσοστό 12%, ποσοστό ελαφρώς υψηλότερο σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα ενώ οι νέες εισαγωγές αυξήθηκαν περίπου στις 300 ανά ημέρα.

Με βάση τις νέες εισαγωγές εντός της προηγούμενης εβδομάδας προέβλεψε μία μικρή αύξηση στις ΜΕΘ και στους θανάτους την επόμενη εβδομάδα.

Συνολικά στην Ελλάδα η επιδημία δείχνει σημεία βραδείας επιβάρυνσης με τοπικές εξάρσεις, οι οποίες αντιμετωπίζονται κατά περίπτωση και ανάλογα με τα χαρακτηριστικά τους.

ΠΗΓΗ:https://www.news4health.gr/