Η AstraZeneca πούλησε το μερίδιό της στη Moderna για περισσότερα από 1 δισ. δολάρια

Η AstraZeneca πούλησε το 7,7% του μεριδίου της στη Moderna για περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια, μετά την άνοδο των μετοχών της αμερικανικής εταιρείας μετά την επιτυχία της στην παραγωγή του εμβολίου κατά του κορονοϊού.

“Κατά τη διάρκεια του 2020, η AstraZeneca πούλησε ένα μέρος του χαρτοφυλακίου μετοχών της, λαμβάνοντας 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια, μεγάλο μέρος των οποίων αφορούσε την πώληση του πλήρους μεριδίου της στη Moderna”, όπως ανακοίνωσε η αγγλο-σουηδική φαρμακευτική εταιρεία στην ετήσια έκθεσή της για το 2020.

Τα μετρητά από την πώληση του μεριδίου στη Moderna θα βοηθήσουν στην ενίσχυση των οικονομικών της AstraZeneca καθώς συνεχίζει να αναπτύσσει τον κλάδο φαρμάκων της και να ολοκληρώσει την εξαγορά της Alexion Pharmaceuticals έναντι 39 δισ. δολαρίων, η οποία θα επεκτείνει τη θέση της στον κλάδο των φαρμάκων για σπάνιες ασθένειες και να ενισχύσει τις πωλήσεις φαρμάκων σε νέες αγορές, ιδίως στην Κίνα.

Η μετοχή της Moderna, η οποία εισήχθη στο Nasdaq το 2018, πενταπλασιάστηκε κατά τη διάρκεια του 2020, αφού η αμερικανική εταιρεία άρχισε να αναπτύσσει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, το οποίο έχει εγκριθεί για επείγουσα χρήση στις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο, μεταξύ άλλων χωρών.

Την περασμένη εβδομάδα, η Moderna ανακοίνωσε ότι αναμένει πωλήσεις ύψους 18,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το εμβόλιό της φέτος – υψηλότερα από την ανταγωνίστρια αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Pfizer, η οποία έχει προβλέψει έσοδα 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις πωλήσεις του εμβολίου που έχει αναπτύξει από κοινού με τη BioNTech.

Η Moderna σχεδιάζει να παράγει τουλάχιστον 700 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της το 2021 και 1,4 δισεκατομμύρια δόσεις το 2022.

Σημειώνεται πως η μετοχή της εταιρείας σημειώνει άνοδο 48% μέχρι στιγμής από την αρχή του έτους. Παράλληλα, η μετοχή της AstraZeneca σημειώνει πτώση 4,8% μέχρι στιγμής φέτος.

Η πώληση του μεριδίου της Moderna έγινε οκτώ χρόνια αφότου ο Διευθύνων Σύμβουλος της AstraZeneca, Pascal Soriot, πραγματοποίησε επένδυση ύψους 240 εκατ.  δολαρίων στη Moderna για να αποκτήσει πρόσβαση στην τεχνογνωσία της εταιρείας σχετικά με το RNA, το οποίο βοηθά στη δημιουργία πρωτεϊνών μέσα στα κύτταρα.

Την περασμένη εβδομάδα, η AstraZeneca ανακοίνωσε ότι εξακολουθεί να στοχεύει στην παροχή 180 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της στην ΕΕ το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

ΠΗΓΗ:https://www.capital.gr/