Χατζηδάκης: Αν δουλέψεις κάποια ημέρα 10 ώρες, κάποια άλλη θα εργαστείς 6

Μιλώντας για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, σύμφωνα με τις προβλέψεις του νέου νομοσχεδίου του Υπ. Εργασίας, ο κ. Χατζηδάκης εξήγησε πως ένας εργαζόμενος θα μπορεί να εργαστεί μια μέρα επί 10 ώρες, οπότε και μια άλλη μέρα θα εργαστεί για 6.

Σε νέες επισημάνσεις για το ωράριο εργασίας προχώρησε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης την Τρίτη, μιλώντας για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο.

Όπως είπε ο υπουργός στον Τ/Σ MEGA πρόκειται για «ένα νομοσχέδιο το οποίο κάνει μια παρέμβαση μεγάλη στο εργατικό δίκαιο της χώρας προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού. Το εργατικό μας δίκαιο είναι των αρχών της δεκαετίας του ’80 όταν δεν υπήρχε ούτε καν ως ιδέα η τηλεργασία κλπ. Ως εκ τούτου πρέπει να επικαιροποιηθεί το δίκαιο μας».

Συνέχισε λέγοντας ότι μεταξύ των διατάξεων που θα φτάσουν στη Βουλή περιλαμβάνονται κι εκείνες που «θα αφορούν στη λεγόμενη διευθέτηση του χρόνου εργασίας» η οποία, θύμισε, «ισχύει από τότε που ήμουν ευρωβουλευτής. Δηλαδή πέρασε η σχετική κοινοτική οδηγία το 2005 ή 2006 εάν θυμάμαι καλά. Υπάρχουν σχετικές ρυθμίσεις σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπάρχει και στην Ελλάδα σχετική ρύθμιση με τα όποια κενά και όποιες ανάγκες προς εφαρμογή».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για την περίπτωση ο εργαζόμενος να δουλέψει 10 ώρες – λόγω της νέας ρύθμισης – ο κ. Χατζηδάκης απάντησε πως κάτι τέτοιο θα γίνεται «μετά από συμφωνία με τον εργοδότη» ενώ «μετά από κάποιο χρονικό διάστημα» ο εργαζόμενος θα απασχοληθεί για 6 ώρες, αντί 8.

Δηλαδή, «ο συνολικός χρόνος εργασίας δεν πρόκειται να αυξηθεί και δεν είναι καμία πατέντα δική μας, ξαναλέω ότι γίνεται σε όλη την Ευρώπη», επέμεινε.

Διευκρίνισε, δε, πως «άλλο είναι οι υπερωρίες και άλλο είναι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Οι υπερωρίες πληρώνονται και πληρώνονται εξτρά», κατά τα οριζόμενα από το νόμο. Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, κατά τα παραπάνω, θα αφορά «σε κάποιες εποχικές δουλειές, σε κάποιες δουλειές που υπάρχει ανάγκη. Δουλεύω λίγο περισσότερο τώρα και κάθομαι κάποιες άλλες ημέρες και δεν δουλεύω», εξήγησε.

Μιλώντας, εξάλλου, για τις ρυθμίσεις σε σχέση με την τηλεργασία, ο αρμόδιος υφυπουργός σημείωσε: «Θα φέρουμε ρύθμιση και για την τηλεργασία γιατί χρειάζεται μια ουσιαστική παρέμβαση στο συγκεκριμένο θέμα διότι η τηλεργασία μπήκε πολύ γρήγορα στη ζωή μας και πρέπει να ρυθμιστεί και για τις επιχειρήσεις και για τους εργαζομένους».

ieidiseis.gr