7 εντυπωσιακά οφέλη της λεβάντας

Κάποια από τα πιο σημαντικά οφέλη της λεβάντας περιλαμβάνουν την ικανότητά της να ανακουφίζει το άγχος, να βελτιώνει τη διάθεση, να προωθεί τον ήρεμο ύπνο, να μειώνει τον ερεθισμό του δέρματος, να αποτρέπει τις λοιμώξεις, να μειώνει τη φλεγμονή, να αποβάλει την πιτυρίδα και να καταπραΰνει το φούσκωμα στο στομάχι.

Τι είναι η λεβάντα;

Σχεδόν σαράντα φυτά από την οικογένεια της μέντας κατηγοριοποιούνται ως λεβάντες, αν και η πιο κοινή μορφή της είναι η Lavandula angustifolia, στην οποία στηρίζεται και το χρώμα της λεβάντας. Αυτό το γένος υπάρχει στην Ευρώπη, την Αφρική, τη Μεσόγειο και σε μέρη της Ασίας. Ο λόγος που χρησιμοποιείται τόσο μαζικά είναι η τεράστια ποικιλία εφαρμογών που έχει, από την τροφή και τα αρώματα μέχρι τα καλλυντικά και τα φάρμακα. Αυτό το φυτό είναι γεμάτο από αιθέρια έλαια, τα οποία έχουν ευεργετικές ιδιότητες στο ανθρώπινο σώμα και αποτελεί μία από τις πιο μοναδικές και αγαπημένες μυρωδιές στον κόσμο.

 

Τα οφέλη της λεβάντας στην υγεία

Η μυρωδιά και η γεύση της λεβάντας είναι υπέροχες, αλλά η μαγεία της κρύβεται στη μεγάλη ποικιλία ωφελειών που έχει για την υγεία μας.

 

Μειώνει το άγχος και το στρες

Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός εφαρμογών της λεβάντας για την ανακούφιση από το άγχος. Οι φυσικές οργανικές ενώσεις που υπάρχουν στα φύλλα και τα λουλούδια της μπορούν να αναδυθούν αν τα τρίψεις ανάμεσα στα δάκτυλά σου και με αυτή την τοπική εφαρμογή να ηρεμήσουν το σώμα και το μυαλό σου, ανακουφίζοντας τις σκέψεις σου και ηρεμώντας τη διάθεσή σου. Μπορείς επίσης να φτιάξεις τσάι με λεβάντα ώστε να έχεις το ίδιο αποτέλεσμα. Τα αντιοξειδωτικά συστατικά του μπορούν να επηρεάσουν το ενδοκρινικό σου σύστημα προκειμένου να μειώσει τα επίπεδα των ορμονών του στρες στο σώμα.

 

Καταπολεμά τα προβλήματα του ύπνου

Εάν αντιμετωπίζεις συχνά αϋπνίες, άπνοια ή έχεις ανήσυχο ύπνο, αυτό μπορεί να επηρεάζει αρνητικά τη ζωή σου. Εάν βάλεις μερικά φύλλα λεβάντας σε καυτό νερό, μπορείς να απολαύσεις ένα υπέροχο τσάι που χρησιμοποιείται για να επιφέρει τον ύπνο και τη χαλάρωση εδώ και χιλιάδες χρόνια. Αυτό συνδέεται στενά με την επίδραση του λουλουδιού στο νευρικό σύστημα και μπορεί να σε βοηθήσει να καθαρίσεις το μυαλό σου από τις αρνητικές σκέψεις. Η λεβάντα χρησιμοποιείται συχνά σε τεχνικές διαλογισμού και τα αιθέρια έλαιά της χρησιμοποιούνται στην αρωματοθεραπεία.

 

Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Όλοι αναζητούν έναν αξιόπιστο τρόπο να ηρεμήσουν το σώμα και το μυαλό και η λεβάντα φροντίζει και για τα δύο. Εάν προσθέσεις τα λουλούδια της στο νερό του μπάνιου σου και χαλαρώσεις στη μπανιέρα για λίγο, τα αντιφλεγμονώδη συστατικά της μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής.

 

Φροντίδα του δέρματος

Ένας απλός τρόπος να φροντίζεις πάντοτε το δέρμα σου είναι να γεμίσεις ένα μπουκάλι με σπρέι με λουλούδια λεβάντας. Όταν θα νιώθεις το δέρμα σου ξηρό ή ερεθισμένο, απλώς ψέκασε με αυτό το νερό την περιοχή και απόλαυσε την γρήγορη ανακούφιση που σου προσφέρει. Αυτό μπορεί και να βοηθά σε χρόνιες παθήσεις όπως η ψωρίαση, το έκζεμα και η ακμή. Εναλλακτικά, μπορείς να προτιμήσεις ένα λάδι με λεβάντα.

 

Αντισηπτικές ικανότητες

Αν και πολλοί άνθρωποι καταφεύγουν στη λεβάντα για χαλάρωση και αρωματοθεραπεία, η επίδρασή της στην καταπολέμηση μίας μόλυνσης είναι θεαματική. Πολλοί είναι αυτοί που τοποθετούν σπασμένα φύλλα επάνω σε πληγές και χτυπήματα για γρήγορη επούλωση και για να αποτρέψουν την ανάπτυξη λοιμώξεων σε αυτά.

 

Φροντίδα των μαλλιών

Εάν παρατηρείς απώλεια των μαλλιών ή οποιαδήποτε άλλη πάθηση που επηρεάζει την ποιότητα των μαλλιών σου, προτίμησε ένα σαμπουάν με βάση τη λεβάντα. Ωστόσο, κάποια από τα οργανικά αντίστοιχα προϊόντα μπορεί να είναι πολύ ακριβά ή ακόμα και να περιέχουν χημικά. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να μουσκέψεις λουλούδια λεβάντας σαν να φτιάχνεις τσάι και να εφαρμόσεις το μείγμα στα μαλλιά σου. Με αυτό τον τρόπο θα δράσει σαν ένα αποτελεσματικό σαμπουάν και να ενισχύσει σημαντικά την υγεία των μαλλιών σου. Εναλλακτικά, προτίμησε ένα σαμπουάν με λεβάντα.

 

 

Προστατεύει την υγεία της καρδιάς σου

Οι ηρεμιστικές ιδιότητες της λεβάντας, οι οποίες προέρχονται από τις οργανικές ενώσεις και τα αντιοξειδωτικά της, επίσης βοηθούν την καρδιά μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και μειώνοντας την ένταση στα αιμοφόρα αγγεία. Αυτό το γεγονός μπορεί να αποτρέψει την αρτηριοσκλήρυνση και άλλα καρδιαγγειακά προβλήματα, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής προσβολής.

 

Αποτρέπει τα προβλήματα της πέψης

Οι πολυφαινόλες που υπάρχουν στη λεβάντα έχουν ένα ευρύ φάσμα επιδράσεων στο σώμα. Μπορούν να εμποδίσουν την ανάπτυξη επικίνδυνων βακτηριδίων και την συσσώρευση αερίων στο έντερο.  Έτσι, η λεβάντα καταπραΰνει τις στομαχικές διαταραχές, μειώνει το πρήξιμο και εξαλείφει τις κράμπες. Μπορείς, εκτός από τσάι, να μασήσεις και τα φύλλα της λεβάντας προκειμένου να καρπωθείς όλα τα ευεργετικά της οφέλη.

ΠΗΓΗ:https://www.geapharmacy.gr/

You May Also Like

Καστοριά: Ενημερωτικές ομιλίες για την υγεία των ματιών και της καρδιάς

Συμμετέχει η Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς με την ιδιότητα της καρδιολόγου

Ποιες τροφές να αποφεύγεις αν έχεις άγχος ή κατάθλιψη

Ποιες τροφές να αποφεύγεις αν έχεις άγχος ή κατάθλιψη

12 υπερηχοτομογράφοι υψηλής ευκρίνειας για την ενίσχυση του Ε.Σ.Υ., δωρεά της οικογένειας Κυριακόπουλου

12 υπερηχοτομογράφοι υψηλής ευκρίνειας για την ενίσχυση του Ε.Σ.Υ., δωρεά της οικογένειας…

Η αποκατάσταση της μυϊκής λειτουργίας του ανθρώπινου σώματος δεν είναι απλά σετ & επαναλήψεις/Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης

  Η αποκατάσταση της μυϊκής λειτουργίας του ανθρώπινου σώματος δεν είναι απλά…

Τσιγαρόβηχας – Αντιμετώπιση: Τα έξι βήματα για να ηρεμήσετε

Τσιγαρόβηχας – Αντιμετώπιση: Τα έξι βήματα για να ηρεμήσετε

Ποια τρόφιμα βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού;

Ποια τρόφιμα βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού;

Ιδανικές τροφές για την καλύτερη υγεία της γυναίκας

Ιδανικές τροφές για την καλύτερη υγεία της γυναίκας

Τα όρια αντοχής του ανθρώπου στον καύσωνα είναι μικρότερα από όσο πιστεύαμε

Νέα μελέτη δημιουργεί νέα δεδομένα για τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνουμε στην υπερβολική ζέστη.