Η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» με αποκορύφωμα την 22α Σεπτεμβρίου «Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο» από το 2002 έχει καθιερωθεί ως θεσμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας και κατ’ επέκταση για την διαμόρφωση και ανάπτυξη περιβαλλοντικού ήθους. Σκοπός των δράσεων που υλοποιούνται είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών στη χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησής στην πόλη τους.

Ο Δήμος Καστοριάς και πιο συγκεκριμένα η Αντιδημαρχία Αθλητισμού – Τουρισμού με επικεφαλή τον Αντιδήμαρχο κ. Δημήτρη Πετρόπουλο στα πλαίσια του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας που γιορτάστηκε στις 4 Οκτωβρίου λόγω των εθνικών εκλογών που είχαμε στη χώρα μας προχώρησε στη διοργάνωση «Ποδηλατοδρομίας» την Κυριακή 4 Οκτωβρίου στην Καστοριά , με σκοπό την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε περιβαλλοντικά και όχι μόνον προβλήματα, που προκαλούνται από την καθολική χρήση του αυτοκινήτου και όχι μόνο.

Mε μότο λοιπόν «Λέμε… Ναι, στο ποδήλατο Ναι, στη ζωή»  και  στόχο την ευαισθητοποίηση και δραστηριοποίηση των πολιτών-κατοίκων στη χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης στην πόλη τους,  ο Δήμος Καστοριάς και η Αντιδημαρχία Αθλητισμού διοργάνωσαν με όχι τόσο μεγάλη επιτυχία από πλευράς προσέλευσης κόσμου καθώς οι άνθρωποι του δήμου περίμεναν μεγαλύτερη συμμετοχή, λαϊκή ποδηλατοδρομία την Κυριακή 4 Οκτωβρίου στις  11το πρωί.

Σε συνεργασία με τον «Ποδηλατικό Σύλλογο 620″, την «Ομάδα Εθελοντών Δήμου Καστοριάς», το «Εθελοντικό Τμήμα Αντιμετώπισης Καταστροφών Καστοριάς – ΕΤΑΚ», τον σύλλογο «Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας Καστοριάς» και την εταιρεία «Ποδηλάτης», πραγματοποιήθηκε η λαϊκή ποδηλατοδρομία απόστασης 10 χιλιομέτρων από 11το πρωί έως 1 το μεσημέρι , η οποία ήταν ανοιχτή σε όλες τις ηλικίες που επιθυμούν να συμμετέχουν στηρίζοντας το άθλημα, αλλά και το δικαίωμα χρήσης του μέσου.

Η διαδρομή που ακολούθησαν οι συμμετέχοντες ήταν η εξής:  Αφετηρία Πλατεία Μακεδονομάχων- Λεωφόρος Νίκης   -Ιουστινιανού -Αλ. Κομνηνού -11ης Νοεμβρίου -Μ. Αλεξάνδρου- Ορεστιάδος-  Μαυριωτίσσης- Στρατηγού Σουγγαρίδη -Λεωφόρος Νίκης και   Τερματισμός: Λεωφόρος Νίκης – πλατεία Μακεδονομάχων .

Στην ποδηλατοδρομία συμμετείχαν με χαρούμενη διάθεση μαθητές από σχολεία της πόλης, σπουδαστές, φοιτητές, οικογένειες με μικρά παιδιά και άλλοι πολίτες .

Σε όλο αυτό το εγχείρημα από τους διοργανωτές  δόθηκε κοινωνική διάσταση. Μέσα από την ενεργό συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών σε θέματα βοήθειας ευπαθών ομάδων και σε συνεργασία με το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Καστοριάς και τον σύλλογο «Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας Καστοριάς», οι συμμετέχοντες στην ποδηλατοδρομία αλλά και όσοι πολίτες επιθυμούσαν και μπόρεσαν προσέφεραν συσκευασμένα τρόφιμα και πλαστικά καπάκια, τα οποία υποδέχτηκαν με μεγάλη χαρά οι εθελοντές που βρίσκονταν στο σημείο εκκίνησης της ποδηλατοδρομίας.

Ο τερματισμός πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Μακεδονομάχων , όπου δόθηκαν  και αναμνηστικά μετάλλια στους συμμετέχοντες για την εμπειρία τους στην πρώτη ποδηλατοδρομία με την ευχή όλων, αλλά κυρίως της δημοτικής αρχής δια στόματος του δημάρχου Ανέστη Αγγελή το ποδήλατο να μπει για τα καλά στη ζωή των πολιτών του Δήμου Καστοριάς αναφέροντας τα εξής ‘’ Είναι μια εκδήλωση που γίνεται πρώτη φορά στην πόλη μας αντιγράφοντας προσπάθειες άλλων πόλεων ειδικότερα Ευρωπαϊκών. Μπαίνει το ποδήλατο στη ζωή μας και μπαίνει κυρίως για λόγους κυκλοφοριακούς, για λόγους αθλητικούς και κοινωνικούς. Ζωντανεύει η πόλη με τη συμμετοχή των παιδιών και σε κάθε περίπτωση εύχομαι αυτή η πρωτοβουλία της Αντιδημαρχίας Αθλητισμού – Τουρισμού να συνεχιστεί στο μέλλον και η συμμετοχή να είναι πολύ μεγαλύτερη.’’

Για το αν υπάρχει στα σχέδια της δημοτικής αρχής κάποια δημιουργία ποδηλατόδρομου και αν αυτό είναι εφικτό ο κ. Αγγελής τόνισε ‘’ Στόχος μας είναι να γίνει ποδηλατόδρομος στην Καστοριά. Ήδη υπάρχει μελέτη για τη δημιουργία ποδηλατόδρομου στον μεγάλο γύρω της λίμνης αλλά και γιατί όχι και στον εσωτερικό γύρο λίμνης και γενικά να διοργανώνονται στην πόλη μας ποδηλατοδρομίες πανελλήνιας εμβέλειας και Βαλκανικής. Στοχεύουμε στις νέες προγραμματικές εκφράσεις το ποδήλατο να κυριαρχήσει στην Καστοριά. ‘’

Ο θεσμός της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας

Η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» από το 2002 έχει καθιερωθεί ως ο σημαντικότερος θεσμός σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας και κατ’ επέκταση για την διαμόρφωση και ανάπτυξη περιβαλλοντικού ήθους.

Σκοπός των δράσεων που υλοποιούνται είναι η ενθάρρυνση των ευρωπαϊκών τοπικών αρχών στην εισαγωγή και προώθηση βιώσιμων τρόπων μεταφοράς και η ευαισθητοποίηση των πολιτών στη χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησής στην πόλη τους.

Κορύφωση των εκδηλώσεων αποτελεί η «Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο», κατά τη διάρκεια της οποίας καθορίζονται ειδικές αστικές ζώνες όπου επιτρέπεται η κυκλοφορία μόνο για τους πεζούς, τους ποδηλάτες και τις δημόσιες συγκοινωνίες.

Ο ρόλος του Υπουργείου Περιβάλλοντος στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας είναι καταλυτικός, συντονίζοντας και διαχέοντας την πληροφορία στους δήμους της χώρας, καθώς και συνεισφέροντας στο σχεδιασμό διαφόρων δράσεων σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο.

Το 2014 συμμετείχαν ενεργά στην «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» περισσότερες από 2.011 πόλεις από 44 χώρες τόσο Ευρωπαϊκές όσο και μη.

Κάθε χρόνο βραβεύεται από ειδική ανεξάρτητη επιτροπή εμπειρογνωμόνων η πόλη με τις καλύτερες επιδόσεις στην προώθηση βιώσιμων, εναλλακτικών τρόπων μεταφοράς και στην ενεργή συμμετοχή των πολιτών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Περισσότερες 1.400 προσλήψεις εποχικού προσωπικού σε Δήμους. Ανάμεσά τους και ο Δήμος Καστοριάς

Περισσότερες 1.400 προσλήψεις εποχικού προσωπικού σε Δήμους. Ανάμεσά τους και  ο Δήμος…

411 θέσεις εργασίας στη ΔΕΗ. Πρόσληψη έκτακτου προσωπικού στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας

411 θέσεις εργασίας στη ΔΕΗ. Πρόσληψη έκτακτου προσωπικού στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής…

Ε.Ο.Γ.: Ενίσχυση της εξωστρέφειας των μεταποιητικών επιχειρήσεων με το πρόγραμμα “Επιχειρούμε Έξω”

Ε.Ο.Γ.: Ενίσχυση της εξωστρέφειας των μεταποιητικών επιχειρήσεων με το πρόγραμμα “Επιχειρούμε Έξω”

Ανατροπή με το επίδομα θέρμανσης! Γιατί καθυστερούν οι αποφάσεις (;)

Ανατροπή με το επίδομα θέρμανσης! Γιατί καθυστερούν οι αποφάσεις (;)

Χριστίνα Γκαρά: Μια Καστοριά φιλική στον αθλητισμό και τα παιδιά

Συνέντευξη με την υποψήφια Τοπική Σύμβουλο Δ.Κ. Καστοριάς με τον συνδυασμό «ώρα για δουλειά- συνεχίζουμε»

  Σημαντικές αποφάσεις από το Δημοτικό Συμβούλιο Νεστορίου, στην πρώτη δια ζώσης συνεδρίαση μετά το ξέσπασμα της επιδημίας του κορονοϊού

  Σημαντικές αποφάσεις από το Δημοτικό Συμβούλιο Νεστορίου, στην πρώτη δια ζώσης…

Στην Καστοριά η Διεξαγωγή της 33ης Αμφικτιονίας- το Πανελλήνιο Συνέδριο Εθελοντών Αιμοδοτών

Συγχαίρουμε ιδιαιτέρως  τους Συλλόγους Αιμοδοτών Καστοριάς

Κορέστεια, τα πλινθόκτιστα χωριά της Καστοριάς που ερήμωσαν. Εκεί συγκρούστηκαν ανελέητα οι Μακεδονομάχοι με τους Βούλγαρους κομιτατζήδες και σκοτώθηκε ο Παύλος Μελάς

Κορέστεια, τα πλινθόκτιστα χωριά της Καστοριάς που ερήμωσαν. Εκεί συγκρούστηκαν ανελέητα οι…

Συνελήφθησαν 2 αλλοδαποί σε περιοχή της Κοζάνης για μεταφορά μη νόμιμου μετανάστη

Συνελήφθησαν 2 αλλοδαποί σε περιοχή της Κοζάνης για μεταφορά μη νόμιμου μετανάστη