Λάρισα: Για τρίτο 24ωρο σε σκηνές και αυτοκίνητα οι σεισμόπληκτοι – Έφθασαν τα πρώτα τροχόσπιτα

Μέσα σε σκηνές ή αυτοκίνητα παρέμειναν για τρίτο συνεχόμενο βράδυ οι περισσότεροι από τους σεισμόπληκτους στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι έλεγχοι στα κτήρια της περιοχής, ώστε να διαπιστωθεί εάν έχουν υποστεί ζημιές. Εντός της ημέρας (6/3) αναμένεται να φθάσουν τα πρώτα τροχόσπιτα, προκειμένου να στεγαστούν οι πληγέντες, ενώ τις επόμενες ημέρες θα αποσταλούν και οικίσκοι.

Πριν από λίγη ώρα, έφθασαν τα πρώτα τροχόσπιτα

 

Η σεισμική ακολουθία συνεχίζεται, ενώ σήμερα επισκέφθηκε την περιοχή ο υφυπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ώστε να αξιολογήσει την κατάσταση και να ανακοινώσει μέτρα ανακούφισης των πληγέντων. Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχτηκαν για έξι μήνες ο δήμος Τυρνάβου, η δημοτική κοινότητα Ποταμιάς του δήμου Ελασσόνας και ο δήμος Φαρκαδόνας.

Στις αυτοψίες που πραγματοποίησαν χθες συνεργεία σε 841 σπίτια, διαπιστώθηκε πως τα 520 δεν είναι κατοικήσιμα. Επιπλέον, έχουν ελεγχθεί 22 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων ακατάλληλοι είναι οι 12. Συνεχίζεται, παράλληλα, η υποβολή αναφορών προς τον δήμο Λαρισαίων από κατοίκους και της πόλης της Λάρισας, για την εμφάνιση ρωγμών σε σπίτια.

Όσον αφορά στο δίκτυο ύδρευσης, στην πόλη παραμένουν τα προβλήματα, καθώς εντοπίστηκε έντονη θολότητα στο νερό, μετά τις ισχυρές σεισμικές δονήσεις.

Αν και ΔΕΥΑΛ ανακοίνωσε ότι έχει γίνει η αποκατάσταση των ζημιών στο δίκτυο ύδρευσης, σημειώνεται, πως λόγω του μεγάλου μεγέθους του δικτύου ύδρευσης αλλά και του περιορισμού χρήσης των προβληματικών γεωτρήσεων, συστήνεται στους καταναλωτές ο περιορισμός της κατανάλωσης για όλες τις χρήσεις στις απολύτως αναγκαίες ποσότητες, προκειμένου να εξομαλυνθεί σταδιακά η λειτουργία του δικτύου.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, σημείωσε πως συνεχίζεται ο σχεδιασμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του υπουργείου Υποδομών για τη σταδιακή αντιμετώπιση των προβλημάτων, ενώ στο επίκεντρο βρίσκεται η στέγαση των κατοίκων.

Ο Κώστας Αγοραστός δήλωσε ότι σήμερα αναμένονται να φτάσουν από το υπουργείο Υποδομών στις περιοχές Ελασσόνας-Τυρνάβου ένας πρώτος αριθμός 40 τροχόσπιτων, ώστε να βελτιωθεί η μετεγκατάσταση ενός αριθμού ανθρώπων, ενώ η διαδικασία αυτή θα συνεχιστεί και τις επόμενες ώρες, όπου αναμένεται σταδιακά να καταφθάνουν νέα τροχόσπιτα, αλλά και μεγαλύτεροι οικίσκοι που θα εγκατασταθούν όπου χρειάζεται σε συνεργασία με τους δήμους.

Ο ίδιος, δήλωσε πως στις πληγείσες περιοχές συνεχίζεται η τροφοδοσία των κατοίκων με είδη πρώτης ανάγκης ειδικά για τους ανθρώπους που δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Ακόμη, στα ειδικά διαμορφωμένα σημεία στο Δαμάσι του Δήμου Τυρνάβου και αλλού, όπου έχουν εγκατασταθεί μέχρι σκηνές για τους πληγέντες, συνεχίζεται η τροφοδοσία των κατοίκων με κουβέρτες, υπνόσακους, πόσιμο νερό και φαγητό, ενώ έχει ολοκληρωθεί και η διαδικασία ηλεκτροδότησης ώστε να διασφαλιστεί η δυνατότητα να λειτουργήσουν θερμαντικά σώματα για την προστασία των κατοίκων από το κρύο.

Πέτσας από τις σεισμόπληκτες περιοχές: Δίνουμε άμεση λύση στη στέγαση των κατοίκων 

Σε ευρεία σύσκεψη στο Ζάρκο του δήμου Φαρκαδόνας, που επλήγη από τους πρόσφατους σεισμούς, συμμετείχε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν -μεταξύ άλλων- ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο αντινομάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, δήμαρχοι της περιοχής και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

5257064.jpg

5257059.jpg

Νωρίτερα, κατά τη μετάβαση στο Ζάρκο, ο κ. Πέτσας συναντήθηκε με τη μεγάλη φάλαγγα των τροχόσπιτων, τα οποία μεταφέρονταν στο Δαμάσι, όπου έκανε μικρή στάση δηλώνοντας:

«Δίνουμε άμεση λύση στη στέγαση των κατοίκων, αφού εκτός από τις σκηνές, τους παραδίδουμε σήμερα και τα 37 τροχόσπιτα. Μέσα στην εβδομάδα θα μεταφέρουμε και τους οικίσκους για τα χωριά Δαμάσι, Μεσοχώρι και Ζάρκο. Ο κόσμος πρέπει να ξέρει ότι είμαστε εδώ, όλοι μαζί, κυβέρνηση, περιφέρεια και δήμοι».

5257070.jpg

5257132.jpg

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός δήλωσε: «Οι δήμαρχοι να είναι έτοιμοι να μας υποδείξουν τους χώρους και να τους προετοιμάσουν» ώστε, όπως είπε, ηλεκτροδότηση, ύδρευση και αποχέτευση να είναι έτοιμα αφού τα 37 τροχόσπιτα είναι πλέον στην περιοχή.

Προηγουμένως, ο αν. υπουργός είχε βρεθεί στο Μεσοχώρι, όπου συνομίλησε με κατοίκους του χωριού και στη συνέχεια επιθεώρησε τους χώρους όπου θα στηθούν τροχόσπιτα και μέχρι αύριο θα έχουν ολοκληρωθεί και οι υποδομές με την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και αποχέτευσης.

5257060.jpg

5257067.jpg

5257071.jpg

Ο κ. Πέτσας άκουσε τα προβλήματα των κατοίκων που έχασαν τα σπίτια τους από τους καταστροφικούς σεισμούς και τους ζήτησε να κάνουν υπομονή, καθώς όπως τόνισε «η κυβέρνηση είναι δίπλα σας».

Ακολούθως, επισκέφτηκε τον κατεστραμμένο ναό του Αγίου Δημητρίου στο Μεσοχώρι, ο οποίος έχει υποστεί μεγάλες ζημιές και στη συνέχεια μετέβη στη γέφυρα του Τιταρήσιου ποταμού όπου εργάζονται συνεργεία των τεχνικών υπηρεσιών της περιφέρειας Θεσσαλίας προκειμένου να επισκευαστεί η γέφυρα από τις ζημιές που προκλήθηκαν από δυο μεγάλους σεισμούς και ως το βράδυ να δοθεί προς χρήση.

Μετά τη σύσκεψη που είχε ο αν. υπουργός στο Ζάρκο και λίγο πριν αναχωρήσει, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Βρισκόμαστε στο Ζάρκο και προσπαθούμε να κάνουμε ότι μπορούμε περισσότερο για να απαλύνουμε τον πόνο των κατοίκων. Οι υποδομές και η κοινωνική προστασία είναι οι στόχοι μας. Θέλουμε να βρεθεί και να υπάρξει αξιοπρεπής στέγη για τους κατοίκους και ήδη ήρθαν, κι εδώ στο Ζάρκο, τα τροχόσπιτα».

Παράλληλα, προσέθεσε πως «βρήκαμε τον χώρο όπου θα στηθούν οι οικίσκοι. Επίσης εδώ στο Ζάρκο είδα ότι είναι επαρκής η σίτιση και σε όλο το δήμο Φαρκαδόνας έχουμε τις απαραίτητες ποσότητες φαγητού για τον κόσμο».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο οποίος συμμετείχε στη σύσκεψη, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως «από τις πρώτες στιγμές είμαστε παρόντες. Ο κρατικός μηχανισμός και η πολιτική προστασία παρείχαν άμεση στήριξη στους πληγέντες και ο ΔΕΔΔΗΕ ρευματοδότησε άμεσα τις σκηνές στο Ζάρκο. Ο αγώνας είναι για την επόμενη μέρα, ώστε όλοι οι άνθρωποι να παραμείνουν στα χωριά τους χωρίς κανέναν φόβο».

Τέλος ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός δήλωσε: «Είμαστε εδώ για να δώσουμε λύσεις. Το δημοτικό σχολείο που έπαθε ζημιές θα στεγαστεί στο κτίριο του παλιού γυμνασίου Ζάρκου. Κάναμε αυτοψία και είναι σε άριστη κατάσταση, το υπουργείο Παιδείας θα κρίνει πότε θα επαναλειτουργήσουν τα σχολεία».

Τσίπρας για τους σεισμόπληκτους: Άμεσα αποζημιώσεις, εμβολιασμός, 6μηνη φορολογική απαλλαγή

Την άμεση και ουσιαστική στήριξη των σεισμοπαθών στην ευρύτερη περιοχή της Ελασσόνας ζήτησε από την Πολιτεία ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος από το πρωί του Σαββάτου περιοδεύει στις πληγείσες περιοχές.

Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη η κυβέρνηση να προχωρήσει σε έκτακτο εμβολιασμό των κατοίκων της περιοχής που θα αναγκαστούν να μείνουν για αρκετό διάστημα εκτός των σπιτιών τους.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε χαρακτηριστικά πως πρέπει να στηριχθούν οι κάτοικοι γρήγορα, «να δοθούν οι αποζημιώσεις, να γίνουν οι αυτοψίες να ξεκινήσουν γρήγορα οι αποκαταστάσεις. Και κυρίως να προβλεφθεί η παρουσία των κατάλληλων κοντέινερ στην περιοχή, για να μπορέσουν οι άνθρωποι να ανταπεξέλθουν ενδεχομένως άσχημες καιρικές συνθήκες τις επόμενες ημέρες».

ΤΣΙΠΡΑΣ

ΤΣΙΠΡΑΣ

ΤΣΙΠΡΑΣ

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις που επλήγησαν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία τόνισε ότι είναι κρίσιμο, πέραν των προβλεπόμενων αποζημιώσεων, να προβλεφθεί εξάμηνη απαλλαγή τους από φορολογικές υποχρεώσεις με βάση το μοντέλο της Εύβοιας.

Ο Αλέξης Τσίπρας που προηγουμένως είχε συνομιλήσει με τους κατοίκους και είχε δει τις μεγάλες καταστροφές που άφησε ο σεισμός στο Δαμάσι τόνισε ότι «είμαστε όλοι δίπλα στους πληγέντες, στεκόμαστε στον πόνο τους, συνδράμουμε και πιστεύω ότι η ανταπόκριση από την πλευρά της Πολιτείας πρέπει να είναι άμεση, γρήγορη και ουσιαστική. Είναι μια φυσική καταστροφή και πρέπει όλοι να ενώσουμε δυνάμεις για να την αντιμετωπίσουμε».

Χαρακτήρισε «ευτύχημα» το γεγονός ότι «μέσα στην μεγάλη αυτή καταστροφή, που άφησε πίσω εικόνες βομβαρδισμένου τοπίου, δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές», ενώ εξήρε την ψυχραιμία των κατοίκων και ιδιαίτερα των εκπαιδευτικών κι των μικρών μαθητών. «Οι καταστροφές είναι πολύ μεγάλες. Οι ζημιές στα σπίτια είναι πολλές. Πάρα πολλά σπίτια δεν μπορούν να κατοικηθούν και οι πολίτες εδώ στην περιοχή περνούν δύσκολες ώρες» τόνισε.

ΤΣΙΠΡΑΣ

ΤΣΙΠΡΑΣ

ΤΣΙΠΡΑΣ

Εμβολιασμός πληγέντων

Ο κ. Τσίπρας έδωσε ιδιαίτερη εμφαση στον κατ΄ εξαίρεση εμβολιασμό των πληγέντων, μιας αφού η φυσική αυτή καταστροφή ήρθε σε μια χρονική στιγμή που παρατηρείται έξαρση της πανδημίας.

«Θεωρώ λοιπόν κρίσιμο, και απευθύνω έκκληση να δοθεί κατ΄ εξαίρεση προτεραιότητα για τον εμβολιασμό των ανθρώπων που ζουν αυτές τις μέρες σε καταυλισμούς σε σκηνές ή σε κοντέινερ, θα μείνουν για αρκετές ημέρες ενδεχομένως έξω από τα σπίτια τους» επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνοντας ότι «θα ήταν ό,τι χειρότερο θα μπορούσε να συμβεί αν μαζί με αυτή την συμφορά και την απίστευτη δυσκολία να μένει κανείς έξω από το σπίτι του, να έχει να αντιμετωπίσει ενδεχομένως και μια έξαρση των κρουσμάτων στην περιοχή».

Στην συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε το Μεσοχώρι, όπου μίλησε με τους κατοίκους.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, του έκανε ενημέρωση για την μετασεισμική δραστηριότητα ο καθηγητής κ. Παπαζάχος.

ΤΣΙΠΡΑΣ

ΤΣΙΠΡΑΣ

ΤΣΙΠΡΑΣ

Στο Μεσοχώρι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει και να ευχαριστήσει το κλιμάκιο της ΕΜΑΚ που βρίσκεται στην περιοχή. Μάλιστα, είχε την ευκαιρία να γνωρίσει και τον διασώστη-σκύλο που είχε το κλιμάκιο μαζί του, ο οποίος όπως ενημέρωσαν τον κ. Τσίπρα ονομάζεται… Φιντέλ:

ΤΣΙΠΡΑΣ

Στη συνέχεια θα πραγματοποιήσει σύσκεψη με τους εκπροσώπους τοπικών φορέων στο Δημαρχείο της Ελασσόνας.

ieidiseis.gr

 

You May Also Like

Κτηματολόγιο: Πώς θα υποβάλετε την e-δήλωση από το σπίτι;

Κτηματολόγιο: Πώς θα υποβάλετε την e-δήλωση από το σπίτι;

Τα ιατρεία των ιδιωτών ιατρών παραμένουν ανοιχτά στηρίζοντας την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Τα ιατρεία των ιδιωτών ιατρών παραμένουν ανοιχτά στηρίζοντας την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

«Δεν είναι κακοποίηση, αλλά η κουλτούρα του νησιού – Κάποτε κουβαλούσαν πολεμοφόδια»

«Η άλλη λύση είναι να πάρουμε ανθρώπους» λέει ο δήμαρχος Ύδρας για τα μουλάρια που μετέφεραν ψυγεία

Λυδία Κονιόρδου: Αποπειράθηκαν να με βιάσουν όταν ήμουν 15 ετών

Λυδία Κονιόρδου: Αποπειράθηκαν να με βιάσουν όταν ήμουν 15 ετών

Τροπολογία Λιβανού: Παρατείνεται έως 31.12.2021 η προθεσμία αίτησης για μετάκληση εποχικών εργατών γης διάρκειας 30 έως 90 ημερών – Παράταση της βραχείας διαμονής τους για επιπλέον 90 ημέρες

Τροπολογία Λιβανού: Παρατείνεται έως 31.12.2021 η προθεσμία αίτησης για μετάκληση εποχικών εργατών…

Νέο “κύμα” απολύσεων ετοιμάζεται να κάνει ο Μαρκ Ζούκενμπεργκ, περίπου έξι μήνες μετά την ανακοίνωση 11.000 απολύσεων.

Meta: Ο Ζούκενμπεργκ ετοιμάζεται για ακόμη 10.000 απολύσεις

ΑΣΕΠ: Την επόμενη εβδομάδα οι αιτήσεις για 209 μόνιμες θέσεις στην ΕΥΔΑΠ

ΑΣΕΠ: Την επόμενη εβδομάδα οι αιτήσεις για 209 μόνιμες θέσεις στην ΕΥΔΑΠ

Βασιλάκης – Aegean: “Καίμε χρήμα” για να συνεχίζουμε να πετάμε. Η χειρότερη χρονιά στην ιστορία μας

Table of Contents Hide Βασιλάκης – Aegean: “Καίμε χρήμα” για να συνεχίζουμε…