5 τρόποι για να ανακουφιστείτε από τη φαγούρα

Η φαγούρα (ή κνησμός όπως λέγεται επιστημονικά) είναι το ενοχλητικό αίσθημα που προέρχεται από τον ερεθισμό υποκατηγορίας νευρικών ινών του δέρματος.

Σε ορισμένες περιπτώσεις η φαγούρα μπορεί να είναι αποτέλεσμα δερματικής πάθησης (εξάνθημα, ψωρίαση, δερματίτιδα), ή και να συνδέεται με ένα πιο σοβαρό πρόβλημα υγείας, όπως είναι η αλλεργική αντίδραση σε ορισμένες τροφές.

5 απλούς τρόπους για να ανακουφιστείτε από τη φαγούρα.

-Η φαγούρα είναι πιθανό να προκληθεί και από την επαφή με μάλλινες κουβέρτες, σκληρά υφάσματα, ή όταν φοράτε στενά ρούχα. Για να ανακουφιστείτε, προτιμήστε χαλαρά ρούχα που βοηθούν το δέρμα να «αναπνεύσει».

-Το άγχος μπορεί να επηρεάσει την υγεία του δέρματος και να ευνοήσει την εκδήλωση αυτοάνοσων δερματικών παθήσεων, όπως είναι το έκζεμα. Η άσκηση, η ψυχοθεραπεία και ο διαλογισμός, είναι πρακτικές που μπορούν να βοηθήσουν στην υποχώρηση των δερματικών εξάρσεων που προκαλεί.

-Οι κρύες κομπρέσες, μειώνουν τα επίπεδα φλεγμονής στο σώμα καθώς ελαττώνουν τα νευρικά ερεθίσματα, ανακουφίζουν από τον πόνο και αντιμετωπίζουν τον ερεθισμό.

-Διατροφή: Η φαγούρα μπορεί να είναι αποτέλεσμα δυσανεξίας σε κάποια τροφή, ενώ μπορεί να μαρτυρά και ανεπάρκεια βιταμινών.

-Οι περισσότερες κρέμες που κυκλοφορούν στο εμπόριο περιέχουν αλκοόλη, αρώματα και πετρέλαιο, συστατικά που είναι πιθανό να ερεθίζουν την επιδερμίδα. Φτιάξτε την δική σας ενυδατική κρέμα χρησιμοποιώντας ορισμένα από τα πιο αγνά και απλά υλικά που έχετε στην κουζίνα, όπως είναι το μέλι, η βρώμη και το γιαούρτι.

Πηγή: foodmatters.com , onmed.gr