Κίμων Μηταλίδης: Απάντηση στην Κατερίνα Σπύρου, αναφορικά με τις ανακοινώσεις της για τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα τη ΜΑΚΕΔΝΟΣ Α.Ε./ «Το πολύ γαρ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη».

Διάβασα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το πολυδιαφημιζόμενο δελτίο τύπου της αρχηγού της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Καστοριάς και δεν μου προξένησε καμία έκπληξη. Κινείται στο ίδιο μήκος κύματος της όλης παρουσίας της στα δημοτικά δρώμενα από την αρχή της χρονιάς. Άναρθρες κραυγές, αοριστίες, παντελής έλλειψη γνώσης του αντικειμένου και τελικά καμία λογική αλληλουχία σκέψης.

Η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης ξεχνά να αναφέρει, ότι όλα τα Δημοτικά Συμβούλια έως και το τελευταίο, στις 5/3/2021 η δημοκρατία και η ελευθερία λόγου περισσεύουν. Στο σημείο αυτό θα συμφωνήσω μαζί της, ότι όντως είναι κρίμα, που δεν μεταδίδονται τα Δημοτικά Συμβούλια ζωντανά και έτσι μπορεί να κάνει πολιτική, κρυπτόμενη πίσω από υπαγορευμένα δελτία τύπου. Επίσης, σε ζωντανή μετάδοση θα είχε ο καστοριανός λαός τη δυνατότητα, να δει την ημιμάθεια και την ανεπάρκειά της, τιμή που -προς το παρόν- έχουν μόνο τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ας περάσουμε όμως και στο επίμαχο θέμα της ΜΑΚΕΔΝΟΣ Α.Ε. στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο. Θα ήθελα να φρεσκάρω τη μνήμη τόσο της αρχηγού της αντιπολίτευσης όσο και των υπολοίπων μελών, το Δημοτικό Συμβούλιο της 31ης Αυγούστου 2020. Το 16ο θέμα ήταν «Αντικατάσταση τακτικού μέλους του ΔΣ της μονομετοχικής ΜΑΚΕΔΝΟΣ Α.Ε. του Δήμου Καστοριάς, λόγω παραίτησης». Στο εν λόγω θέμα το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίζει ομόφωνα “την αντικατάσταση του Ζ. Χ., τακτικού μέλους του Δ.Σ. της ΜΑΚΕΔΝΟΣ Α.Ε., με τον Π. Φ., ως υπόδειξη του Δημάρχου, καθώς οι παρατάξεις της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καστοριάς δήλωσαν αδυναμία, να υποδείξουν μέλος”. Τόσο είναι το “ενδιαφέρον” τους για την εταιρεία, για την οποία αδιαφορούν, απαξιώνοντάς την.

Η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης προσβάλλει τη νοημοσύνη μας, όταν ισχυρίζεται και επιμένει, ότι όποιος εκμισθώνει το λατομείο, αναλαμβάνει και όλες τις οικονομικές υποχρεώσεις της εταιρείας. Και όταν αυτό δεν γίνεται αντιληπτό, μετά από τις εξηγήσεις Νομικού και Οικονομολόγου, τότε μόνο με ειρωνεία αντιμετωπίζεται. Αλήθεια, πού είναι οι γνωμοδοτήσεις, που η κυρία επικαλείται; Αυτές που ανέφερα, έχουν δοθεί στην ίδια και είναι στο Προεδρείο στη διάθεση του καθενός προς επιβεβαίωση.

Να υπενθυμίσουμε στην επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, πως ο Πρόεδρος, εκτός από Πρόεδρος είναι και μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου. Σαφώς και μπορεί να έχει γνώμη και άποψη και έχει και το δικαίωμα να την εκφράσει. Μάλιστα, σε ψηφοφορίες και σε περίπτωση ισοψηφίας, η ψήφος του υπολογίζεται διπλή.

Άλλο πράγμα το “έχω άποψη” και άλλο το “επιβάλλω άποψη”.

Στην εν λόγω συνεδρίαση, ο Πρόεδρος ποτέ δεν κατέγραψε ή έθεσε άλλα θέματα για ψήφιση, παρά μόνο διαφορετικές απόψεις επί του ίδιου θέματος. Μία εκ των προτάσεων ήταν και του κ. Ταμήλια, ο οποίος δεν ανήκει στη συμπολίτευση. Η κυρία καταστρατήγησε κάθε έννοια δημοκρατίας και ήταν αυτή, που επέφερε μεσαίωνα στο Δημοτικό Συμβούλιο, αναγκάζοντας τόσο τον κ. Ταμήλια όσο και τον κ. Στυλιάδη, να αποσύρουν τις προτάσεις τους, οι οποίοι το πράξανε προς όφελος της ηρεμίας και της διακοπής του παραλογισμού και της έντασης, που επεκράτησε στο Δημοτικό Συμβούλιο από την κυρία και την παράταξή της.

Κλείνοντας, να υπενθυμίσουμε, πως το πολίτευμά μας ακόμα και μέχρι σήμερα είναι η Δημοκρατία και στη Δημοκρατία οι αποφάσεις λαμβάνονται από τις πλειοψηφίες.

Η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου με την απόφασή της απέτρεψε συμφωνίες, που επιβουλεύονται τα συμφέροντα του Δήμου, καθώς επίσης και σχέδια, που θα επιθυμούσαν την παραχώρηση του λατομείου, προίκα σε γειτονικό Δήμο.    

 

Με εκτίμηση

Κίμων Μηταλίδης

 

Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου

 

 Η Ανακοίνωση της Κατερίνας Σπύρου με αφορμή την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα την Μακεδνός Α.Ε.

Κυρίες και κύριοι, συνδημότες και συνδημότισσες του Δήμου Καστοριάς, η παράταξη μας καθώς και οι υπόλοιπες παρατάξεις της αντιπολίτευσης, πιστοί στον όρκο μας και στην εντολή που λάβαμε από τον λαό να μεριμνούμε για το συμφέρον του Δήμου μας καθώς και της δημόσιας περιουσίας του, συγκαλέσαμε την Παρασκευή 05/03/2021, Δημοτικό Συμβούλιο με μοναδικό θέμα την εξυγίανση της επιχείρησης Μακεδνός Α.Ε, αλλά και την εξέλιξη του λατομείου που τόσο καιρό περιμένουμε.

Το συμβούλιο το συγκαλέσαμε διότι η δημοτική αρχή αρνήθηκε επανειλημμένα να φέρει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο να συζητηθεί με την απαράδεκτη δικαιολογία ότι δεν αφορά το ΔΣ του Δήμου παρά μόνο το ΔΣ της Μακεδνός και τον Δήμαρχο προσωπικά. Δεν δίστασαν δε να το ισχυριστούν και δημόσια σε τοπικά ραδιόφωνα. Αυτό δυστυχώς δείχνει την πλήρη άγνοια τους για πολύ απλά θέματα όπως ότι ο Δήμος Καστοριάς εκπροσωπείται πρωτίστως από το Δημοτικό Συμβούλιο και αποτελεί τον μοναδικό μέτοχο της εταιρείας Μακεδνός, ενώ ο Δήμαρχος ή οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο αυτό ορίσει απλά εκτελεί εντολές του μέσω της Γενικής Συνέλευσης.

Στο σημείο αυτό θα σας ενημερώσουμε για την γενικότερη κατάσταση που αντιμετωπίσαμε  την ώρα της συνεδρίασης αφού δυστυχώς δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια να μεταδίδονται ζωντανά για το κοινό.

1.       Πρόεδρος και Δήμαρχος ισχυριζόταν ασάφεια του θέματος ζητώντας συνεχώς διευκρινήσεις. Το θέμα ήταν ξεκάθαρο και τους διευκρινίστηκε από πλευράς μας επανειλημμένα. Ζητούσαμε η εξυγίανση που ψηφίσανε οι ίδιοι ομόφωνα προ μηνός στο ΔΣ την Μακεδνός (αλλά δεν πράξανε ποτέ), να ψηφιστεί και από την Γενική Συνέλευση ώστε να υποχρεωθούν να προχωρήσουν. Επίσης, ζητήσαμε να γίνει η εξυγίανση χωρίς εκμίσθωση σε ιδιώτη.

2.       Ο πρόεδρος κος Μηταλίδης ανέφερε πως Γενική Συνέλευση μπορεί να συγκαλέσει μόνο το ΔΣ της Μακεδνός και όχι ο μέτοχος της εταιρείας (Δήμος Καστοριάς – Δημοτικό Συμβούλιο). Δυστυχώς προσπαθούσε να παραπλανήσει το σώμα διότι το επιβεβαίωσε η Δικηγόρος που ήταν παρούσα στην συνεδρίαση έπειτα από ερώτημα που της έθεσε ο κ. Λέκκος Χρήστος.

3.       Ο πρόεδρος αναφέρθηκε πως η Γενική Συνέλευση εκπροσωπείται μόνο από τον Δήμαρχο ενώ το καταστατικό της εταιρείας αναφέρει ξεκάθαρα ότι εκπροσωπείται και από οποιονδήποτε άλλο ορίσει το Δημοτικό Συμβούλιο. Φυσικά και εδώ προσπαθούσε να παραπλανήσει το σώμα, γεγονός αδικαιολόγητο.  

4.       Πρόεδρος και Δήμαρχος καθυστερούσαν την εύρυθμη λειτουργία του Συμβουλίου αναφέροντας πως μάλλον δεν υπήρχε θέμα προς ψήφιση αφού το ΔΣ της Μακεδνός το έχει ήδη αποφασίσει, με σκοπό να υποβιβάσουν την προσπάθεια της αντιπολίτευσης και να προσβάλλουν τα μέλη. Εννοείται πως υπήρχαν ειρωνικά σχόλια από την μεριά του Δημάρχου που άλλωστε τον χαρακτηρίζουν στα περισσότερα Δημοτικά Συμβούλια.

5.       Ο Πρόεδρος πριν θέσει το θέμα προς ψήφιση τοποθετήθηκε αρκετές φορές με προσωπική άποψη κρίνοντας το αρνητικά, πράγμα το οποίο απαγορεύεται λόγω της ιδιότητας του, βάσει της οποίας πρέπει να είναι αμερόληπτος και να συντονίζει την συζήτηση.

6.       Τέλος, έπειτα από τέσσερις ώρες συζήτησης και ενώ όλοι ήμασταν φανερά κουρασμένοι από την συμπεριφορά τους, ο πρόεδρος άρχισε να καταγράφει θέματα προς ψήφιση τα οποία εισηγούνταν μέλη της παράταξης στην οποία ανήκει υποβιβάζοντας ακόμη περισσότερο τον θεσμό του ΔΣ αλλά και την προσπάθεια μας να προάγουμε ένα αποτέλεσμα. Βάσει του κανονισμού απαγορεύεται να τεθεί οποιοδήποτε άλλο θέμα προς ψήφιση. Όπως καταλαβαίνετε καταστρατηγήθηκε κάθε έννοια της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης γεγονός που θυμίζει μεσαίωνα.

Τελικά κάποια άτομα της αντιπολίτευσης χάρισαν την νίκη στην Δημοτική Αρχή αφού είτε δεν στήριξαν την πρόταση μας με την ψήφο τους, είτε απουσίαζαν αδικαιολόγητα από το συμβούλιο. Σεβόμενοι την Δημοκρατία δεχόμαστε την απόφαση τους, προχωράμε περήφανοι για την ακεραιότητα μας και τους ευχόμαστε ολόψυχα καλή συνέχεια στο έργο τους. Όσον αφορά την Δημοτική Αρχή η οποία με τόση προσήλωση υπηρετεί  την συρρίκνωση του Δήμου μας, αφού ρίξουν στα ζάρια το ποσό της εκμίσθωσης του λατομείου το οποίο ξεκίνησε  αρχικά με το ποσό των € 60,000 έπειτα € 150,000 τώρα € 120,000 για 40 χρόνια, τους τονίζω πως θα δώσουν λόγο στους δημότες Καστοριάς πολύ σύντομα. Στο σημείο αυτό θέλω να τονίσω ότι είμαστε ανυποχώρητοι στην αρχική μας άποψη ότι το λατομείο πρέπει να παραμείνει στην κυριότητα του Δήμου Καστοριάς.

Με τιμή, ανιδιοτέλεια και απόλυτο σεβασμό προς τους πολίτες, η επικεφαλής της παράταξης Ενέργεια για τον Δήμο Καστοριάς

Σπύρου Αικατερίνη