Πότε ξεκινά ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων

Με την Α’ ομάδα των ευπαθών ομάδων, υψηλού κινδύνου, θα συνεχιστεί το πρόγραμμα εμβολιασμού των πολιτών κατά του κορονοϊού τις επόμενες ημέρες.

Μέσα στις επόμενες μέρες θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων, σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας.

«Το άνοιγμα της επόμενης ομάδας είναι πλέον η ομάδα Α’ Νοσημάτων Υψηλού Κινδύνου και θα γίνει τις επόμενες 10 ημέρες», επεσήμανε ο κ. Κικίλιας κατά την ενημέρωση για την επιδημία.

Στην παραπάνω ομάδα εντάσσονται:

  • Μεταμοσχευμένοι ασθενείς, όπως και άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου.
  • Άτομα που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση, με χρόνια νεφρική νόσο σταδίου 5.
  • Ασθενείς με κυστική ίνωση.
  • Καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία ή ανοσοθεραπεία ή άλλη θεραπεία, όπως και αιματολογικός καρκίνος την τελευταία πενταετία.
  • Με σοβαρά χρόνια προβλήματα του αναπνευστικού.
  • Με σοβαρή ηπατική νόσο, ανοσοκαταστολή και άλλα νοσήματα, στα οποία συμπεριλαμβάνεται το σύνδρομο Down.

«Θα ακολουθήσουν εντός Μαρτίου οι ηλικιακές ομάδες 70-74 και 65-69», πρόσθεσε.

«Θα εμβολιάσουμε υπερπολλαπλάσιους» το επόμενο τρίμηνο

Μεταξύ άλλων, ο κ. Κικίλιας σημείωσε πως «επιταχύνονται οι ρυθμοί του εμβολιασμού» και ότι «πλησιάζουμε γρήγορα στη στιγμή που όλο και πιο πολλοί συμπολίτες μας θα είναι προστατευμένοι» γεγονός που συνεπάγεται «τεράστια βοήθεια και για το Εθνικό Σύστημα Υγείας και για την πορεία της κοινωνικής μας ζωής, της κοινωνικής μας ζωής και αύριο του τουρισμού».

«Σήμερα αισίως έχουμε φτάσει στη χώρα μας να έχουν γίνει 1.182.082 εμβολιασμοί. Μέχρι σήμερα και αυτή την ώρα έχουν γίνει ήδη 24.478 εμβολιασμοί, το ποσοστό κάλυψης του πληθυσμού με μία δόση είναι 7,62% πλέον, με πρώτη και δεύτερη δόση 3,64% και 1,26% βάσει εμβολιασμών το ποσοστό κάλυψης του πληθυσμού», ενημέρωσε στη συνέχεια.

Αναφορικά με την εξέλιξη των παραδόσεων των εμβολίων κατά του κορονοϊού στη χώρα μας, ο αρμόδιος υπουργός δήλωσε, κατά την ίδια συνέντευξη: «Για τις παραδόσεις της Pfizer επιβεβαιώθηκε πλέον ότι θα έχουμε 1.071.000 δόσεις εντός Απριλίου και ότι με ανακοινώσεις τις οποίες έκανε με σχετική δήλωση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα έχουμε επιπλέον 90.000 δόσεις της Pfizer από τα 4 εκατομμύρια που ανακοίνωσε η Επιτροπή για όλη την Ευρώπη το Μάρτιο και συγκεκριμένα στις δύο τελευταίες εβδομάδες του Μαρτίου.

Παρακολουθούμε καθημερινώς τις παραδόσεις και τις δεσμεύσεις και των υπόλοιπων εταιρειών και είναι εμφανές ότι από τον πρώτο, τον πρωθυπουργό, μέχρι και τον τελευταίο, πιέζουμε και διεκδικούμε περισσότερα εμβόλια το συντομότερο δυνατό».

«Νομίζω ότι τον Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο, αυτό θα καταστεί δυνατό και έτσι θα μπορέσουμε να εμβολιάσουμε υπερπολλαπλάσιους συμπολίτες μας», υπογράμμισε.