ΠΟΥ: Ένας χρόνος πανδημίας και η μάχη COVID-19 συνεχίζεται

Πριν από ένα χρόνο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε ότι το COVID-19 ήταν πανδημία.

Πολλοί λένε ότι η δήλωση έγινε αργά. Πρόδρομος του χάους και των δυσκολιών που θα ακολουθούσαν καθ ‘όλη τη διάρκεια του επόμενου έτους. Με το ήμισυ της ανθρωπότητας να υπόκειται σε περιορισμούς, μόλις ένα μήνα αργότερα.

“Στις αρχές Ιανουαρίου γνωρίζαμε ότι ήταν μια πανδημία. Και πολλοί από εμάς το λέγαμε δημοσίως, δήλωσε ο Μάικλ Μίνα, επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας TH Chan του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

Τη στιγμή που είδαμε ότι ο ιός εξαπλωνόταν σε όλη την Ανατολική Ασία, τη Νοτιοανατολική Ασία και στη Μέση Ανατολή όλες μέσα σε εβδομάδες από την πρώτη της ανακάλυψή του, θα έπρεπε να τον κηρύξαμε ως πανδημικό ιό. Δεν το κάναμε”.

Μέχρι τη στιγμή που το COVID κηρύχθηκε πανδημία τον περασμένο Μάρτιο, υπήρχαν περισσότερα από 118.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα ιού σε 114 χώρες και περισσότεροι από 4.000 θάνατοι.

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έκλεισαν την ίδια εβδομάδα εν μέσω αυξανόμενων περιστατικών νοσηλείας.

Στις 11 Μαρτίου 2020 ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ προειδοποιεί ότι δεν χρησιμοποίησαν με ελαφρότητα τη λέξη “πανδημία”.

“Η πανδημία δεν είναι μια λέξη που πρέπει να χρησιμοποιηθεί ελαφρώς ή απρόσεκτα”, δήλωσε ο Δρ. Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς.

Όπως τόνισε τότε οι περιπτώσεις είχαν αυξηθεί 13 φορές σε δύο εβδομάδες και ο αριθμός των χωρών που επλήγησαν είχε τριπλασιαστεί.

“Είναι μια λέξη που η κακή της χρήση μπορεί να προκαλέσει παράλογο φόβο. Καθώς και  αδικαιολόγητη αποδοχή ότι ο αγώνας έχει τελειώσει”, είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του ΠΟΥ.
Τώρα πολλοί ειδικοί λένε πως αυτή είναι πιθανώς η χειρότερη πανδημία.

Τι είναι η πανδημία

Μια πανδημία είναι η εξάπλωση μιας νέας ασθένειας παγκοσμίως ή η πιθανότητα μιας νέας ασθένειας να εξαπλωθεί παγκοσμίως.

Οι προηγούμενες πανδημίες έχουν συχνά προκληθεί από ιούς της γρίπης των ζώων, λέει ο ΠΟΥ.

Η πρώτη πανδημία του 21ου αιώνα ήταν η γρίπη H1N1 από το 2009 έως το 2010.

Ο ιός εκτιμάται ότι προκάλεσε μεταξύ 100.000 και 400.000 θανάτους τον πρώτο χρόνο, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Η χειρότερη πανδημία του 20ού αιώνα, εν τω μεταξύ, ήταν η πανδημία γρίπης της Ισπανίας το 1918. Εκτιμάται ότι σκότωσε 20 έως 50 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Ο ιός SARS-CoV-2 που προκαλεί το COVID-19 είναι ο πρώτος κορονοϊός που προκαλεί πανδημία.

Χώρες απροετοίμαστες μετά την κήρυξη της παγκόσμιας έκτακτης ανάγκης από τον ΠΟΥ

Ο ΠΟΥ κήρυξε πανδημία πάνω από ένα μήνα μετά την κήρυξη του COVID-19 ως έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος (PHEIC) στις 30 Ιανουαρίου 2020.

Εκείνη την εποχή, υπήρχαν λιγότερες από 100 περιπτώσεις και κανένας θάνατος εκτός Κίνας, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Πολλοί ειδικοί έχουν πει ότι η έλλειψη δοκιμών PCR και προστατευτικού εξοπλισμού για τους γιατρούς, συνέβαλαν στην ταχεία εξάπλωση του ιού σε πολλές χώρες κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου.

Ο COVID-19 ήταν η έκτη επιδημία που κηρύχθηκε PHEIC ή παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία σύμφωνα με τους Διεθνούς Κανονισμούς Υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το 2005.

Τα προηγούμενα PHEIC περιλαμβάνουν τον H1N1, την πολιομυελίτιδα άγριου τύπου, το ebola (το 2014 και το 2019) και τον ιό Zika.

Το PHEIC είναι το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού βάσει του διεθνούς δικαίου, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.Και συμφωνήθηκε ως τέτοιο από τα κράτη μέλη για να προκαλέσει συλλογική δράση.

Ο Δρ. Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς είπε τον Μάρτιο καθώς κήρυξε πανδημία ότι οι αξιωματούχοι του ΠΟΥ ανησυχούσαν από το επίπεδο “αδράνειας” των κυβερνήσεων.
Συνέχιζε να τονίζει ότι ήταν ακόμη δυνατό να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού μέσω δοκιμές, ανίχνευση και απομόνωση περιπτώσεων.

Οι ειδικοί πολλές φορές έχουν επικρίνει τις κυβερνήσεις για την έλλειψη προετοιμασίας τους μετά τη δήλωση του ΠΟΥ για το COVID-19, ως παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία.

ecozen.gr