Πως η πανδημία επηρέασε την επισιτιστική ασφάλεια – Το δωρεάν δάσος τροφίμων της Ατλάντα

Προβλήματα στα επίπεδα επισιτιστικής ασφάλειας πολλών χωρών προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού, καθώς υπό τον φόβο της, πλήθος ανθρώπων έσπευσε στα σουπερ μάρκετ για να εφοδιαστεί με μεγάλες ποσότητες βασικών ειδών διατροφής, ενισχύοντας σε κάποιες περιπτώσεις τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα στην πρόσβαση φαγητού. Παράλληλα, η Ατλάντα, ενισχύει τα επίπεδα επισιτιστικής ασφάλειας, με την ίδρυση ενός τεράστιου δάσους με δωρεάν φαγητό, δίνοντας το παράδειγμα για μία βιώσιμη λύση.

Αυξημένη ζήτηση τροφίμων λόγο της πανδημίας

Όταν ξεκίνησε πανδημία του κορονοϊού, τα σούπερ μάρκετ βίωσαν πρωτόγνωρες καταστάσεις, καθώς οι πελάτες αγόραζαν μεγάλες ποσότητες ζυμαρικών, ρυζιού και άλλων βασικών ειδών διατροφής. Ωστόσο, αυτό το αυξανόμενο επίπεδο ζήτησης δεν σήμαινε ότι υπήρχαν πραγματικές ελλείψεις τροφίμων, αλλά μάλλον συμφόρηση της προσφοράς, καθώς η ζήτηση υπερέβαινε την προσφορά.

Ένα χρόνο αργότερα, η πίεση στα σούπερ μάρκετ έχει μειωθεί, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα με την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.

Η παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια συνεχίζει να επιδεινώνεται

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Ασφάλειας Τροφίμων του 2020, ο οποίος καταρτίστηκε από το “The Economist” για λογαριασμό της “Corteva”, η παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια συνεχίζει να επιδεινώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο εξαιτίας ενός συνδυασμού παραγόντων, κυρίως της  εντατικής γεωργίας και της κλιματικής αλλαγής.

Σημειώνεται ότι, ο Παγκόσμιος Δείκτης Ασφάλειας Τροφίμων βασίζεται σε 59 μοναδικούς δείκτες και μετρά την κατάσταση της οικονομικής προσιτότητας, της διαθεσιμότητας, της ποιότητας, της ασφάλειας και των φυσικών πόρων / ανθεκτικότητας σε 113 χώρες.

Έτσι λοιπόν, ενώ υπήρχαν πιέσεις στα παγκόσμια συστήματα τροφίμων πριν από την εμφάνισης της πανδημίας, το Covid-19 έχει επιδεινώσει τα υπάρχοντα προβλήματα, καθιστώντας τη ζωή ακόμα πιο δύσκολη για τους αγρότες.

Η Φινλανδία κορυφαία χώρα στην ασφάλεια τροφίμων

Ωστόσο, παρά τις δυσμενείς συνθήκες κάποιες χώρες αναδείχθηκαν κορυφαίες ως προς την επισιτιστική τους ασφάλεια για το 2020. Πρώτη στη λίστα, περνώντας μπροστά από της Ιρλανδία και τις Κάτω Χώρες, έρχεται η Φινλανδία.

Παράλληλα, παρά τα προβλήματα που προκλήθηκαν από το Brexit, το Ηνωμένο Βασίλειο κατατάχθηκε στην 6η θέση, ενώ οι ΗΠΑ και ο Καναδάς ήρθαν στην 11η και 12η θέση αντίστοιχα.

Το παράδειγμα της Ατλάντα

Την ίδια στιγμή η Ατλάντα ενισχύει τα επίπεδα επισιτιστικής ασφάλειας, με τη δημιουργία ενός τεράστιου δωρεάν δάσους διατροφής που περιέχει 2.500 φυτά και καλλιεργούνται από 1.000 εθελοντές. 

Έτσι οι πολίτες μπορούν να προμηθευτούν δωρεάν φρούτα και λαχανικά και η Ατλάντα με αυτόν τον τρόπο βελτιώνει την πρόσβαση σε υγιεινά τρόφιμα.

Είναι γεγονός ότι οι κάτοικοι της Ατλάντα, δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε τρόφιμα. Αρχικά, γιατί το πλησιέστερο μανάβικο απέχει 30 λεπτά με το λεωφορείο και δεύτερον γιατί 1 στους 3 κατοίκους ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Το δάσος λοιπόν, είναι μέρος του σχεδίου της Ατλάντας για αύξηση της επισιτιστικής ασφάλειας. Ενώ, μάλιστα επιθυμεί το 85% των πολιτών να ζει έχοντας πρόσβαση σε μία πηγή υγιεινής διατροφής έως το 2022.

Σε όλο τον κόσμο, 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλή και θρεπτικά τρόφιμα. Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που παράγουμε, μεταφέρουμε και καταναλώνουμε τρόφιμα εάν θέλουμε να τροφοδοτήσουμε με βιώσιμο τρόπο τον αυξανόμενο πληθυσμό του πλανήτη. Έργα σαν αυτό μπορούν να αποτελέσουν μέρος της λύσης.

Πηγή: weforum.org

You May Also Like

ΠΟΥ: Θα έρθει νέο lockdown εάν δεν γίνει προσεκτικά η άρση των μέτρων

ΠΟΥ: Θα έρθει νέο lockdown εάν δεν γίνει προσεκτικά η άρση των…

Η Μέρκελ ζητά να «κλείσει» η Ευρώπη: «Έπρεπε να κάνουμε lockdown νωρίτερα»

Η Μέρκελ ζητά να «κλείσει» η Ευρώπη: «Έπρεπε να κάνουμε lockdown νωρίτερα»

Κατά πόσο το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου μπορεί να μας προστατέψει από την COVID-19;

Κατά πόσο το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου μπορεί να μας προστατέψει από την…

Σε καραντίνα 14 αστυνομικοί στην Αθήνα: Τους έφτυσε 26χρονος που επέστρεψε από τη Βρετανία

Σε καραντίνα 14 αστυνομικοί στην Αθήνα: Τους έφτυσε 26χρονος που επέστρεψε από…

Εξαδάκτυλος : Μην προεξοφλούμε παράταση του lockdown – Τι είπε για διπλές μάσκες και απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6

Table of Contents Hide Εξαδάκτυλος : Μην προεξοφλούμε παράταση του lockdown –…

Κοζάνη: Η φωτογραφία των νοσηλευτριών από το Μαμάτσειο συγκλονίζει και δίνει ελπίδα

Κοζάνη: Η φωτογραφία των νοσηλευτριών από το Μαμάτσειο συγκλονίζει και δίνει ελπίδα

Έρευνα του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου για τις επιπτώσεις του COVID-19

Έρευνα του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου για τις επιπτώσεις του COVID-19

Κορονοϊός: Εξιτήριο για τη μητέρα που νοσούσε και γέννησε στο Αττικόν

Κορονοϊός: Εξιτήριο για τη μητέρα που νοσούσε και γέννησε στο Αττικόν