Το Ευρωκοινοβούλιο κηρύττει την ΕΕ “Ελεύθερη Ζώνη για ΛΟΑΤΚΙ”, ωστόσο τα πράγματα στην Πολωνία είναι αρκετά διαφορετικά.

Την ανάγκη κήρυξης της Ε.Ε. σε “Ελεύθερη Ζώνη για ΛΟΑΤΚΙ άτομα” θέλει να προωθήσει η αρμόδια Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στοχεύουν να κηρυχθεί η ΕΕ “Ελεύθερη Ζώνη για ΛΟΑΤΚΙ”, ως απάντηση στις “περιοχές χωρίς ΛΟΑΤΚΙ” στην Πολωνία.

ΛΟΑΤΚΙ σημαία μαζί με σημαίες της ΕΕ
ΛΟΑΤΚΙ σημαία μαζί με σημαίες της ΕΕ  SHUTTERSTOCK

Δύο χρόνια πριν, η πρώτη πολωνική κομητεία αυτοανακηρύχθηκε “απαλλαγμένη από την ιδεολογία των ΛΟΑΤΚΙ” και η ομοφοβική αυτή στάση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ ακολούθησαν δεκάδες άλλες κομητείες, δήμοι και περιφέρειες.

Τώρα, το Κοινοβούλιο κηρύττει την ΕΕ “Ελεύθερη Ζώνη για ΛΟΑΤΚΙ”, τονίζοντας ότι κάθε είδους διάκριση σε βάρος των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων συνιστά κατάφωρη παραβίαση των θεμελιωδών αξιών της ΕΕ.

Σε ψήφισμα του Δεκεμβρίου 2019, οι ευρωβουλευτές καταδίκασαν απερίφραστα τη δημιουργία “περιοχών ελεύθερων από ΛΟΑΤΚΙ” στην Πολωνία, καθώς και κάθε είδους επιθέσεις σε άλλα κράτη μέλη κατά των δικαιωμάτων αυτών.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Clément Beaune, δήλωσε την Τρίτη, ότι οι πολωνικές αρχές δεν του επέτρεψαν την πρόσβαση σε αποκαλούμενη “ζώνη χωρίς ΛΟΑΤΚΙ” κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του στη χώρα, που ξεκίνησε τη Δευτέρα. Η κυβέρνηση της Βαρσοβίας, ωστόσο, αρνήθηκε ότι εμπόδισε την πρόσβαση του υπουργού στην περιοχή.

Οι επικριτές, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατηγόρησαν την πολωνική κυβέρνηση Νόμου και Δικαιοσύνης, ότι υποχώρησε σε ό,τι αφορά στα δικαιώματα των γυναικών και των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων και διεξήγαγε μια εκστρατεία με ομοφοβική ρητορική πριν από τις προεδρικές εκλογές του περασμένου έτους.

Η σημαία της ΛΟΑΤΚΙ Υπερηφάνειας μαζί με τη σημαία της Πολωνίας
Η σημαία της ΛΟΑΤΚΙ Υπερηφάνειας μαζί με τη σημαία της Πολωνίας  SHUTTERSTOCK

Το Ευρωκοινοβούλιο καταδικάζει τις “ζώνες χωρίς ΛΟΑΤΚΙ” της Πολωνίας

Το Ευρωκοινοβούλιο καλεί την Επιτροπή να καταδικάσει όλες τις δημόσιες διακρίσεις κατά των ΛΟΑΤΚΙ και κυρίως την ανάπτυξη των λεγόμενων “ζωνών χωρίς ΛΟΑΤΚΙ” στην Πολωνία.

Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε με 463 ψήφους υπέρ, 107 κατά και 105 αποχές την Τετάρτη 10/3, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν τη βαθιά τους ανησυχία για τον αυξανόμενο αριθμό επιθέσεων σε λεσβίες, ομοφυλόφιλους, αμφιφυλόφιλους, διεμφυλικούς και μεσόφυλους στην ΕΕ από κρατικούς φορείς, εθνικές ή τοπικές κυβερνήσεις καθώς και από πολιτικούς.

Στιγμιότυπο από διαμαρτυρία για τα ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα στη Βαρσοβία
Στιγμιότυπο από διαμαρτυρία για τα ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα στη Βαρσοβία  SHUTTERSTOCK

Να ανακαλέσει η Πολωνία ψηφίσματα που επιτίθενται στα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ

Το Ευρωκοινοβούλιο καταδικάζει ιδιαίτερα τις περιοχές που κήρυξαν το έδαφός τους “απαλλαγμένο από την ιδεολογία των ΛΟΑΤΚΙ” και οι οποίες δημιουργήθηκαν στις αρχές του 2019 από δεκάδες τοπικές αρχές στο νοτιοανατολικό τμήμα της Πολωνίας.

Σε αυτές τις μη νομικά δεσμευτικές αποφάσεις, οι τοπικές αρχές καλούνται να απέχουν από τη λήψη οποιωνδήποτε μέτρων για την ενθάρρυνση της ανεκτικότητας απέναντι σε ΛΟΑΤΚΙ άτομα και να αποφύγουν την παροχή οικονομικής βοήθειας σε ΜΚΟ που εργάζονται για την προώθηση των ίσων δικαιωμάτων.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτρέπει τις πολωνικές αρχές να καταδικάσουν αυτές τις πράξεις και να ανακαλέσουν όλα τα ψηφίσματα που επιτίθενται στα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ.

Οι ευρωβουλευτές καλούν επιπλέον την Επιτροπή να παρακολουθήσει τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείται όλη η χρηματοδότηση της ΕΕ και να υπενθυμίσει στους εμπλεκόμενους τη δέσμευσή τους να μην ασκούν διακρίσεις, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης των κονδυλίων αυτών.

Σε κίνδυνο τα ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα στη Πολώνια
Σε κίνδυνο τα ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα στη Πολώνια  SHUTTERSTOCK

ΕΕ: Στόχος μας μια συμπεριληπτική Ένωση

Το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Βέλγιο διοργάνωσε την Πέμπτη 11/3 διαδικτυακή συζήτηση σχετικά με το ψήφισμα στην Πολωνία και κατόπιν των τελευταίων εξελίξεων στο Βέλγιο μετά τη δολοφονία άνδρα τον οποίο παρέσυρε σε πάρκο άτομο που είχε γνωρίσει μέσω εφαρμογής γνωριμιών για ομοφυλόφιλους άνδρες.

Τη συζήτηση συντόνισε η Bo Van Speelbeck, Βελγίδα δημοσιογράφος, ενώ μεταξύ άλλων συμμετείχαν ο Lukas Dhondt, Βέλγος σκηνοθέτης της βραβευμένης ταινίας GIRL, η οποία διηγείται την ιστορία ενός τρανς κοριτσιού που ακολουθεί καριέρα μπαλαρίνας, ο Βελγομαροκινός καλλιτέχνης, τραγουδιστής, ηθοποιός και σκηνοθέτης Jaouad Alloul, αλλά και ο Bart Staszewski, Πολωνός σκηνοθέτης και ακτιβιστής ΛΟΑΤΚΙ δικαιωμάτων.

Μήνυμα κατά της ομοφοβίας και της τρανσφοβίας έστειλε μέσω βίντεο και η Βελγίδα πολιτικός Petra De Sutter, η οποία είναι η πρώτη τρανς υπουργός στην Ευρώπη.

Παρακολουθήστε παρακάτω τη συζήτηση:

You May Also Like

Πώς μια 9χρονη έσωσε την μητέρα της από την παχυσαρκία και την κατάθλιψη – Η θεαματική αλλαγή

Μια 37χρονη από το Ηνωμένο Βασίλειο τρεφόταν αποκλειστικά από junk food, γλυκά…

ΗΠΑ: Ο ελέφαντας δεν ήταν στο δωμάτιο – Xωρίς τον Τραμπ το πρώτο debate των Ρεπουμπλικανών

Ο Ντόναλντ Τραμπ σνόμπαρε το ντιμπέιτ των υποψηφίων για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών

Μαντλίν: Το σπίτι που την κρατούσε ο Γερμανός παιδoφιλος (εικόνες)

Μαντλίν: Το σπίτι που την κρατούσε ο Γερμανός παιδoφιλος (εικόνες)

ΟΗΕ: Έκκληση για αμοιβαίο σεβασμό όλων των θρησκειών με αφορμή τα σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ

ΟΗΕ: Έκκληση για αμοιβαίο σεβασμό όλων των θρησκειών με αφορμή τα σκίτσα…

Παγκόσμιος συναγερμός: Ο ΠΟΥ κήρυξε τον πλανήτη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τον κοροναϊό

Ο ιός έχει εξαπλωθεί σε 18 χώρες – Λήξη συναγερμού στη Θεσσαλονίκη

Ο Καναδάς αναστέλλει τις εξαγωγές όπλων και στρατιωτικής τεχνολογίας στην Τουρκία

Ο Καναδάς αναστέλλει τις εξαγωγές όπλων και στρατιωτικής τεχνολογίας στην Τουρκία

HΠΑ: Συγκλονίζει ασθενής με κορωνοϊό- «Δεν είναι γρίπη» (vid)

HΠΑ: Συγκλονίζει ασθενής με κορωνοϊό- «Δεν είναι γρίπη» (vid)

Το συγκλονιστικό και εκκωφαντικό μήνυμα της Κόκο στον άνθρωπο (video)

Η Κόκο, ο θηλυκός γορίλας χρησιμοποιώντας τη νοηματική γλώσσα για να επικοινωνήσει…

Διάσημοι στα νιάτα τους, ξοφλημένοι ως ενήλικοι

Αστέρια της showbiz που έσβησαν χωρίς πριν το καταλάβουν

Η φιλία Ερντογάν – Μέρκελ στα καλύτερά της: Το «ευχαριστώ» του Τούρκου προέδρου στην Καγκελάριο

Η φιλία Ερντογάν – Μέρκελ στα καλύτερά της: Το «ευχαριστώ» του Τούρκου…