Καθαρά Δευτέρα: Τι SMS στέλνουμε στο 13033 για χαρταετό

Τι SMS θα στείλουμε στο 13033 για να πετάξουμε χαρταετό την Καθαρά Δευτέρα. Ποιες απαγορεύσεις είναι σε ισχύ.

Διαφορετική θα είναι και η Καθαρά Δευτέρα φέτος, καθώς το τρίτο κύμα της πανδημίας «σαρώνει» τη χώρα, ενώ σε ισχύ παραμένουν τα μέτρα για την αντιμετώπιση της διασποράς του ιού.

Και ενώ τα σημερινά κρούσματα έπεσαν κάτω από τις 2.000, η θετικότητα ξεπέρασε το 8%. Χαμηλά κρούσματα αναμένεται να καταγραφούν και αύριο, λόγω μείωσης των τεστ, ωστόσο όλα δείχνουν πως η επιδημική έξαρση δεν έχει καμφθεί.

Χαρακτηριστική είναι η εικόνα στην Αττική, όπου μεγάλα νοσοκομεία όπως ο «Ευαγγελισμός» έχουν ελάχιστες άδειες ΜΕΘ, ενώ αρκετά θεραπευτήρια δεν έχουν καμία κενή κλίνη.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι πολίτες, αν και κουρασμένοι από το συνεχές lockdown, όπως αναγνωρίζεται πλέον και από τους ειδικούς, καλούνται να είναι προσεχτικοί αύριο αλλά και το επόμενο διάστημα.

Μόνο με τα πόδια η μετακίνηση για τον χαρταετό

Στην καθιερωμένη ενημέρωση για την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης, την Παρασκευή (12/03), ο κ. Νίκος Χαρδαλιάς ξεκαθάρισε μάλιστα πως η Καθαρά Δευτέρα δεν θα διαφέρει όσον αφορά στα μέτρα σε σχέση με τις άλλες ημέρες.

Διευκρίνισε πως επιτρέπεται το πέταγμα του χαρταετού, αλλά με τους περιορισμούς στις μετακινήσεις σε ισχύ. Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας υπενθύμισε ότι επιτρέπονται οι μετακινήσεις με τους κωδικούς «2» και «3», μόνο εντός του δήμου διαμονής των πολιτών ή εντός 2 χιλιομέτρων από την οικία τους.

Ο κωδικός μετακίνησης που θα πρέπει να αποστείλει κάποιος στο 13033 για το πέταγμα χαρταετού, είναι ο αριθμός «6» και όπως και για τη σωματική άσκηση, δεν τίθεται χιλιομετρικό όριο για όσους κινούνται με τα πόδια ή με ποδήλατο. Καθ’όσα ορίζονται για τον κωδικό «6», επιτρεπόμενη είναι και η μετακίνηση εκτός Δήμου, εφόσον γίνεται χωρίς όχημα.

Επιπλέον, δεν αλλάζει το ωράριο της απαγόρευσης κυκλοφορίας, η οποία τις καθημερινές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ισχύει από τις 21:00 έως τις 05:00, ενώ τα Σαββατοκύριακα από τις 19:00 ως τις 05:00.

Τέλος, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κατέστησε σαφές πως δεν υπάρχει πρόβλεψη για μετακινήσεις από τη μια περιφερειακή ενότητα στην άλλη την Καθαρά Δευτέρα, πλην των γνωστών εξαιρέσεων (εργασία, λόγοι υγείας, κλπ.).

Αξίζει να αναφερθεί πως οι έλεγχοι της αστυνομίας αναμένεται να είναι αυξημένοι αύριο, σε πλατείες και ανοιχτούς χώρους.