Η μητέρα που καταδικάστηκε για τη δολοφονία των 4 παιδιών της, αλλά η επιστήμη προσπαθεί να την αθωώσει

Η συγκλονιστική ιστορία της Κάθλιν Φόλμπιγκ, η οποία βρίσκεται στις φυλακές της Αυστραλίας από το 2003 καταδικασμένη για τη δολοφονία των τεσσάρων παιδιών της.

Συγκεκριμένα, η Κάθλιν Φόλμπινγκ είχε καταδικαστεί, το 2003, για τη δολοφονία των τριών, βρεφικής ηλικίας, παιδιών της και για την ακρίβεια του Πάτρικ Άλεν (8 μηνών), της Σάρα Κάθλιν (των 10 μηνών) και της Λόρα Ελίζαμπεθ (19 μηνών).

Επίσης, καταδικάστηκε και για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, του Κέιλεμπ Γκίμπσον, επίσης παιδιού που εκείνη είχε γεννήσει, όταν το μωρό ήταν μόλις 19 ημέρες στη ζωή.

Πριν από λίγες ημέρες, μία ομάδα αποτελεούμενη από 90 ειδικούς επιστήμονες και γιατρούς – μεταξύ των οποίων και δύο κάτοχοι βραβείων Νόμπελ – ζητά με αναφορά που έχει στείλει στην κυβερνήτη της ΝΝΟ, Μάργκαρετ Μπίζλι, να ακυρωθεί η ποινή που έχει επιβληθεί στην Κάθλιν Φόλμπιγκ.

Η Κάθλιν Φόλμπιγκ είχε κατηγορηθεί πως έπνιξε τα παιδιά της, από το 1989 όταν έφυγε από τη ζωή το πρώτο, ως και το 1999 που «χάθηκε» και το τέταρτο παιδί της.

Η ίδια είχε μεγαλώσει σε ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον καθώς όταν ήταν μόλις 18 μηνών ο πατέρας της, μεθυσμένος, δολοφόνησε τη μητέρα της.

Αυτό το γεγονός τη στιγμάτισε τόσο που πολλά χρόνια αργότερα την έκανε να έχει αμφιβολίες για τον ίδιο της τον εαυτό.

«Προφανώς, είμαι κόρη του πατέρα μου», έγραψε χαρακτηριστικά στο ημερολόγιο της το 1996.

Εκείνη την περίοδο, είναι παντρευτεί έναν ανθρακωρύχο και είχε μετακομίσει σε ένα εργατικό προάστιο του Σίδνεϊ. Εκείνη, όμως την περίοδο όμως η Φόλμπιγκ είχε χάσει ήδη τρία παιδιά της!

Τον Φεβρουάριο του 1989 η Φόλμπιγκ δέχθηκε το πρώτο τραγικό χτύπημα της μοίρας ως μητέρα. Ο μόλις 19ημερών γιος της, Κάλεμπ, πέθανε με τον θάνατό του να αποδίδεται στο Σύνδρομο Αιφνίδιου Θανάτου των Βρεφών (SIDS).

Σχεδόν δύο χρόνια αργότερα, είχε φέρει στη ζωή το δεύτερο παιδί της τον Πάτρικ. Είχε εκ γενετής πρόβλημα στα μάτια του ενώ παρουσίασε επιληψία. Πέθανε μόλις οκτώ μηνών με το πιστοποιητικό θανάτου να κάνει λόγο για πνιγμό.

Στις 30 Αυγούστου του 1993 η Σάρα, 10 μηνών τότε, πεθαίνει επίσης από Σύνδρομο Αιφνίδιου Θανάτου των Βρεφών, ενώ ο κύκλος της τραγωδίας θα συμπληρωθεί το Μάρτιο του 1999 με τον θάνατο της Λάουρα, σε ηλικία 18 μηνών, από «απροσδιόριστα αίτια». Αν και είχε παρουσιάσει μυοκαρδίτιδα.

Την καταδίκασε το ημερολόγιο

Αρχικά όλοι οι θάνατοι έμοιαζαν απλώς σαν τα κομμάτια αυτού του τραγικού παζλ. Όταν όμως το ημερολόγιο της Κάθλιν Φόλμπιγκ έπεσε στα χέρια του συζύγου της, εκείνος την παρέδωσε στην αστυνομία. Αιτία ένα απόσπασμα για τον θάνατο της Σάρα, που ανέφερε πως το παιδί είχε φύγει με… «μια μικρή βοήθεια».

Αν και η ίδια προσπάθησε να δικαιολογήσει τη συγκεκριμένη φράση, αυτή αποτέλεσε το κλειδί για να ανοίξει την πόρτα της έρευνας, της δίκης και εν τέλει της καταδίκης της.

Ο γιατρός που είχε υπογράψει το πιστοποιητικό θανάτου της Σάρα, και είχε χαρακτηρίσει ως απροσδιόριστα τα αίτια του θανάτου της, υποστήριξε πως δεν έχει ξανασυναντήσει περίπτωση θανάτου τεσσάρων παιδιών από την ίδια οικογένεια.

Οι εισαγγελείς τον αποδέχθηκαν ως ειδικό μάρτυρα. Βασίστηκαν εν πολλοίς πάνω στα επιστημονικά στοιχεία που παρέθεσε και παρέπεμψαν την 35χρονη τότε Κάθλιν σε δίκη για δολοφονίες.

Εξέταση των στοιχείων 20 χρόνια μετά

Οι δικηγόροι της Φόλμπιγκ -που συνέχισε να φωνάζει με κάθε τρόπο πως είναι αθώα- ανέθεσαν ανοσολόγο Καρόλα Βινουέσα από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας της Καμπέρα και στην ομάδα της να εξετάσουν το γονιδίωμά της.

Το αποτέλεσμα ήταν να εντοπίσουν πως υπήρχε μια σπάνια μετάλλαξη, γνωστή ως το γονίδιο CALM2.

Διαταραχή σε οποιοδήποτε από τα τρία γονίδια CALM δημιουργεί καρδιακές αρρυθμίες που μπορούν να προκαλέσουν καρδιακή ανακοπή και ξαφνικό θάνατο στα βρέφη και την παιδική ηλικία.

Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί πως ο πατέρας των τριών παιδιών Κρεγκ Φόλμπιγκ αρνήθηκε να παράσχει DNA στους επιστήμονες.

Όπως ισχυρίστηκε η καθηγήτρια Βινουέσα, πως περίπου 75 άτομα παγκοσμίως είναι γνωστό πως έχουν παθογόνες μεταλλάξεις CALM, ανάμεσά του και ορισμένοι γονείς χωρίς συμπτώματα. Αλλά σε τουλάχιστον 20 από αυτές τις περιπτώσεις τα παιδιά πέθαναν ενώ σε αρκετές άλλες υπέστησαν καρδιακή ανακοπή.

Χρησιμοποιώντας δείγματα αίματος και ιστού και από τα τέσσερα παιδιά, που ελήφθησαν λίγο μετά τη γέννησή τους, μια ομάδα γενετιστών, διαπίστωσε ότι η Σάρα και η Λάουρα είχαν και οι δύο την ίδια μετάλλαξη με τη μητέρα τους.

Σύμφωνα με τις μελέτες επιστημόνων από τη Δανία η μετάλλαξη που βρέθηκε, γνωστή ως CALM2 είναι «πιθανώς παθογόνα» και είναι πολύ «πιθανό» να προκάλεσε τον θάνατο και στα δύο κορίτσια.

Μάλιστα, με βάση τα ευρήματα τους για τη συγκεκριμένη μετάλλαξη οδηγούνται στην υποψία πως μία διαφορετική γενετική μετάλλαξη που βρέθηκαν στα δύο αγόρια της Φόλμπιγκ, τον Πάτρικ και τον Κάλεμπ, θα μπορούσε να εξηγήσει και τον δικό τους θάνατο!

Συγκεκριμένα διαπίστωσαν πως τα δύο παιδιά έφεραν δύο μεταλλαγμένα αντίγραφα ενός γονιδίου, που στην έρευνά τους προκάλεσαν πρόωρη έναρξη θανατηφόρου επιληψίας σε πειραματόζωα.

Και το δεύτερο παιδί της Φόλμπιγκ, ο Πάτρικ, είχε παρουσιάσει επιληψία λίγους μήνες πριν από τον θάνατό του.

Βέβαια οι έρευνες που έχουν να κάνουν με τις μεταλλάξεις που βρέθηκαν στα αγόρια είναι ακόμα σε προκαταρτικό στάδιο, σε αντίθεση με εκείνη για τις παραλλαγές στα δύο κορίτσια, που έχει γίνει ενδελεχής μελέτη.

Μέχρι εκείνο το σημείο, οι δικηγόροι της κας Φόλμπιγκ, οι οποίοι είχαν ήδη εξαντλήσει τις επίσημες προσφυγές, κατάφεραν να εξασφαλίσουν επίσημη έρευνα για την υπόθεση.

ΠΗΓΗ: reader.gr

You May Also Like

Κοροναϊός: Συνεχής εξάπλωση με κρούσματα σε Ευρώπη, Αυστραλία, Μαλαισία – Αυξάνονται οι νεκροί

Κοροναϊός: Συνεχής εξάπλωση με κρούσματα σε Ευρώπη, Αυστραλία, Μαλαισία – Αυξάνονται οι…

Μεξικό: Σε αμόκ γυναίκα σε αεροδρόμιο που άργησε στην πτήση της – Πέταγε βαλίτσες σε υπαλλήλους

Η Emirates επιβεβαίωσε την επίθεση μετά την προσπάθεια της γυναίκας να κάνει…

Ρομπότ κρατούν συντροφιά σε ηλικιωμένους και τους δίνουν τα φάρμακά τους

Τα ρομπότ συντροφιάς συμβάλλουν στην κοινωνικοποίηση των ηλικιωμένων και καταπολεμούν την κατάθλιψη.

Ο Αμερικανός υπ. Άμυνας ξήλωσε τους συνεργάτες του Τραμπ από το Πεντάγωνο

Ο Αμερικανός υπ. Άμυνας ξήλωσε τους συνεργάτες του Τραμπ από το Πεντάγωνο

Πώς οι Γάλλοι άρπαξαν την «Αφροδίτη της Μήλου»

Η κινηματογραφική περιπέτεια του εκπληκτικού αγάλματος που ανακαλύφθηκε τυχαία από έναν αγρότη και κατέληξε στο Λούβρο

Τριμερής συνάντηση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ για ενεργειακά ζητήματα

Η προώθηση των ενεργειακών διασυνδέσεων των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου με την…

«Παγωμάρα» με την ομολογία στο Ισραήλ – «Εμβόλια συνεχώς» λένε ενώ προετοιμάζονται για 4η δόση

«Παγωμάρα» με την ομολογία στο Ισραήλ – «Εμβόλια συνεχώς» λένε ενώ προετοιμάζονται…

DW: Ο ασθενής πρόεδρος και τα τρία σενάρια

DW: Ο ασθενής πρόεδρος και τα τρία σενάρια

Σεισμός Ιαπωνία: Eπιστρέφει ο ραδιενεργός εφιάλτης της Φουκουσίμα

Το σύστημα ψύξης σ’ έναν από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες σταμάτησε να λειτουργεί

Νεκρά βρέφη εντοπίστηκαν στα απόβλητα του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού

Νεκρά βρέφη εντοπίστηκαν στα απόβλητα του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού