Ανοιγμα καταστημάτων και κομμωτηρίων, εξελίξεις με νέα ημερομηνία στο τραπέζι

Το τελευταίο σχέδιο που βρίσκεται στο τραπέζι είναι να ανοίξουν από τη Δευτέρα 22 Μαρτίου τα καταστήματα, με αυστηρά μέτρα, αλλά και τα κομμωτήρια και τα καταστήματα περιποίησης νυχιών.

 

Κάθε μέρα που περνάει, τα διλήμματα γίνονται όλο και πιο πιεστικά για την κυβέρνηση και τους επιστήμονες, καθώς παρά τα συνεχιζόμενα lockdown και την διαρκή αυστηροποίηση των μέτρων, η επιδημιολογική εικόνα της χώρας δεν βελτιώνεται. Τα νοσοκομεία της χώρας -κυρίως της Αττικής- περιέρχονται σε όλο και πιο δύσκολη κατάσταση, καθώς ταυτόχρονα με την αντοχή των υγειονομικών, στερεύουν και οι διαθέσιμες ΜΕΘ, με την πληρότητα να αγγίζει -με βάση τα τελευταία στοιχεία- το 92% (με τάσεις περαιτέρω ανόδου).

Στις δημόσιες τοποθετήσεις τους, τα μέλη της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων αλλά και άλλοι επιστήμονες εμφανίζονται διχασμένοι ως προς τα επόμενα βήματα, με αρκετούς να εκτιμούν ότι η κατάσταση δεν επιτρέπει σενάρια για άνοιγμα της αγοράς και των σχολείων μέχρι τέλους του μήνα, ή ακόμα και αργότερα, και άλλους να επισημαίνουν ότι το μοντέλο που ακολουθείται δεν αποδίδει και θα πρέπει να αντικατασταθεί από αυστηρά ελεγχόμενο και σταδιακό άνοιγμα όλων των επαγγελματικών και κοινωνικών ομάδων.

Οι πρώτοι, που θεωρούν απαγορευτική μέχρι στιγμής τη συζήτηση περί ανοίγματος, επισημαίνουν ότι η αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου στη χώρα είναι τέτοια που πλησιάζει τα δεδομένα του Νοεμβρίου, με σημεία βραδείας επιβάρυνσης, ενώ το σύστημα υγείας δέχεται έντονη πίεση η οποία θα διατηρηθεί για δύο με τρεις εβδομάδες ακόμη, ενώ ο δείκτης Rt βρίσκεται σταθερά πάνω από το 1 κάτι που δείχνει πως η κατάσταση είναι εξαιρετικά εύθραυστη.

Στον αντίποδα, άλλοι επιστήμονες εκτιμούν ότι πρέπει να αλλάξει το μοντέλο εδώ και τώρα. Χαρακτηριστικά, η κυρία Ματίνα Παγώνη, εξέφρασε την άποψη ότι είναι προτιμότερο να ανοίξει η εστίαση παρά να συναθροίζονται 5 άτομα σε ένα παγκάκι, ενώ ο κ. Αλκιβιάδης Βατόπουλος εκτίμησε ότι το οριζόντιο lockdown δεν λειτουργεί και η ζημιά στην κοινωνία είναι τέτοια, που πρέπει να βρούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα.

Στην κυβέρνηση, υπάρχουν επίσης δύο αντικρουόμενες ανάγκες οι οποίες πρέπει να ληφθούν υπόψιν: Αυτή που αναδεικνύεται από το οικονομικό επιτελείο και σχετίζεται με τις αντοχές της οικονομίας, των εμπόρων και του κόσμου της εστίασης και αυτή που επισημαίνεται από το υπουργείο Υγείας για τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Το τελευταίο σχέδιο που βρίσκεται στο τραπέζι είναι να ανοίξουν από τη Δευτέρα 22 Μαρτίου τα καταστήματα, αυστηρά με ραντεβού, στην αρχή εκτός καταστήματος και στη συνέχεια και εντός, και με παράλληλο ορισμό χιλιομετρικής απόστασης μέσα στην οποία θα μπορούν οι καταναλωτές να ψωνίζουν. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τότε πιθανόν θα ανοίξουν και τα κομμωτήρια και τα καταστήματα περιποίησης νυχιών.

Όλα, ωστόσο, θα κριθούν από τη δυναμική της πανδημίας, που προς στιγμήν δείχνει να μην κάμπτεται από τα μέτρα, τα οποία ούτως ή άλλως, προσκρούουν στη σωρευμένη κόπωση της κοινωνίας.

ieidiseis.gr