Στάθης Λιβαθινός: Σοκάρουν οι καταγγελίες από Ανάπηρους καλλιτέχνες

Με τον τίτλο «ο φόβος αλλάζει πλευρά» η Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών προχώρησε σε καταγγελία κατά του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Στάθη Λιβαθινού.

Στην συγκεκριμένη καταγγελία, η οποία έχει κατατεθεί και εγγράφως στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ), η Κίνηση Αναπήρων Καλλιτεχνών καταγγέλλουν τον Στάθη Λιβαθινό, λίγες μέρες μετά την παραίτηση του από το Εθνικό Θέατρο, για μισαναπηρισμό.

«Εμείς οι ανάπηροι και ανάπηρες καλλιτέχνες αποφασίζουμε να μιλήσουμε ανοιχτά και να μοιραστούμε τη λεκτική και ψυχολογική βία την οποία υποστήκαμε από τον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού, Στάθη Λιβαθινό» αναφέρουν στην αρχή της καταγγελίας τους.

Η Κίνηση Αναπήρων Καλλιτεχνών αναφέρει στην καταγγελία της πως πριν από περίπου τρία χρόνια, εκπρόσωποι της ήρθαν αντιμέτωποι κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης τους με τον κ. Λιβαθινό με προσβλητικές και υποτιμητικές συμπεριφορές.

Αφορμή για να πραγματοποιηθεί η συνάντηση της Κίνησης Αναπήρων Καλλιτεχνών και του Στάθη Λιβαθινού ήταν ο αποκλεισμός κωφού υποψηφίου από τις εισαγωγικές εξετάσεις της δραματικής σχολής παρά το γεγονός ότι έχει καταργηθεί ο όρος της «αρτιμέλειας», που προβλεπόταν ως τότε με Προεδρικό Διάταγμα.

Σύμφωνα με την καταγγελία, οι εκπρόσωποι της Κίνησης Αναπήρων Καλλιτεχνών άκουσαν μεταξύ άλλων από τα χείλη του κ. Στάθη Λιβαθινού τις εξής φράσεις: «Οι απαιτήσεις του θεάτρου είναι μεγάλες και ένας ανάπηρος δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει» και «Άλλωστε το θέατρο δεν είναι δημοκρατικό, είναι φασιστικό και επιλέγει τους πιο ικανούς».

Έπειτα συνέχισε λέγοντας «ο ρόλος του ηθοποιού δεν είναι να διεκδικεί δικαιώματα» και πρόσθεσε: «Εμείς στο Εθνικό ψάχνουμε πρωταθλητές», μας είπε «δεν εφαρμόζουμε δικαιώματα, αλλά αναζητούμε ικανότητες».

Η ηθοποιός κ. Ελευθερία Μαντζουράνη, σύμφωνα με την ίδια καταγγελία ανέφερε μία από τις γραπτές προτάσεις, ότι θα μπορούσε να μπει ποσόστωση στις εξετάσεις και για τους αναπήρους όπως ισχύει στο Εθνικό η ποσόστωση στα φύλλα άνδρας/ γυναίκα, για παράδειγμα να μπαίνει κάθε χρόνο ένα ανάπηρο αγόρι και ένα ανάπηρο κορίτσι. Με σκοπό να διασφαλιστεί η εισαγωγή τους στη σχολή.

Η αντίδραση του κ. Λιβαθινού ήταν ξαφνική. «Τι είναι αυτά που λέτε; Θα γεμίσει το Εθνικό ανάπηρους!»
Στην συνέχεια της συνάντησης, το θέμα του κωφού που απορρίφθηκε επανήλθε και η Κίνηση επέμεινε, πάντα σύμφωνα με την ίδια καταγγελία πως θα μπορούσε να σπουδάσει και για να το πετύχει θα έπρεπε απλώς να υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, όπως δικαιούται κάθε κωφός σπουδαστής.

«Και τι; Θα έχουμε στις παραστάσεις όλη την ώρα κάποιον να κουνάει τα χέρια;» φαίνεται να απόρησε ο Στάθης Λιβαθινός ενώ σε άλλο σημείο της συζήτησης τους φέρεται να είπε πως: «δε γίνεται… αν βάλω έναν ανάπηρο πάνω στη σκηνή και δίπλα του έναν ηθοποιό, τον καλύτερα ηθοποιό να βάλεις, όλοι θα κοιτάνε τον ανάπηρο. Πώς είναι όταν βάζεις ένα ζώο στη σκηνή».

Οι εκπρόσωποι της Κίνησης Αναπήρων Καλλιτεχνών αναφέρουν πως: «Αποχωρώντας από την αίθουσα, ήμασταν όλες και όλοι μουδιασμένοι. Κατεβήκαμε στο πάρκινγκ και αγκαλιαστήκαμε με δακρυσμένα μάτια. Το μούδιασμα δεν έλεγε να φύγει. Τελικά, το πήραμε μαζί μας και διήρκεσε πολύ πολύ καιρό».

newsitamea.gr


You May Also Like

Εφορία: Σε ποια ποσά και επιδόματα δεν μπορεί να κάνει κατάσχεση

Εφορία: Σε ποια ποσά και επιδόματα δεν μπορεί να κάνει κατάσχεση

Αποτρόπαιο έγκλημα στην Αρκαδία: Έβγαλαν το μάτι χήνας – φύλακα για να κλέψουν

Ληστές βασάνισαν και τραυμάτισαν θανάσιμα μία χήνα στην Αρκαδία. Η έκκληση κατοίκου…

Συνεργασία Airbnb με ΕΟΔΥ για στέγαση σε όσους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης του Covid-19

Συνεργασία Airbnb με ΕΟΔΥ για στέγαση σε όσους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή…

ΟΟΣΑ : Οι πιο πλούσιες και οι πιο φτωχές περιφέρειες στην Ελλάδα

Οι περιφερειακές εισοδηματικές ανισότητες στην Ελλάδα αυξήθηκαν στην 20ετία από το 1995…

Προειδοποίηση από σεισμολόγους: Σε κάθε γωνιά της χώρας μπορεί να γίνει μεγάλος σεισμός – ΒΙΝΤΕΟ

Προειδοποίηση από σεισμολόγους: «Σε κάθε γωνιά της χώρας μπορεί να γίνει μεγάλος…

Πάτρα: Τι λέει η πλευρά του πατέρα για τον θάνατο των τριών κοριτσιών – «Ίσως ιατρικό λάθος»

Απάντηση στο θρίλερ με τους θανάτους των τριών κοριτσιών από την Πάτρα…

Μπακογιάννη: Με ενόχλησε η στάση της ΕΕ για την Τουρκία, ζουν σε έναν δικό τους κόσμο

Το σχόλιο της Ντόρας Μπακογιάννη για την αντίδραση της Κομισιόν μετά τα…

ΣΥΡΙΖΑ: Συνεχίζει τις περιοδείες ο Τσίπρας ενόψει των εσωκομματικών εκλογών

ΣΥΡΙΖΑ: Συνεχίζει τις περιοδείες ο Τσίπρας ενόψει των εσωκομματικών εκλογών

Κορονοϊός: Με μάσκα υποχρεωτικά στην εκκλησία – Εξαιρούνται οι ιερείς

Κορονοϊός: Με μάσκα υποχρεωτικά στην εκκλησία – Εξαιρούνται οι ιερείς

Κασσελάκης: Εγινε το πρώτο βήμα για να αποκτήσει η χώρα σύντομα προοδευτική κυβέρνηση

Οι πρώτες δηλώσεις του μετά τη νίκη στις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.