Νέα ανακάλυψη χειρόγραφων της Νεκράς Θάλασσας 60 χρόνια μετά

Δεκάδες πρόσφατα ανακαλυφθέντα αποκόμματα βιβλικών κειμένων, γνωστά ως Χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας (Dead Sea Scrolls), αποκάλυψαν Ισραηλινοί αρχαιολόγοι την Τρίτη.

Τα αποκόμματα βασίζονται σε μια συλλογή αρχαίων εβραϊκών θρησκευτικών χειρογράφων που ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά πριν από 60 χρόνια.

Χρονολογούνται στον 2ο αι. μ.Χ.

Οι Αρχές Αρχαιοτήτων του Ισραήλ δήλωσαν ότι τα κομμάτια περγαμηνής παρουσιάζουν γραμμές ελληνικού κειμένου από τα βιβλία Ζαχαρίας και Ναχούμ. Ενώ, με τη χρήση ραδιάνθρακα χρονολογούνται από τον 2ο αιώνα μ.Χ.

Η ανακάλυψη είναι το αποτέλεσμα μιας μακρόχρονης ανασκαφής του Ισραήλ στην έρημο της Ιουδαίας και πιστεύεται ότι ανήκει σε ένα σετ γνωστό ως το Σπήλαιο του τρόμου, που ονομάστηκε έτσι εξαιτίας των 40 ανθρώπινων σκελετών που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια ανασκαφών στη δεκαετία του 1960. Ενώ, φέρουν την ελληνική εκδοχή των “Δώδεκα Μικρών Προφητών”.

Τι ανακάλυψαν

Photograph: Yaniv Berman/Israeli Antiquities Authority/AFP/Getty Images
Πιστεύεται ότι είναι το αρχαιότερο καλάθι στον κόσμο Photograph: Yaniv Berman/Israeli Antiquities Authority/AFP/Getty Images

Το εύρημα περιελάμβανε επίσης σπάνια νομίσματα ηλικίας 1.000 ετών, έναν σκελετό 6.000 ετών ενός παιδιού – πιθανότατα θηλυκό, μουμιοποιημένο σε ένα κομμάτι ύφασμα – και ένα μεγάλο καλάθι που χρονολογείται πριν από 10.500 χρόνια, το οποίο οι ειδικοί πιστεύουν ότι θα μπορούσε να είναι το παλαιότερο στον κόσμο.

“Αυτά τα ευρήματα δεν είναι μόνο σημαντικά για τη δική μας πολιτιστική κληρονομιά, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο”, δήλωσε ο Avi Cohen, Διευθύνων Σύμβουλος του Υπουργείου Υποθέσεων και Κληρονομιάς της Ιερουσαλήμ, που συμμετείχε στην ανασκαφή.

«Τα θραύσματα κυλίνδρων που περιέχουν βιβλικά κείμενα, τα νομίσματα και τα πρόσθετα ευρήματα από τη Δεύτερη περίοδο του ναού που βρέθηκαν σε αυτό το μοναδικό έργο βεβαιώνουν άμεσα την εβραϊκή κληρονομιά της περιοχής και τον αδιαχώριστο δεσμό μεταξύ των εβραϊκών πολιτιστικών δραστηριοτήτων και της θέσης μας σε αυτήν τη γη” πρόσθεσε.

Τα αντικείμενα πιστεύεται ότι είχαν συσσωρευτεί στο σπήλαιο κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του Bar Kochba, μια ένοπλη εβραϊκή εξέγερση εναντίον της Ρώμης κατά τη διάρκεια της βασιλείας του αυτοκράτορα Αδριανού, μεταξύ 132 και 136 μ.Χ.

Το πρόγραμμα εθνικών αρχαιοτήτων, το οποίο λειτουργεί και ως άμυνα ενάντια στην απειλή λεηλασίας αρχαιοτήτων, βρίσκεται σε εξέλιξη στα σπήλαια και τις χαράδρες της ερήμου της Ιουδαίας από το 2017. Υποστηρίχθηκε από την Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ και το Τμήμα Αρχαιολογίας της Πολιτικής Διοίκησης στην Ιουδαία Σαμαριά και έλαβε χρηματοδότηση από το Υπουργείο Υποθέσεων και Κληρονομιάς της Ιερουσαλήμ.

«Η ομάδα της ερήμου έδειξε εξαιρετικό θάρρος, αφοσίωση και αφοσίωση στο σκοπό, ρίχτηκε σε σπηλιές που βρίσκονται ανάμεσα στον ουρανό και τη γη, σκάβοντας και κοσκινίζοντας τα ευρήματα, υπομένοντας παχιά και ασφυκτική σκόνη, για να επιστρέψουν με δώρα απίστευτης αξίας για την ανθρωπότητα», δήλωσε ο Ισραηλινός Διευθυντής Αρχαιοτήτων, Ισραήλ Χάσον.

Εμφανίστηκαν πρώτη φορά το 1946

Οι πάπυροι της Νεκράς Θάλασσας, μια συλλογή από εβραϊκά κείμενα, εμφανίστηκαν για πρώτη φορά από τους Βεδουίνους βοσκούς στις σπηλιές της ερήμου στη Δυτική Όχθη, κοντά στη Νεκρά Θάλασσα και την αρχαία πόλη Κουμράν, το 1946.

Οι Βεδουίνοι κρεμούσαν τους κυλίνδρους σε έναν πόλο πριν η ύπαρξή τους ανακαλυφθεί από έναν Εβραίο καθηγητή του Εβραϊκού Πανεπιστημίου.

Στη δεκαετία του 1940 και του 1950, οι συνεχείς ανασκαφές μέσα και πέρα ​​από την περιοχή του Κουμράν έφεραν στο φως επιπλέον χειρόγραφα και κομμάτια που τελικά έγιναν γνωστά ως οι πάπυροι της Νεκράς Θάλασσας.

Είναι τα πρώτα γνωστά αντίγραφα της εβραϊκής Βίβλου

Αυτά τα αποσπάσματα, κυρίως σε περγαμηνή καθώς και σε κομμάτια πάπυρου, πιστεύεται ότι χρονολογούνται μεταξύ του 3ου αιώνα π.Χ. έως τον 1ο αιώνα μ.Χ. και περιλαμβάνουν τα πρώτα γνωστά αντίγραφα της εβραϊκής Βίβλου και παρέχουν αποδείξεις ύπαρξης μιας ασκητικής εβραϊκής αίρεσης που υπήρχε κατά την εποχή του Ιησού.

Σύνταξη: ecozen.gr

Πηγή: washingtonpost.com

You May Also Like

Διάγγελμα Πούτιν για το μακελειό στη Μόσχα: Είχε ετοιμαστεί «παράθυρο» υποδοχής των δραστών στην Ουκρανία

Κήρυξε την 24η Μαρτίου ημέρα εθνικού πένθους

Τουρκία : Καταρρέει η οικονομία – Δραματικά τα ποσοστά ανεργίας

Τουρκία : Καταρρέει η οικονομία – Δραματικά τα ποσοστά ανεργίας

Βρετανία: Τυφλή πιανίστρια 13 ετών ερμηνεύει Σοπέν σε σταθμό τρένων και σκορπά συγκίνηση

Η ερμηνεία του περίπλοκου κομματιού από τη μικρή Λούσι έφερε δάκρυα στα μάτια των επιβατών που κοντοστάθηκαν για να την ακούσουν

«Σμύρνη μου αγαπημένη»: Αφιέρωμα του Guardian, προβολές σε Ευρώπη και ΗΠΑ και εκνευρισμός της Τουρκίας

Η παγκόσμια περιοδεία της ταινίας, αλλά και η διεθνής της απήχηση –…

Οργώνει την Ανταρκτική ο κτηνίατρος-εξερευνητής

  Ο δόκτωρ Τζέφ Γουίλσον έχει διανύσει, ολομόναχος, σχεδόν 5.000 χιλιόμετρα στον…

Άσθμα: Επιστήμονες εντόπισαν πιθανό τρόπο αποτροπής των κρίσεων

Οι επιστήμονες εντόπισαν ένα νέο αίτιο που σχετίζεται με την πάθηση.

Ερντογάν προς ΗΠΑ: Καταστροφικός ο αντίκτυπος της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων0

Ερντογάν προς ΗΠΑ: Καταστροφικός ο αντίκτυπος της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Η πτήση θαύμα: Το αεροπλάνο που άνοιξε στα δυο στον αέρα και από τους 95 επιβαίνοντες επέζησαν οι 94 [video]

Δεν πρόκειται για κάποιο κινηματογραφικό σκηνικό αλλά για το αεροπλάνο της Aloha…

Άνοιγμα σχολείων: Τι γίνεται στην Ευρώπη, τι δεν γίνεται στην Ελλάδα

Table of Contents Hide Άνοιγμα σχολείων: Τι γίνεται στην Ευρώπη, τι δεν…

Αθλήτριες συγχρονισμένης κολύμβησης περπατούν κυριολεκτικά πάνω στο νερό

Αθλήτριες συγχρονισμένης κολύμβησης περπατούν κυριολεκτικά πάνω στο νερό και το αποτέλεσμα πραγματικά…