Πώς εξαπλώνεται ο κορονοϊός σε εσωτερικό χώρο

Η εφημερίδα New York Times παρουσίασε μερικά εντυπωσιακά γραφήματα, τα οποία δείχνουν πώς εξαπλώνεται ο κορονοϊός σε μια σχολική αίθουσα ή σε έναν κλειστό χώρο. Τα σενάρια είναι τρία, όταν τα παράθυρα είναι κλειστά, όταν είναι ανοιχτά και όταν υπάρχει ειδικό σύστημα εξαερισμού.

Πρώτο σενάριο με κλειστά παράθυρα

aeras1

Στο πρώτο σενάριο όταν ένας από τους μαθητές είναι ασυμπτωματικός φορέας του κορονοϊού και τα παράθυρα είναι κλειστά τα μολυσμένα αερολύματα διασπείρονται σε όλη την αίθουσα κατακλύζοντας τον χώρο. Μάλιστα μέσα σε σύντομο διάστημα η αίθουσα αγγίζει το μέγιστο επίπεδο μόλυνσης. Με ελάχιστο φρέσκο αέρα να εισέρχεται στο χώρο, τα μολυσμένα αερολύματα εξακολουθούν να εξαπλώνονται σε ολόκληρη την αίθουσα.

Στο δεύτερο σενάριο με ένα παράθυρο ανοιχτό

aeras2

Στο δεύτερο σενάριο όταν ένα παράθυρο παραμένει ανοιχτό ο αέρας διαλύει τα μολυσμένα αερολύματα καθώς κινούνται στην αίθουσα, μειώνοντας έτσι τη διασπορά.

Στο τρίτο σενάριο με συσκευή καθαρισμού αέρα

aeras3

Το τρίτο σενάριο αφορά την προσθήκη μιας συσκευής καθαρισμού αέρα με φίλτρο HEPA κι ένα κλιματιστικό που θα φέρνει φρέσκο αέρα στην αίθουσα.

Σε αυτή την περίπτωση η αυξημένη ροή αέρα σε συνδυασμό με το φιλτράρισμά του διαλύουν τα μολυσμένα αερολύματα, περιορίζοντας τη διασπορά τους στον χώρο.

Πηγή: NewYorkTimes