Η ΕΕ εξετάζει χρήση έκτακτων εξουσιών – Να αναλάβει η ίδια τον έλεγχο παραγωγής και διάθεσης των εμβολίων – Οργή για Βρετανία

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen ανέφερε ότι οι ηγέτες των χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να εξετάσουν πρόσθετα έκτακτα μέτρα προκειμένου να εξασφαλιστεί η προμήθεια των “27” με τις απαραίτητες ποσότητες εμβολίων, την επόμενη εβδομάδα στη Σύνοδο Κορυφής, ακόμη και την πιθανή χρήση έκτακτων νομικών διαδικασιών που θα επέτρεπαν στην Ένωση να αναλάβει την παραγωγή και διάθεση των εμβολίων στη θέση του ιδιωτικού τομέα.

“Όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι. Βρισκόμαστε εν μέσω της μεγαλύτερης κρίσης του αιώνα. Δεν αποκλείω τίποτε αυτή τη στιγμή, καθώς πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες θα εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατό”, δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, σε ερώτηση σχετικά με πιθανή επίκληση του άρθρου 122 της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Το άρθρο επιτρέπει τη λήψη έκτακτων μέτρων όταν ανακύπτουν “μεγάλες δυσκολίες στην προμήθεια συγκεκριμένων προϊόντων”.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Σαρλ Μισέλ είχε αφήσει υπόνοιες για πιθανή χρήση του άρθρου 122 τον Ιανουάριο. Αξιωματούχος της ΕΕ με γνώση του ζητήματος τόνισε στο πρακτορείο Bloomberg ότι ορισμένα τέτοια μέτρα θα μπορούσαν να ομαλοποιήσουν το εμβολιαστικό πρόγραμμα στο έδαφος των 27 χωρών της Ένωσης.

“Η παραγωγή και διάθεση εμβολίων στην ΕΕ πρέπει να έχει προτεραιότητα και θα ήθελα να συζητήσω το συγκεκριμένο ζήτημα με τους ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων”, ανέφερε η κ. von der Leyen.

Στο στόχαστρο η Βρετανία

Η κ. von der Leyen απείλησε για μία ακόμη φορά με απαγόρευση εξαγωγής εμβολίων το Ηνωμένο Βασίλειο, ανοίγοντας εκ νέου τη διαμάχη με τη βρετανική κυβέρνηση, που έχει φορτίσει το κλίμα μεταξύ των 27 και του πάλαι ποτέ 28ου μέλους της Ένωσης.

Καθώς η ΕΕ προσπαθεί να επιταχύνει το πρόγραμμα εμβολιασμού στο έδαφός της, η πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ότι θα μπορούσε να διαταχθεί απαγόρευση εξαγωγών εμβολίων σε χώρες που δεν λειτουργούν με όρους ισοτιμίας στις ανταλλαγές εμβολίων με την Ένωση και που έχουν ήδη υψηλά ποσοστά εμβολιασμού. Όπως είπε, η Βρετανία είναι ο Νο.1 εισαγωγέας εμβολίων τα οποία παράγονται στην ΕΕ.

“Έχουμε παρατηρήσει, τις τελευταίες έξι εβδομάδες, ότι 10 εκατ. δόσεις έχουν εξαχθεί στο Ην. Βασίλειο”, δήλωσε. “Το Η.Β. παράγει το εμβόλιο της AstraZeneca. Στο συμβόλαιό μας με την AstraZeneca περιλαμβάνονται δύο μονάδες στο έδαφος του Η.Β. οι οποίες μπορούν να παράγουν για τις ανάγκες της ΕΕ”.

Όπως σημείωσε η επικεφαλής της Ευρ. Επιτροπής, τις τελευταίες έξι εβδομάδες η Ευρωπαϊκή Ενωση εξήγαγε περισσότερες από 41 εκατομμύρια δόσεις σε 33 χώρες.

Η ΕΕ είχε απειλήσει εμμέσως τη Βρετανία με απαγόρευση εξαγωγής εμβολίων, ωστόσο ο πρωθυπουργός του Η.Β. Μπόρις Τζόνσον είχε διαβεβαιώσει ότι δεν θα περιοριζόταν ο όγκος των εμβολίων της AstraZeneca που θα παραδίδονταν από την εταιρεία στην ΕΕ, εξ ου και οι Βρυξέλλες υποχώρησαν.

Ο ίδιος ο Τζόνσον αναμένεται να λάβει πολύ σύντομα την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca, όπως δήλωσε στο βρετανικό κοινοβούλιο.

“Εάν η κατάσταση δεν αλλάξει, θα πρέπει να εξετάσουμε το πώς θα συνδέσουμε το σε ποιές χώρες εξάγουμε εμβόλια με το πόσο ανοικτές είναι εκείνες απέναντί μας”, τόνισε η κ. von der Leyen.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg Vaccine Tracker, η ΕΕ έχει χορηγήσει μέχρι στιγμής 11 δόσεις ανά 100 ανθρώπους, έναντι 39 του Ηνωμένου Βασιλείου και 33 των ΗΠΑ.

Νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Επιχειρηματικότητας, Ενέργειας και Βιομηχανικής Στρατηγικής του Η.Β. Kwasi Kwarteng είχε ασκήσει κριτική στις ηγεσίες χωρών της ΕΕ για τα “αντιφατικά” μηνύματα που στέλνουν σχετικά με την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης κατά του κορονοϊού.

ΠΗΓΗ:https://www.capital.gr/