Μόσιαλος: Τα έντεκα ερωτήματα για το εμβόλιο της AstraZeneca

Τα ερωτήματα που έχουν ανακύψει γύρω από το εμβόλιο της AstraZeneca, οι εμβολιασμοί με το οποίο έχουν διακοπεί σε μία σειρά ευρωπαϊκών χωρών, θέτει ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος σε ανάρτησή του στο Facebook.

«Πάρα ταύτα, θα κάνω μια απόπειρα συστηματοποίησης των ερωτημάτων με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν στη δημοσιότητα:

1. Είναι τα περιστατικά των θρομβώσεων που έχουν ανακοινωθεί περισσότερα από τα περιστατικά σε αντίστοιχο πληθυσμό που δεν έχει εμβολιαστεί; Σε αυτό έχει ήδη απαντήσει ο ΕΜΑ ότι είναι πολύ λιγότερα από τα στατιστικά αναμενόμενα στον γενικό πληθυσμό.

 2. Είναι τα περιστατικά των εγκεφαλικών θρομβώσεων περισσότερα σε εμβολιασμένους; Σε αυτό το ερώτημα οι εκπρόσωποι του ΕΜΑ είπαν πως ο αριθμός ήταν εξαιρετικά μικρός στην Ευρώπη συνολικά. Το ποσοστό εμφάνισης είναι πιθανότατα στατιστικά ασήμαντο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά ίσως να είναι ελάχιστο μεν αλλά πιο αυξημένο σε επίπεδο συγκεκριμένων κρατών.

3. Υπήρξαν εγκεφαλικές θρομβώσεις και με τα άλλα εμβόλια (Pfizer & Moderna) Ναι, υπήρξαν αλλά τα κλινικά χαρακτηριστικά που εξετάζονται τώρα από τον ΕΜΑ είναι ίσως διαφορετικά από τα χαρακτηρίστηκα των θρομβώσεων στις ΗΠΑ. Θυμίζω εδώ πως ο FDA δεν έδωσε οδηγίες αναστολής ή διακοπής μετά την ανάλυση των περιστατικών αυτών.

4. Υπάρχει περίπτωση να συνδέονται τα περιστατικά με υποκείμενα νοσήματα όσων εμβολιάστηκαν; Η απάντηση στην προχθεσινή συνέντευξη τύπου είναι πως αυτό επί του παρόντος επίσης εξετάζεται.

 5. Επίσης εξετάζουν τις διαφορές με το Ηνωμένο Βασίλειο που έχουν γίνει 11 εκατομμύρια ΑΖ εμβολιασμοί αλλά δεν υπήρχαν αντίστοιχα περιστατικά ενώ έχουμε 10 (?) στις ευρωπαϊκές χώρες.

7. Ξέρουμε εάν έχουμε περισσότερα περιστατικά σε γυναίκες ή άντρες και εάν αυτό οφείλεται σε παράγοντες που έχουν η δεν έχουν σχέση με το εμβόλιο;

 8. Μπορεί μια προηγουμένη λοίμωξη από κορονοϊό να έχει συμβάλει σε συνδυασμό ή ανεξάρτητα και τα αποτελέσματα να συνδέονται ή να μην σχετίζονται με τη χορήγηση του εμβολίου;

9. Υπάρχει συσχέτιση με την παρτίδα η το σημείο παραγωγής των εμβολίων;

10. Υπάρχει πιθανός βιολογικός μηχανισμός που να εξηγεί τη διαφορετική αντίδραση στο εμβόλιο από κάποιους;

11. Ξέρουμε αν κάποιες θεραπείες ήταν αποτελεσματικές σε όσους είχαν εγκεφαλική θρόμβωση;».

«Σίγουρα θα υπάρχουν και άλλα ερωτήματα με τα δεδομένα που είναι διαθέσιμα. Το βέβαιο είναι πως ο αριθμός των περιστατικών είναι εξαιρετικά μικρός. Θα περιμένουμε να δούμε εάν μετά την ανάλυση των περιστατικών θα υπάρξει κάποιο συγκεκριμένο προφίλ ευαισθησίας στο εμβόλιο και κάποια πιθανή βιολογική εξήγηση», κατέληξε ο κ. Μόσιαλος.

aftodioikisi.gr