Τέλος το επίδομα των 534€ για τους πληττόμενους – Μόνο για κλειστές επιχειρήσεις οι αναστολές τον Απρίλιο

Επίδομα των 534€: Μόνο για κλειστές επιχειρήσεις αναμένεται να ισχύσουν οι αναστολές του Απριλίου. Η μείωση του αριθμού των αναστολών των συμβάσεων εργασίας και των εργαζομένων που λαμβάνουν το επίδομα της αποζημίωση ειδικού σοπού των 534 ευρώ, φαίνεται ότι θα συνεχιστεί και τον μήνα Απρίλιο. Αυτό, διότι σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο εξετάζουν να τεθούν σε αναστολή μόνο οι εργαζόμενοι των κλειστών επιχειρήσεων με κρατική εντολή. Αυτό, διότι τα δημοσιονομικά περιθώρια στενεύουν.

Η εξάρτηση των κυβερνητικών σχεδίων

Επίδομα των 534€: Βέβαια τα κυβερνητικά σχέδια εξαρτώνται από τις εξελίξεις στην πανδημία. Εξαρτώνται και από τον χρόνο έναρξης της σταδιακής άρσης του lockdown, με κάποιο είδους άνοιγμα της αγοράς (π.χ. λιανεμπόριο). Ωστόσο πολλές επιχειρήσεις που αυτή τη στιγμή είναι κλειστές με κρατική εντολή ετοιμάζονται για το άνοιγμα της αγοράς στα τέλη Μαρτίου. Επίσης, έχουν ενημερώσει τους εργαζομένους τους, εφόσον είναι πάνω από 20, να κάνουν rapid τεστ μέσω της πλατφόρμας https://ergasia.testing.gov.gr/#/.

Τον Φεβρουάριο η κυβέρνηση ξεκίνησε την επιχείρηση περιορισμού των δικαιούχων αποζημίωσης ειδικού σκοπού 534 ευρώ, με την καθιέρωση της προαναγγελίας των αναστολών συμβάσεων. Αντίθετα, τον Μάρτιο προστέθηκαν νέες προϋποθέσεις για την ένταξη στο μέτρο.

Τα νέα του επιδόματος των 534€: Μόνο για κλειστές επιχειρήσεις, οι αναστολές τον Απρίλιο.

Τα σχέδια του οικονομικού επιτελείου

Στα σχέδια του οικονομικού επιτελείου είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η περικοπή των δικαιούχων του επιδόματος των 534 ευρώ να κλιμακωθεί τον Απρίλιο. Στόχος είναι να ισχύει μόνο για τις επιχειρήσεις που θα είναι κλειστές με κρατική εντολή. Για να συμβεί αυτό εξετάζεται η δραστική μείωση των πληττόμενων βάσει ΚΑΔ επιχειρήσεων που ισχύουν απο τον Νοέμβριο. Δηλαδή, που λειτουργούν και δικαιούνται να θέτουν εργαζομένους τους σε αναστολή σύμβασης. Έτσι εφόσον ανοίξει η αγορά τον επόμενο μήνα η αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ θα ισχύσει κατά κύριο λόγο για συγκεκριμένες επιχειρήσεις (π.χ. εστίασης και τουρισμού). Δηλαδή, αυτές που θα εξακολουθήσουν να είναι κλειστές με κρατική εντολή.

Εξάλλου ήδη τον Φεβρουάριο λόγω της προαναγγελίας των αναστολών βρέθηκαν εκτός 99.621 εργαζόμενοι σε σχέση με τον Ιανουάριο. Μειώνοντας μάλιστα το κονδύλι κατά 54,65 εκ. ευρώ. Συγκεκριμένα τον Ιανουάριο δόθηκαν 309,55 εκατ. ευρώ σε 631.829 δικαιούχους αποζημίωσης ειδικού σκοπού. Αντίθετα, τον Φεβρουάριο δόθηκαν 254,9 εκατ. ευρώ σε 532.208 εργαζομένους.

Επίδομα των 534€: Να σημειωθεί ότι από τον Μάρτιο στο μέτρο αναστολής σύμβασης τέθηκε για πρώτη φορά και προϋπόθεση τζίρου της επιχείρησης. Συγκεκριμένα, δικαίωμα χρήσης του μέτρου της αναστολής σύμβασης εργασίας τον Μάρτιο είχαν (εκτός των επιχειρήσεων που έμειναν κλειστές με κρατική εντολή) πληττόμενες βάσει ΚΑΔ επιχειρήσεις – εργοδότες, που:
– Έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Ιανουαρίου 2018.
– Ήταν υποκείμενες σε ΦΠΑ και έχουν υποβάλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ. Δηλαδή, καθ’ όλη την περίοδο από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020.
– Δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020.
– Δεν παρουσιάζουν αύξηση του κύκλου εργασιών τους την περίοδο από 1η Απριλίου 2020 έως 31 Δεκεμβρίου 2020 σε σχέση με την περίοδο από 1η Απριλίου 2019 έως 31 Δεκεμβρίου 2019. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ που τηρεί η ΑΑΔΕ.

Πώς ζητούν οι εργοδότες να κάνουν τεστ οι εργαζόμενοι

Επίδομα των 534€: Μέσω της πλατφόρμας https://ergasia.testing.gov.gr/#/ ζητούν οι εργοδότες να κάνουν τεστ οι εργαζόμενοι που βρίσκονται εν αναμονή του ανοίγματος της αγοράς. Μάλιστα η αναμονή για την Αττική μέσω της πλατφόρμας είναι περίπου 4 ημέρες. Η κυβέρνηση αναλαμβάνει το κόστος της διενέργειας ελέγχων (rapid tests) σε επιχειρήσεις άνω των 20 υπαλλήλων.

Ειδικότερα, οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων άνω των 20 υπαλλήλων θα μπορούν να υποβάλλουν αίτημα διενέργειας τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου του κορονοϊού (rapid test) μέχρι και 2 φορές το μήνα,. Αυτό θα γίνειται μέσω της ειδικής πλατφόρμας που δημιουργήθηκε. Μάλιστα, έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία.

Στόχος είναι να εντατικοποιηθούν τα τεστ σε επιχειρήσεις όπου λόγω του αριθμού των εργαζομένων προκαλείται συγχρωτισμός του προσωπικού. Κατ’ επέκταση αυξάνεται ο κίνδυνος μετάδοσης.

Το μέτρο έρχεται σε συνέχεια των άλλων πρωτοβουλιών που έχουν αναληφθεί από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού. Συγκεκριμένα, όπως είναι η υποχρεωτική τηλεργασία (όπου αυτή μπορεί να παρασχεθεί). Όπως είναι οι άδειες ειδικού σκοπού και η εντατικοποίηση των ελέγχων στις επιχειρήσεις για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ).

Για να συμμετέχουν στο πρόγραμμα ελέγχων, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να συμπληρώσουν οι εργαζόμενοι τη «Φόρμα Αίτησης Δωρεάν Ελέγχου για COVID-19». Θα το κάνουν εισερχόμενοι στην Ψηφιακή Πύλη του Δημοσίου gov.gr. Συγκεκριμένα, συμπληρώνοντας το ΑΦΜ τους.

Η επαλήθευση

Επίδομα των 534€: Θα γίνει επαλήθευση ότι είναι εργαζόμενοι σε επιχείρηση άνω των 20 υπαλλήλων, μέσω διασύνδεσης με το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ. Σε περίπτωση επιτυχούς επαλήθευσης του ΑΦΜ του εργαζόμενου, θα εμφανιστεί αυτόματα και το ΑΦΜ του Εργοδότη.

Στη συνέχεια, οι εργαζόμενοι συμπληρώνουν τα απαιτούμενα πεδία (όνομα-επώνυμο-αριθμός κινητού τηλεφώνου). Μετά γίνεται επαλήθευση με αποστολή γραπτού μηνύματος στο κινητό τηλέφωνο του αιτούντος. Μετά την επαλήθευση ο εργαζόμενος συμπληρώνει τον ταχυδρομικό κώδικα της περιοχής σε σχέση με το κέντρο ελέγχου που τον εξυπηρετεί. Συμπληρώνει και την ηλικία του και προχωρά στην υποβολή του αιτήματος.

Σημειώνεται ότι η επιλογή των εργαζομένων θα γίνεται πάντοτε αναλόγως των διαθεσίμων τεστ. Εφόσον o εργαζόμενος επιλεγεί για δωρεάν έλεγχο για COVID-19, θα λάβει στο κινητό τηλέφωνο που έχει δηλώσει στη φόρμα μήνυμα (SMS) με την ημέρα, ώρα και διεύθυνση του κέντρου ελέγχου στο οποίο θα πρέπει να μεταβεί.

Η ημέρα της εξέτασης

Την ημέρα της εξέτασης θα πρέπει να παρουσιάσει το SMS στο υγειονομικό προσωπικό για να εξεταστεί κατά προτεραιότητα. Είναι απαραίτητο ο εργαζόμενος κατά την προσέλευσή του να γνωρίζει τον ΑΜΚΑ του, καθώς θα του ζητηθεί για τη συμπλήρωση των απαραίτητων στοιχείων. Αν δεν διαθέτει ΑΜΚΑ, θα του ζητηθεί κάποιος άλλος ταυτοποιητικός αριθμός όπως αριθμός διαβατηρίου κτλ.

Το SMS υπέχει θέση δικαιολογητικού μετακίνησης την ημέρα του ραντεβού. Η εξέταση συνιστά λόγο δικαιολογημένης απουσίας από την εργασία για 3 ώρες.

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων απευθύνει έκκληση σε όλους τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. Παράλληλα συνιστά και στους εργοδότες να ενημερώσουν και να ενθαρρύνουν τους εργαζομένους τους για αυτή την σημαντική προσπάθεια που θα συμβάλλει στον έλεγχο της διασποράς του κορωνοϊού στους εργασιακούς χώρους και θα βοηθήσει τους ειδικούς να διαμορφώσουν καλύτερη εικόνα για την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση, υπενθυμίζεται ότι για όσους εργαζομένους απασχολούνται σε εταιρείες με λιγότερους από 20 υπαλλήλους, υπάρχει η δυνατότητα εγγραφής στην πλατφόρμα testing.gov.gr.

enimerotiko.gr