Στην Καστοριά παραβρέθηκε ο υπεύθυνος Μεταναστευτικής Πολιτικής του Ποταμιού Γεώργιος Τσαούσης, όπου και πραγματοποίησε συναντήσεις με φορείς , κατά τις οποίες συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα.

Της Χρύσας Κοσμίδου

Την Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017, ο υπεύθυνος Μεταναστευτικής Πολιτικής του Ποταμιού Γιώργος Τσαούσης συνοδευόμενος από την Περιφερειακή Συντονίστρια Δυτικής Μακεδονίας Χριστίνα Λαπόρδα, πραγματοποίησε συνάντηση με το Δήμαρχο Καστοριάς Ανέστη Αγγελή, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωάννη Τόμου και τον πρώην Δήμαρχο Καστοριάς  Εμμανουήλ Χατζησυμεωνίδη και  εν συνεχεία επισκέφτηκαν  το κτίριο της Περιφέρειας Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας και συζήτησαν με τον Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς Σωτήριο Αδαμόπουλο.

Και στις δύο συναντήσεις συζητήθηκαν θέματα αυτοδιοίκησης, τοπικά ζητήματα καθώς και το μεταναστευτικό-προσφυγικό, το οποίο αγγίζει πλέον και την Καστοριά, με τη μεταφορά και φιλοξενία ανθρώπων σε ξενοδοχεία της περιοχής, από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. «Οι συναντήσεις που πραγματοποιήσαμε, ήταν ιδιαίτερα σημαντικές, καθώς ο κ. Τσαούσης είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τα γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή μας, αλλά και για τα μεταναστευτικά πλέον ζητήματα που προκύπτουν από τις νέες εξελίξεις. Σκοπός μας ως κόμμα, είναι να έχουμε μια σχετική, αλλά και πραγματική εικόνα για όλα όσα συμβαίνουν στην Περιφέρεια», δήλωσε η κα Λαπόρδα.

Πολλά τα προβλήματα, αλλά και οι δυνατότητες της Π.Ε. Καστοριάς

Ο κ. Τσαούσης σχολίασε πως η Π.Ε. Καστοριάς, είναι μια περιοχή με πολλά προβλήματα, η οποία όμως ταυτόχρονα διαθέτει και πάρα πολύ μεγάλες δυνατότητες . Επίσης επεσήμανε πως υπάρχουν οι ευκαιρίες  περαιτέρω τουριστικής και αγροτικής ανάπτυξης, που θα αποτελέσουν την απάντηση απέναντι στα ζητήματα που μαστίζουν την περιοχή, όπως είναι η ανεργία, η φυγή των νέων ανθρώπων στο εξωτερικό κ.α.

Ιδιαίτερη εντύπωση όμως, έκανε στον υπεύθυνο Μεταναστευτικής Πολιτικής πως κατά τη συνάντηση του με τον κ. Αγγελή, παραβρέθηκε και ο πρώην Δήμαρχος κ. Χατζησυμεωνίδης «Θεωρώ πως πρόκειται για μια σύμπραξη για το καλό της περιοχής. Μας εξέθεσαν τα προβλήματα του τόπου και μας πρότειναν λύσεις τις οποίες έχουν οι ίδιοι. Ούτως ή άλλως το “Ποτάμι” στηρίζει την Τοπική Αυτοδιοίκηση και  τους ανθρώπους των τοπικών κοινωνιών, οι οποίοι δυστυχώς πολύ συχνά δεν ερωτούνται καν για ό,τι συμβαίνει στον τόπο τους».

Το μεταναστευτικό –προσφυγικό ζήτημα

Ο κ. Τσαούσης αναφέρθηκε επίσης στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες,  λέγοντας αυτολεξεί πως «κάνει κουμάντο με κάποιους ανθρώπους, όπου τους στεγάζει σε ξενοδοχεία και ενδεχομένως σύντομα θα τους παραχωρήσει και διαμερίσματα».

Το “Ποτάμι”, δεν είναι αντίθετο ως προς αυτή την εξέλιξη, υπό τον όρο ότι θα πρέπει πρωτίστως να ερωτούνται οι τοπικές αρχές, εάν συμφωνούν.  Το προσφυγικό, είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο και σοβαρό ζήτημα, το οποίο η κάθε περιοχή θα πρέπει να το αντιμετωπίσει  με προσοχή «Δεν θα πρέπει να έρθουμε σε αντιπαράθεση με τους ανθρώπους των τοπικών κοινωνιών, θα πρέπει όμως  να αγκαλιάσουμε τους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Η Π.Ε. Καστοριάς, είναι μια ακριτική περιοχή με πολλές ιδιαιτερότητες και για το λόγο αυτό θα πρέπει να αποφευχθούν οι αναταραχές. Εμείς θα στηρίξουμε κάθε πρωτοβουλία που προέρχεται από την τοπική κοινωνία. Το “Ποτάμι” γενικότερα στηρίζει τις παραγωγικές υγιείς δυνάμεις του τόπου και νομίζω ότι θέλουμε και θα φέρουμε ούτως ή άλλως την αξιοπιστία στην πολιτική, που της λείπει τελευταία».

Ανοιχτή πληγή το μεταναστευτικό

Έντονη ήταν η κριτική που άσκησε ο κ. Τσαούσης προς την κυβέρνηση,  κυρίως για το θέμα της Αμυγδαλέζας (κέντρο κράτησης  παράνομων μεταναστών).  Ειδικότερα τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν ήταν αντιπολίτευση κατήγγειλε το κέντρο κράτησης, ενώ στην παρούσα φάση το παρουσιάζει ως ένα πολύ καλό περιβάλλον που μπορεί να στεγάσει πρόσφυγες και μετανάστες «Η  πολιτική των ανοιχτών συνόρων δεν μπορούσε να προχωρήσει και έτσι έμειναν 60.000 άνθρωποι στην Ελλάδα, τους οποίους με τα “αλληλέγγυα” αισθήματά τους  τούς αφήνουν στοιβαγμένους μέσα στη λάσπη, στις αρρώστιες και  σε απάνθρωπες συνθήκες σε κάθε γωνιά της χώρας. Δυστυχώς,  χωρίς ίχνος συνεργασίας, φύτεψαν κυριολεκτικά δομές φιλοξενίας  σε όλη την επικράτεια και βούλιαξαν τα ελληνικά νησιά. Θεωρώ, πως αυτές τις τακτικές, δεν θα τους τις συγχωρήσει  κανείς και ποτέ. Το ζήτημα είναι αυτές οι πληγές είναι να μην μείνουν ανοιχτές και να μην κυνηγάνε την Ελλάδα για πολλά χρόνια ακόμα. Εμείς θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να κινηθούμε προς τη σωστή κατεύθυνση». 

Ο κ. Τσαούσης, τέλος δήλωσε πως και η Ευρώπη έχει ευθύνες, καθώς ναι μεν υποσχέθηκε να απορροφήσει ανθρώπους, κάτι το οποίο τελικά δεν το έπραξε  «Βέβαια θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και τις συνθήκες που επικρατούν με την άνοδο των ακροδεξιών-λαϊκιστικών κομμάτων και τον αντίστοιχο φόβο των κυβερνήσεων να επενδύσουν στο προσφυγικό. Ωστόσο, υπάρχει και μια σημαντική λεπτομέρεια. Όταν είσαι εξαρχής αναξιόπιστος και πράττεις όπως ακριβώς σου έρθει, χωρίς να ρωτάς και χωρίς να σε ενδιαφέρει τι κάνουν οι άλλοι, τότε είναι προφανές  ότι για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα θα έχεις –δυστυχώς- και την ανταπόδοση που σου πρέπει. Η Ευρώπη έχει τις ευθύνες της, όμως η αναξιοπιστία της ελληνικής κυβέρνησης, και όχι μόνο στο προσφυγικό αλλά γενικότερα, είναι αυτή που οδηγεί πλέον αυτές τις συμπεριφορές απέναντί μας. Το πρόβλημα βέβαια, παραμένει κυρίως στην Ελλάδα. Οι άνθρωποι αυτοί μένουν εδώ σε συνθήκες που δεν είναι καλές, τόσο για τους ίδιους, όσο και  για τους ντόπιους πληθυσμούς».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Τρεις πελεκάνοι νεκροί μετά από πρόσκρουση σε ανεμογεννήτριες στον Βαρνούντα

Τρεις πελεκάνοι νεκροί μετά από πρόσκρουση σε ανεμογεννήτριες στον Βαρνούντα

Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων στην Π.Ε. Καστοριάς για την επόμενη εβδομάδα (από 28-05-2018 έως 03-06-2018)

Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων στην Π.Ε. Καστοριάς για την…

Απαγόρευση Αλιείας στη Λίμνη της Καστοριάς, στα Λιμνοφράγματα και στον Αλιάκμονα ποταμό έως 10/06/20

Απαγόρευση Αλιείας στη Λίμνη της Καστοριάς, στα Λιμνοφράγματα και στον Αλιάκμονα ποταμό…

Οι πρώτες δηλώσεις του νέου προέδρου της ΟΝΝΕΔ Καστοριάς

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους 316 ΟΝΝΕΔίτες της Καστοριάς που συμμετείχαν στην…

Οι αυτοδύτες του ΕΤΑΚ Καστοριάς προέβησαν σε σήμανση του βυθισμένου αυτοκίνητου στη λίμνη, το ποίο θα απομακρυνθεί σύντομα (φωτο)

Στις 25/05/2022 οι αυτοδύτες του Ε.Τ.Α.Κ. παρόντος του προέδρου Κ. Χαράλαμπου Σαββίδη…

Η Ολυμπία Τελιγιορίδου στο Flash TV: «Δεν είναι στα καθήκοντα του πρωθυπουργού να παραδίδει διαβατήρια σε διάσημους ηθοποιούς και να δεσμεύει τρία ελικόπτερα του στρατού γι’ αυτό»

Η Ολυμπία Τελιγιορίδου στο Flash TV: «Δεν είναι στα καθήκοντα του πρωθυπουργού…

Δήμος Καστοριάς: Αυτές τις γιορτινές μέρες όλα είναι διαφορετικά. Παραμένουν όμως γιορτές

Δήμος Καστοριάς: Αυτές τις γιορτινές μέρες όλα είναι διαφορετικά. Παραμένουν όμως γιορτές

ΠΑ.ΚΟ.Ε: Να μην γίνει και στην Καστοριά περιβαλλοντικό έγκλημα όπως σε Κάρλα και Κερκίνη

Η καταγγελία του Πανελλήνιο Κέντρου Οικολογικών Ερευνών