Δερμιτζάκης: Μόνο στην Ελλάδα αυξάνονται τα κρούσματα παρά το lockdown

Τον τρόπο με τον οποίο θα επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης, αλλά και διευκρινίσεις σχετικά με τα νέα μέτρα που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση, σχολίασε μέσα από τον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA ο καθηγητικής γενετικής Μανώλης Δερμιτζάκης.

Όπως εξήγησε ο κ. Δερμιτζάκης, δεν υφίσταται καμία «χαλάρωση» των μέτρων, αλλά αντιθέτως υπάρχει αναπροσαρμογή στο μοντέλο συμπεριφοράς των πολιτών.

«Σκοπός είναι να δοθούν περισσότερες ευκαιρίες σε χώρους με χαμηλή μεταδοτικότητα. Το lockdown δεν λειτουργεί στη παρούσα φάση. Αν όμως συμπεριφορές που λαμβάνουν χώρα σε εσωτερικούς χώρους, μεταφερθούν συντονισμένα σε εξωτερικούς χώρους, με χαμηλά ποσοστά διασποράς, τότε ίσως δούμε μείωση των κρουσμάτων«, τόνισε ο κ. Δερμιτζάκης.

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον καθηγητή, η χώρα βρίσκεται στην χειρότερη περίοδο, όσον αφορά τον αριθμό των καθημερινών κρουσμάτων, ωστόσο, παραδέχτηκε ότι έχουν μειωθεί οι καταγεγραμμένοι θάνατοι, γεγονός που οφείλεται και στη διαδικασία των εμβολιασμών.

«H Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που με καθεστώς lockdown, εξακολουθεί να έχει τόσο υψηλά κρούσματα. Κανονικά θα έπρεπε να επιτραπεί η μεταφορά από δήμο σε δήμο, καθώς τα αστικά κέντρα είναι δυσανάλογα, και ο πληθυσμός συσσωρεύεται σε πλατείες», πρόσθεσε ο καθηγητής γενετικής.

Παραδέχτηκε βέβαια, ότι δεν μπορεί να γίνει σωστό «άνοιγμα», αν πρώτα δεν υπάρξει μια «τίμια συμφωνία» από πλευράς πολιτών, ότι θα εξακολουθούν να τηρούν τα μέτρα προστασίας.

«Αν οι προβλέψεις επιβεβαιωθούν και φθάσουμε τα 5.000 κρούσματα ημερησίως, δε θα μπορέσει να ανοίξει ούτε ο τουρισμός, ούτε η εστίαση. Το αποτέλεσμα θα είναι φέτος να έχουμε χειρότερη τουριστική περίοδο από πέρυσι», δήλωσε ο κ. Δερμιτζάκης, για να συμπληρώσει ότι «εάν όμως η Ελλάδα καταφέρει μέχρι τα τέλη Μαΐου να εμβολιάσει το 40% του πληθυσμού, σε συνδυασμό με την ηλιοφάνεια και τις υψηλές θερμοκρασίες, θα μειωθεί ο δείκτης θετικότητας και θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για μια προσωρινή ανοσία της αγέλης», συμπλήρωσε ο καθηγητής.

ΠΗΓΗ:https://www.larissanet.gr/

You May Also Like

Ανδραβίδα: Επί δέκα λεπτά ο δολοφόνος έπνιγε με τα ίδια του τα χέρια δύο παιδιά

Σύμφωνα με τους ειδικούς αρκούν 4-5 λεπτά χωρίς οξυγόνο για να πεθάνει…

ΣΥΡΙΖΑ: Το «προσωπικό στοίχημα» Τσίπρα στις κάλπες της Κυριακής

Ολα έτοιμα για τις εσωκομματικές κάλπες του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Ενεργοποίηση μέτρων  για την ενίσχυση των αγροτών και των μελισσοκόμων στις περιοχές καθολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας, λόγω της πανδημίας του COVID19, ζητά με ερώτησή της προς την Κομισιόν η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ  Μαρία Σπυράκη

Ενεργοποίηση μέτρων  για την ενίσχυση των αγροτών και των μελισσοκόμων στις περιοχές…

Κορονοϊός – Τζανάκης: Βρισκόμαστε στην αρχή της κορύφωσης του 4ου κύματος

Ο καθηγητής πνευμονολογίας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την επιδημιολογική εικόνα…

Σχολεία: Εθνικό Απολυτήριο στο Λύκειο φέρνει «μίνι πανελλαδικές σε κάθε τάξη»

Σφοδρότατη επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπολύουν οι καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Μητσοτάκης: Τέλος στα σενάρια για έκτακτο επίδομα Πάσχα

Τι είπε ο πρωθυπουργός για το έκτακτο επίδομα Πάσχα και την ακρίβεια

«Δεν είναι η πρώτη ατυχία στη ζωή μου – Ελπίζω να είναι η τελευταία» – Τα πρώτα λόγια της Ντόρας Μπακογιάννη μετά την ανάρτηση για τον καρκίνο

«Δεν είναι η πρώτη ατυχία στη ζωή μου – Ελπίζω να είναι…

ΟΑΕΔ: Ξεκινά πρόγραμμα πρόσληψης 1.135 ανέργων στη δημόσια Υγεία

Ξεκινά σήμερα Τρίτη 1η Αυγούστου 2017 και ολοκληρώνεται την Δευτέρα 21 Αυγούστου…

Δείπνο Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αντίπαρο με Τζεφ Μπέζος, Άντερσον Κούπερ και Τομ Χανκς

Στην Αντίπαρο βρέθηκε την Κυριακή το βράδυ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και…

ΟΑΕΔ: Ξεκίνησε από σήμερα η πληρωμή για δώρο Χριστουγέννων και επιδόματα ανεργίας

ΟΑΕΔ: Ξεκίνησε από σήμερα η πληρωμή για δώρο Χριστουγέννων και επιδόματα ανεργίας