Μεγάλη ζήτηση για τα Self Test: Θα δίνονται με «συνταγή» εμβολίων, πως γίνονται

Τα self tests θα αγοράζονται και θα δηλώνονται στα φαρμακεία, όπως γινόταν με τους εμβολιασμούς μέσω του emvolio.gov.gr

Τα τηλέφωνα, σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, έχουν πάρει φωτιά στα φαρμακεία με πολίτες να ρωτούν πότε και πως θα προμηθευτούν τα self test, δημιουργώντας μάλιστα ήδη λίστα προπαραγγελιών.

Όπως εξηγήθηκε από τους φαρμακοποιούς η διαδικασία θα είναι η ίδια με αυτή που ακολουθήθηκε και στα εμβόλια. Δηλαδή όπως ακριβώς συνταγογραφούσαν τα εμβόλια κατά της γρίπης έτσι θα γίνεται και με τα self tests.

Οι πολίτες θα πρέπει να επιδεικνύουν στα φαρμακεία τον ΑΜΚΑ τους και τον αριθμό ταυτότητας τους για να παραλάβουν το δωρεάν τεστ που τους αναλογεί.

Στη συνέχεια θα γίνεται διασταύρωση στοιχείων μέσω μιας πλατφόρμας, αντίστοιχη με αυτή που υπήρχε και για τα εμβόλια.

Από 300.000 τεστ ανά εβδομάδα θα περάσουμε σταδιακά στα 10 εκ. τεστ και 40 εκ. το μήνα, αριθμοί που δείχνουν το μέγεθος αυτού του προγράμματος.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες θα δικαιούνται έως και 4 τεστ.

Πώς γίνονται τα self tests

Η συσκευασία περιλαμβάνει τον ειδικό ανιχνευτή του κορονοϊού, όπου θα μπορεί κάποιος εύκολα να τοποθετεί το δείγμα εκεί προκειμένου αυτό να δείξει το τελικό αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με οδηγίες του γερμανικού Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, οι λωρίδες που υπάρχουν στο κουτί των self test περιλαμβάνουν αντισώματα αντιγόνου που ενεργοποιούν κάποιο συγκεκριμένο ένζυμο.

https://www.youtube.com/watch?v=vjojO0ZmVQw&feature=emb_title

 

Η ακρίβεια διάγνωσης του τεστ αγγίζει το 70%-80%.

Για να γίνει το τεστ, εισάγουμε μια μπατονέτα ως 3 με 4 εκατοστά στη ρινική κοιλότητα και την περιστρέφουμε πέντε φορές πριν την αφαιρέσουμε. Στη συνέχεια, αναμειγνύουμε το δείγμα με το υγρό που παρέχεται στο kit και περιμένουμε το αποτέλεσμα.


Διαδικασία

Η συσκευασία περιλαμβάνει ειδικό ανιχνευτή του κορονοϊού, όπου μπορεί κάποιος εύκολα να τοποθετεί το δείγμα εκεί προκειμένου να προκύψει το τελικό αποτέλεσμα, θετικό ή αρνητικό.

Παράλληλα περιέχει μια ειδική μπατονέτα, η οποία βοηθά στη λήψη δείγματος από τη μύτη και το στόμα και ένα ειδικό υγρό όπου τοποθετούμε το δείγμα.

Το μόνο που πρέπει να προσέξουμε, είναι να πάρουμε την μπατονέτα, να την πάμε μέχρι το πίσω μέρος της μύτης, να το γυρίσουμε δυο τρεις φορές, για να πάρει το δείγμα, στη συνέχεια τοποθετούμε τη μπατονέτα σε ένα ειδικό μικρό μπουκαλάκι που περιέχει το υγρό, περιστρέφοντας 3-5 φορές τη μπατονέτα ώστε να είμαστε σίγουροι πως το δείγμα έχει μεταφερθεί εκεί και ρίχνουμε στον ανιχνευτή μερικές σταγόνες.

Ο ανιχνευτής αρχίζει να δείχνει ένα χρώμα και εμφανίζει μια γραμμή στο C που σημαίνει αρχικά πως η διαδικασία έγινε σωστά. Μετά από 15 συνήθως λεπτά, αν η γραμμή συνεχίζει να είναι μια τότε είμαστε αρνητικοί, αν δούμε δυο γραμμές δηλαδή και στο C και στο Τ τότε είναι θετικό και λογικά θα πρέπει να πάμε για μοριακό τεστ.

test1

 Άλλο rapid και άλλο self test

«Ήμασταν από τις πρώτες χώρες που φέραμε rapid tests, αρχικά με εθελοντική συνεισφορά και στη συνέχεια με την αγορά τους από το Υπουργείο Υγείας. Τώρα, όμως, μιλάμε για κάτι άλλο. Δεν μιλάμε για rapid tests, μιλάμε για τα tests που μπορεί κάποιος να κάνει μόνος του, τα οποία δεν υπήρχαν μέχρι πριν από κάποιο χρονικό διάστημα. Σε αυτό το σημείο, η Ελλάδα θα πρωτοπορήσει ξανά και θα είναι και πάλι από τις πρώτες χώρες που θα τα φέρει εδώ. Άρα μιλάμε για μη συγκρίσιμα μεγέθη».

Τι κάνουμε αν το test βγει θετικό

«Όσον αφορά τώρα στην επιδημιολογική επιτήρηση, στα κανονικά tests θα συνεχίσει να γίνεται η ιχνηλάτηση, όπως γινόταν πάντα, από τη ΓΓΠΠ και τον ΕΟΔΥ. Από εκεί και πέρα, όμως, μιλάμε για μία ακόμα βαθμίδα ατομικής ευθύνης. Ο πολίτης που θα κάνει το self test στο σπίτι του, εάν αυτό θα βγει θετικό, θα πρέπει να ακολουθήσει τη διαδικασία που θα προβλέπεται, η οποία σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνει μία επιβεβαίωση του αρχικού αποτελέσματος, ώστε από εκεί και πέρα να υπάρξει η ιχνηλάτηση και η καταγραφή του κρούσματος.

Μέχρι τέλος Μαρτίου, όλα αυτά θα εξειδικευτούν, ώστε να ξέρει κάποιος τι πρέπει να κάνει» είπε ο Στέλιος Πέτσας.

 Self-test: Απαντήσεις σε 12 ερωτήματα – Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τη διαδικασία

Αναλυτικά χρήσιμες ερωτήσεις-απαντήσεις σχετικά με τα self-test που προωθεί πρώτη μαζικά και δωρεάν η Ελλάδα:

1. Είναι δύσκολο να κάνω το τεστ μόνος μου;

Όχι. Μιλάμε για τεστ που πραγματοποιούνται κατ’ οίκον χωρίς την υποστήριξη επαγγελματία υγείας. Θα υπάρξουν βίντεο και φυλλάδια με οδηγίες για τη διενέργεια των τεστ από τον κάθε πολίτη ατομικά.

2. Είναι αξιόπιστο το τεστ;

Ναι, τα οικιακά ατομικά τεστ έχουν υψηλό βαθμό ευαισθησίας και εγκυρότητας που προσεγγίζει το 95-99%.

3. Τι κάνω αν βρεθώ θετικός;

Ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ, που προβλέπει δήλωση του θετικού κρούσματος (σε ειδική πλατφόρμα που θα ανακοινωθεί) και επανέλεγχο σε δομή Υγείας. Η θετική διάγνωση του οικιακού τεστ δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βεβαίωση για άδεια από την εργασία χωρίς επανέλεγχο.

4. Μπορώ να κάνω παραπάνω τεστ;

Κάθε πολίτης/κάτοχος ΑΜΚΑ δικαιούται τέσσερα τεστ το μήνα που μπορεί να προμηθεύεται από το φαρμακείο της γειτονιάς του.

5. Μπορώ να το κάνω στο φαρμακείο;

Τα συγκεκριμένα τεστ είναι εύκολα στη χρήση και προορίζονται για κατ’ οίκον χρήση. Εφόσον ωστόσο υπάρχουν πολίτες που επιθυμούν να έχουν βοήθεια ή καθοδήγηση αυτό μπορεί να γίνεται από τον/την φαρμακοποιό με μια μικρή οικονομική επιβάρυνση για την υπηρεσία που παρέχει.

6. Αν είμαι θετικός, πού το δηλώνω;

Απαντήθηκε παραπάνω.

7. Πληρώνω για το τεστ;

Όχι, τα τεστ είναι δωρεάν. Παράλληλα με τη δωρεάν διάθεση θα ανοίξει και η δυνατότητα προμήθειας ατομικών τεστ μέσω των φαρμακείων στις τιμές που θα προκύψουν στο πλαίσιο της ελεύθερης αγοράς.

8. Θα διατίθεται μόνο από φαρμακεία; Θα πληρώνω τον φαρμακοποιό;

Απαντήθηκε παραπάνω.

9. Πόσα τεστ δικαιούται μια οικογένεια;

Τέσσερα τεστ ανά άτομο. Οι γονείς ανηλίκων τέκνων θα μπορούν να προμηθεύονται οι ίδιοι τα τεστ των παιδιών τους. Τα οικιακά τεστ μπορούν να πραγματοποιηθούν χωρίς υποστήριξη επαγγελματία Υγείας από τις ηλικίες 14 και άνω.

10. Είναι διαφορετικά τα self-test από τα rapid test;

Ναι είναι πιο εύκολα στη χρήση. Συγκεκριμένα είναι τεστ ρινικά και σιέλου και όχι ρινοφαρυγγικά ή στοματοφαρυγγικά.

11. Τι ωφελεί να κάνω το τεστ αν δεν το δηλώσω κάπου;

Είναι πρακτικά αδύνατο να ελεγχθεί κεντρικά η τακτική διενέργεια τεστ σε τόσο μεγάλη κλίμακα. Ωστόσο τα θετικά τεστ θα δηλώνονται με βάση τις οδηγίες του ΕΟΔΥ για να υπάρχει καλύτερη επιδημιολογική επιτήρηση και ιχνηλάτηση.

12. Μπορώ να παραλάβω τεστ και για άλλα μέλη της οικογένειάς μου;

Ναι για τα συνδεδεμένα ανήλικα μέλη από τους κηδεμόνες τους.

dikaiologitika.gr/

 

You May Also Like

ΕΟΔΥ: Ποιοι δε χρειάζεται να μπουν σε καραντίνα, μετά από πιθανή έκθεση στον ιό

ΕΟΔΥ: Ποιοι δε χρειάζεται να μπουν σε καραντίνα, μετά από πιθανή έκθεση…

Παιδί και κορωνοϊός: Αυτές είναι οι οδηγίες για την νοσηλεία και την θεραπεία που ακολουθούν τα ελληνικά νοσοκομεία

Παιδί και κορωνοϊός: Αυτές είναι οι οδηγίες για την νοσηλεία και την…

Μπαλάσκας: «Δεν πρόκειται να δεχθούμε υποχρεωτικό εμβολιασμό στην αστυνομία – Τελεία και παύλα» (video)

Μπαλάσκας: «Δεν πρόκειται να δεχθούμε υποχρεωτικό εμβολιασμό στην αστυνομία – Τελεία και…

Ένωση Ασθενών Ελλάδας:Επείγουσα ανάγκη προστασίας των εργαζόμενων χρόνιων ασθενών

Ένωση Ασθενών Ελλάδας:Επείγουσα ανάγκη προστασίας των εργαζόμενων χρόνιων ασθενών

Χαρδαλιάς από Σέρρες: Επιθετική έξαρση του κορονοϊού, έκκληση να εφαρμοστούν τα μέτρα

Χαρδαλιάς από Σέρρες: Επιθετική έξαρση του κορονοϊού, έκκληση να εφαρμοστούν τα μέτρα

Ο Μακρόν απείλησε τον Τζόνσον με κλείσιμο συνόρων στους Βρετανούς αν δεν πάρει αυστηρότερα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας του κορωνοϊού

Ο Μακρόν απείλησε τον Τζόνσον με κλείσιμο συνόρων στους Βρετανούς αν δεν…

Κορονοϊός: Μπάχαλο με τα τεστ στους μαθητές – Από την τσέπη τους πληρώνουν οι γονείς

Κορονοϊός: Μπάχαλο με τα τεστ στους μαθητές – Από την τσέπη τους…

2020: Η χρονιά του κορωνοϊού -Ποιες ημερομηνίες (δεν) θέλουμε να θυμόμαστε

Table of Contents Hide 2020: Η χρονιά του κορωνοϊού -Ποιες ημερομηνίες (δεν)…